Prim-vicepresedintele CE: Amprentarea refugiatilor ar impiedica venirea militantilor islamisti in Europa
Amprentarea si inregistrarea tuturor refugiatilor ce ajung in Europa i-ar tine departe pe militantii islamisti care ar putea ameninta continentul european, a declarat CE Frans Timmermans, informeaza Reuters.
Intr-o reuniune a comitetului executiv al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), reprezentantul CE a opinat ca Uniunea Europeana ar putea gestiona mai bine afluxul de refugiati printr-o mai buna protectie a granitelor externe ale UE si prin garantarea faptului ca persoanele neeligibile pentru a beneficia de azil vor fi expulzate.
Timmermans a fost intrebat cum s-ar putea preveni intrarea in Europa, printre refugiati, a militantilor islamisti ce pot ameninta Uniunea Europeana.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
''Pur si simplu prin amprentarea oamenilor la sosire. Daca este facuta cum trebuie, aceasta filtrare ii poate opri pe teroristi. Ceea ce nu imi place este ca unii oameni folosesc acest argument contra tuturor refugiatilor, de peste tot'', a explicat Frans Timmermans.
El a adaugat ca nu crede ca militantii s-ar amesteca printre refugiatii ce vin in Europa daca ar sti ca la sosire vor fi amprentati si identificati.
La finalul saptamanii trecute, cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca Europa trebuie sa-si protejeze mai bine frontierele sale externe in contextul in care se confrunta cu cel mai mare aflux de refugiati de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
UNHCR a anuntat, vineri, ca numarul migrantilor sositi in Europa in septembrie a fost de circa 168.000, un record pentru o singura luna. Potrivit agentiei specializate a ONU, persistenta nivelului ridicat al numarului de migranti sositi pe continentul european evidentiaza importanta punerii cat mai rapide in practica a schemei de repartizare a 120.000 de refugiati intre statele membre ale UE, sistem asupra caruia liderii 'Celor 28' s-au pus de acord pe 24 septembrie, la Bruxelles.
UNHCR prognozeaza ca 700.000 de migranti vor ajunge in Europa in acest an prin trecerea Mediteranei, un numar aproape egal fiind estimat si pentru anul 2016.
De la inceputul anului, peste 520.000 de persoane, in special sirieni si afgani, au facut deja aceasta calatorie, conform agentiei ONU.