Romania se pregateste pentru primele familii de refugiati. Victor Ponta: "Nu e clar cati din Grecia, cati din Italia"
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca "e posibil" ca pana la sfarsitul anului in Romania sa ajunga familii de refugiati.
Prim-ministrul a precizat insa ca nu sunt inca date cu privire la momentul la care se va incepe transferul din cota de migranti alocata Romaniei la Consiliul European.
"Nu e clar cati din Grecia, cati din Italia... Detaliile nu sunt batute in cuie, detaliile vor veni in perioada urmatoare. (...) E posibil (sa vina-n.r.) pana la sfarsitul anului un numar de familii", a spus Ponta conform Agerpres, care citeaza B1TV, precizand ca primii refugiati din cota alocata vor fi cazati in centrele speciale, unde vor ramane 30 de zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Premierul a explicat ca trierea refugiatilor se face, potrivit acordurilor internationale, de catre autoritatile din prima tara in care acestia ajung insa si Romania va avea un cuvant de spus in privinta celor care vor fi repartizati tarii noastre.
"Avem un cuvant de spus: participam cu niste criterii. Vreau sa fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, sa ne ducem noi sa spunem cine e crestin, cine e musulman, cine e budist. (...) Se pune doar problema de a fi din tari care intr-adevar sunt in conflict - Siria, Irak, Afganistan - si se pune problema de a avea familii", a mai spus Ponta.
El a anuntat ca Romania va acorda un ajutor Serbiei, la solicitarea autoritatilor de la Belgrad, pentru gestionarea crizei refugiatilor
"Cred ca poimaine o sa dam un ajutor. Ne-au cerut vecinii nostri sarbi un ajutor. O parte (dintre refugiati - n.r.) sunt in Serbia, o parte sunt la granita Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabara de cateva zeci de mii de oameni pe care turcii nu ii lasa sa plece. O parte au trecut Croatia mai departe si cei mai multi s-au dus in Suedia, Germania, Austria", a adaugat premierul.
De asemenea, Guvernul este pregatit sa actualizeze suma alocata pe zi pentru un refugiat politic, a mai declarat premierul.
"In ceea ce priveste alocarile bugetare, cred ca este rusinos pentru Romania si sunt convins ca foarte putini stiu ca inca avem in vigoare o prevedere din 2006 prin care alocam pentru toate cheltuielile privind un refugiat politic suma de trei lei pe zi, doar pentru cheltuielile sale personale - suma de 60 de bani. Guvernul este pregatit, Ministerul de Finante, sa incercam sa actualizam aceste sume, pentru ca nivelul lor este nu doar nesatisfacator, dar si insultator. E foarte greu de crezut ca cineva poate asigura subzistenta unei persoane cu trei lei pe zi", a spus premierul, in plenul Camerei Deputatilor.
Ponta a adaugat ca, de asemenea, se are in vedere accesul acestora la serviciile de sanatate in conditiile introducerii cardului.
"La Educatie, acolo unde, in continuare, scoli si facultati din Romania solicita documente scolare de la refugiati care au scoala sau universitatea sau Primaria distruse in bombardamente si noi le cerem birocratic documente asa cum cerem cuiva care a studiat in Bucuresti sau in Timisoara - ceea ce evident duce la imposibilitatea accesului la Educatie", a aratat premierul.
Ponta a adaugat ca, in ceea ce priveste conditiile de cazare, autoritatile publice si-au aratat disponibilitatea, in conditiile unui sprijin de la bugetul de stat, pentru a organiza locuri decente si astfel de a oferi posibilitati de integrare in societate.
Sursa: Agerpres
Etichete: tabara, refugiati, romania, siria, criza, imigranti, victor ponta, sirieni, arabi,
Dată publicare:
06-10-2015 09:54