Duba cu imigranti condusa de romanul arestat in Austria, descrisa ca o "inchisoare pe roti". "Erau inghesuiti ca obiectele"

×
Codul embed a fost copiat

Inca un roman, apare in centrul unui scandal imens, izbucnit in Austria. El a fost arestat pentru trafic de fiinte umane dupa ce autoritatile au descoperit 24 de refugiati afgani, toti minori, inghesuiti intr-o duba.

Soferul a incercat sa fuga, dar a fost incatusat. In tot acest timp, principala gara din Budapesta ramane inchisa pentru miile de imigranti care spera sa ajunga in vest. Multi altii, sunt pe drum.

Vor atat de tare sa lase in urma saracia si bombele incat isi asuma riscuri incredibile. Politia spaniola a descoperit doi africani ascunsi in motorul unei masini dar si sub bancheta din spate.

Prin comparatie cu aceasta situatie dramatica, s-ar putea spune ca afganii descoperiti marti seara, in Austria, in duba unui sofer roman calatoreau in conditii acceptabile.

Insa politia austriaca a descris drept o "inchisoare pe roti" masina condusa de compatriotul nostru arestat la marginea Vienei.

Citește și
grecia imigranti
Imaginea tragicomica surprinsa de un fotograf, in Grecia. Imigrantii care au nevoie de "Halep". FOTO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO


"Vehiculul transporta 24 de minori afgani, care au intre 16- 17 ani. Erau inghesuiti in duba ca niste obiecte. Ferestrele erau vopsite in negru si aveau grilaje sudate pe interior. Iar la exterior usile erau incuiate cu zavorul" a precizat purtatorul de cuvant al politiei austriece.

"Ferestrele erau vopsite in negru si aveau grilaje sudate pe interior. Iar la exterior usile erau incuiate cu zavorul" - a mai spus acesta.

In tot acest timp, creste tensiunea in fataa garii internationale Keleti din Budapesta. Dupa ce au fost evacuati din incinta, asteapta pe esplanada din fatzA, intr-o caldura sufocanta, sa fie lasati sa plece catre Germania. Cu mesaje scrise pe bucati de hartie, incearca sa induplece autoritatile.
 

" Merkel! Merkel, ajuta-ne!"

Meshde, femeie: "Lasati-ne sa plecam, vreau sa plec de aici.. Copiii mei sunt sleiti de puteri, e ingrozitor aici!"


Baiat: "Avem bilete platite dar guvernul ungar nu ne lasa sa plecam!

 

Tensiuni in gara Keleti din Budapesta

Autoritatile ungare continuau si miercuri dimineata sa blocheze accesul imigrantilor in Gara de Est (Keleti) din Budapesta, relateaza agentia MTI.

Toate punctele de intrare in gara sunt controlate de politie. Serviciile de tren functioneaza totusi, iar pasagerii obisnuiti sunt lasati sa ajunga pe peroane. Circa 600 de barbati, femei si copii, proveniti in special din Siria, Irak si Afganistan, erau masati in piata din fata garii si in zonele din apropiere, unii asezati direct pe pamant, potrivit AFP. Zeci dintre ei au demonstrat si au strigat 'Siria', 'Germania' si 'ONU', noteaza MTI.

Alti circa 1.200 sunt grupati in interiorul garii, intr-o 'zona de tranzit'.

Mai multi imigranti au demonstrat de asemenea de-a lungul liniilor de cale ferata in Gara Centrala (Kobanya-Kispest), determinand interventia politiei. Ei au protestat impotriva deciziei autoritatilor de a-i urca intr-un tren spre centrul de primire din orasul Debrecen. Potrivit corespondentului MTI la fata locului, circa 100 de imigranti au ocupat platforma, sub supravegherea politiei, exprimandu-si dorinta de a ajunge in Germania.

Solicitantii de azil care au inaintat o aplicatie la acest moment al procesului privind azilul pot calatori liber in Ungaria, dar trebuie sa se prezinte in 24 de ore la centrul de receptie pentru ca cererea lor sa fie examinata, a precizat politia intr-un comunicat.

Nick Thorpe, corespondent BBC: "Oamenii acestia sunt furiosi la culme si plini de frustrare. Scandeaza: "ONU, nu suntem animale, vrem drepturile noastre". S-au infuriat cand au vazut cum unor compatrioti li s-a permis sa se urce in trenuri, luni si chiar marti, dimineata, devreme, iar acum politia a inchis gara pentru ei".

Politia a evacuat marti dimineata gara Keleti din Budapesta dupa ce, intr-un haos de nedescris, aproximativ 500 de imigranti au incercat, din nou, sa se urce intr-un tren spre Viena.

Gara s-a redeschis, ulterior, dar imigrantii si refugiatii nu au avut acces. Evacuarea, la care au luat parte sute de politisti, a declansat o manifestatie spontana.

Aziz Alhaji, refugiat sirian: "Am cumparat aceste bilete. 600 de euro. Nu i-a deranjat sa ne ia banii. Ba mai mult, ne-au luat amprentele cu forta, asta nu e libertate."

Nick Thorpe, corespondent BBC: "Tensiunea sporeste din nou. Si oamenii de aici, multe femei cu copii mici, in arsita verii, spun ca nu vor nimic altceva decat sa mearga mai departe spre Occident.".

Dar, dupa aparenta cedare de luni, ministrul de externe de la Budapesta a declarat ca Ungaria va inregistra toti refugiatii de pe teritoriul sau. Iar cei care sunt considerati "imigranti economici" vor fi trimisi inapoi in statele din care au intrat pe teritoriul maghiar.

Ca urmare a concesiei autoritatilor maghiare, 3.650 de imigranti, cei mai multi fara vize, au ajuns luni la Viena.

Si in Bavaria, de luni dupa amiaza si pana marti dimineata, politistii spun ca au numarat 3.500 de persoane care solicita azil.

Acest aflux de oameni care fug de razboi si saracie, din Orientul Mijlociu si Africa, constituie "cea mai mare provocare pentru Europa in anii care vor veni". Este avertismentul premierului Spaniei. Mariano Rajoy a cautat la Berlin, in convorbirile cu Angela Merkel, solutii pentru aceasta criza fara precedent.

Madridul si Barcelona creeaza o retea de orase pentru a-i ajuta pe imigranti
Madridul a anuntat marti ca se va asocia cu Barcelona pentru a forma o “retea de orase” cu scopul de a ajuta sutele de mii de imigranti care ajung in Uniunea Europeana, relateaza Agerpres.

Cele doua orase, conduse de la ultimele alegeri din acest an de consilii municipale de stanga formate din membri ai unor miscari cetatenesti, au criticat modul in care guvernul spaniol gestioneaza criza imigrantilor.

Primaria Barcelonei a precizat ca s-a intalnit cu ONG-uri locale pentru a organiza inregistrarea imigrantilor care ajung in oras si pentru a-i plasa in cadrul “numeroaselor familii din Barcelona” care s-au oferit “sa primeasca refugiati”.

"Barcelona intentioneaza sa creeze o retea de orase de refugiu pentru a putea face fata uniti la aceasta criza", a precizat municipalitatea catalana intr-un comunicat.

La randul sau, primaria Madridului a anuntat ca se alatura acestei initiative lansate de Barcelona la 29 august. "Primaria se alatura retelei de orase de primire initiate de Barcelona si va propune in urmatoarele zile mijloace si masuri pentru rezolvarea tragediei refugiatilor", potrivit unui comunicat al municipalitatii madrilene.

Premierul spaniol conservator Mariano Rajoy a anuntat marti ca tara sa, care are o populatie de aproape 47 de milioane de locuitori, va accepta sa primeasca in acest an putin peste 2.700 de refugiati.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie, 2.166 de persoane au incercat sa ajunga in Spania pe mare de la inceputul anului si pana la data de 24 august. Vecinii sai mediteraneeni s-au confruntat cu fluxuri record: 157.000 in Grecia si 107.000 in Italia.

Peste 11.000 de familii din Islanda se ofera sa gazduiasca refugiati sirieni: "Ei sunt viitorii nostri parteneri de viata, cei mai buni prieteni, urmatorul suflet pereche"

Peste 11.000 de familii din Islanda s-au oferit sa gazduiasca refugiati sirieni, in incercarea de a determina guvernul sa majoreze numarul de solicitanti de azil pe care este dispus sa-i primeasca, aflat in prezent la doar 50, a relatat marti The Independent in editia sa online.

Islandezii au raspuns la apelul scriitoarei Bryndis Bjorgvinsdottir, care a creat un grup pe Facebook si a publicat o scrisoare deschisa catre ministrul asistentei sociale, Eyglo Haroardottir, cerandu-i sa-i lase pe oameni sa ajute.

Bjorgvinsdottir a spus ca stie pe cineva care ar putea gazdui cinci sirieni fugiti de razboiul brutal din tara lor, solicitand permise de lucru, documente de rezidenta si garantarea 'drepturilor de baza', in schimbul acoperirii cheltuielilor cu zborul si a ajutorului pentru integrarea lor in societate.

In scrisoare, ea a spus ca a initiat acest grup pentru a arata nivelul sprijinului public pentru ideea de a primi mai multi refugiati, numindu-i pe acestia 'resurse umane' cu experienta si calificari care i-ar putea ajuta pe toti islandezii.

"Ei sunt viitorii nostri parteneri de viata, cei mai buni prieteni, urmatorul suflet pereche, tobosarul din trupa copiilor nostri, Miss Islanda 2022, tamplarul care termina in sfarsit baia, bucatarul de la cofetarie, pompierul si prezentatorul de televiziune", a scris ea.

"Oameni carora nu le vom putea spune niciodata in viitor: 'Viata ta e mai putin valoroasa decat viata mea'", a adaugat scriitoarea.

Referindu-se la miile de imigranti care s-au inecat in incercari disperate de a trece Mediterana, Bjorgvinsdottir a cerut Islandei 'sa-si deschida portile'.

Peste 11.000 de persoane se alaturasera pana luni grupului, scriindu-si propriile propuneri in mii de comentarii. Pe fondul exploziei acestui sprijin, premierul Sigmundur Davío Gunnlaugsson a anuntat crearea unei comisii care sa reevalueze numarul de solicitanti de azil pe care il va accepta Islanda.

Victor Ponta, despre problema refugiatilor: Nu stam cu mainile in san, suntem pregatiti

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in contextul situatiei create de refugiatii veniti in Europa din Africa si Orientul Mijlociu, ca Romania este pregatita, dar a luat si "toate masurile necesare" de securitate la granite.

"O sa avem o discutie in cadrul CSAT, am discutat si cu presedintele. Ministrul de Interne, vicepremierul, este cel care elaboreaza toate documentele si la final va anuntam. Nu stam cu mainile in san, suntem pregatiti, insa important este ca deciziile si comunicarea sa le facem coordonat. Daca o sa avem CSAT si ne prezinta vicepremierul, ministrul de Interne, documentele si le aprobam, atunci va comunicam", a spus Ponta, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

Intrebat ce masuri de securitate s-au dispus la granita in acest context, premierul a raspuns ca s-au luat "toate masurile necesare".

"Nu vreau sa starnim vreo panica pe undeva, nu e cazul de asa ceva, suntem pregatiti", a adaugat prim-ministrul

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Eurotunelul, blocat de imigranti. Refugiatii africani au patruns pe sine si s-au urcat pe trenuri, ingrozind calatorii. VIDEO
Eurotunelul, blocat de imigranti. Refugiatii africani au patruns pe sine si s-au urcat pe trenuri, ingrozind calatorii. VIDEO

Mai multe trenuri Eurostar au fost blocate in noaptea de marti spre miercuri la intrarea in tunelul de sub Canalului Manecii, in partea franceza, dupa ce imigrantii au blocat sinele si s-au urcat pe trenuri.

Imaginea tragicomica surprinsa de un fotograf, in Grecia. Imigrantii care au nevoie de
Imaginea tragicomica surprinsa de un fotograf, in Grecia. Imigrantii care au nevoie de "Halep". FOTO

Getty Images a publicat o imagine tragicomica cu un grup de imigranti pakistanezi, ajunsi in insula Kos din Grecia.
 

Romania poate gazdui refugiati din toamna, cu bani de la UE. Traian Basescu: Ar trebui sa refuzam, nu e jocul nostru
Romania poate gazdui refugiati din toamna, cu bani de la UE. Traian Basescu: Ar trebui sa refuzam, nu e jocul nostru

Romania va putea gazdui din noiembrie aproape 1.800 de refugiati. Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat pentru Stirile ProTV ca Executivul de la Bucuresti si-a anuntat partenerii europeni, inca din luna iulie, ca are la dispozitie 6 centre.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.