Reportaj ProTV: Care e primul cuvant in engleza pe care-l invata imigrantii plecati spre Vest. "Fugim de moarte, e peste tot"
Europa este sufocata de refugiati sirieni, libieni, afgani ori africani. 300.000, numai de la inceputul acestui an.
Pe jos ori pe mare, trecand pe sub sarma ghimpata, luand cu asalt trenuri si autocare, scenele de haos se inmultesc in estul Europei pe masura ce imigrantii inainteaza catre vestul bogat al continentului.
Multi au ajuns in tabara de refugiati de la granita Serbiei cu Ungaria. Dorm sub cerul liber sau in corturi, mananca ce apuca si isi incarca telefoanele la prizele puse la dispozitie de autoritatile sarbe. Corespondentii Stirile ProTV au stat de vorba cu acesti oameni disperati.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Granita Serbiei cu Ungaria este o noua oprire pentru refugiati, dupa saptamani intregi de drum anevoios. In tabara ridicata de autoritati este un flux continuu, aproape 2000 de refugiati trec pe aici zilnic. Unii pleaca, altii abia sosesc cu autobuzele pline de la Belgrad. La intrare, afla ce conditii au si unde se pot instala, daca vor sa ramana.
In tabara de refugiati din Serbia, voluntarii de la Crucea Rosie impart pachete cu mancare: jumatate de paine, o conserva cu carne de pasare si o sticla de apa. Nu au ajuns insa pentru toti. Mamele au avut prioritate. Multe si-au invatat copiii primul cuvant in engleza: "Multumesc".
Imigrant: "In Serbia e foarte bine. Multumim mult, Serbia!"
Unii tineri stau asezati in jurul telefoanelor puse la incarcat. Conectati la internetul gratuit din corturi, verifica inca o data traseul pe care il au descarcat in telefoane. In cateva ore vor porni pe jos spre Ungaria.
Imigrant: "Fugim de moarte din Siria catre moarte in Ungaria. Moartea e peste tot! Pentru sirieni moartea e peste tot! Ce s-a intamplat in Macedonia? Au inchis granitele, iar gloantele l-au nimerit pe un refugiat in brat."
Printre refugiati sunt parinti care vor sa le ofere o viata normala copiilor lor. Merg spre o tara in care sa poata avea un serviciu si o locuinta decenta. Cei mai tineri dintre ei spera sa fie primiti la scoala, ca sa invete o meserie.
In jurul taberei, soferii de microbuz sau taximetristii fac bani buni in aceste zile aducandu-i pe refugiati pana la granita cu Ungaria. Strainii isi cheltuiesc pentru drum toti banii pe care ii au. Multi au vandut tot ce aveau acasa, masini ori case si au avut cateva mii de dolari. Nare parte din acesti bani au ajuns insa la calauzele care i-au scos din tarile lor.
Sutele de mii de imigranti ajung in Europa pe doua rute. Prima cale presupune traversarea Mediteranei din Turcia spre Grecia. Rezervorul reprezentat de taberele de refugiati din Turcia aduna transfugii din orient si Asia: Siria, Afganistan si Pakistan. Sunt tari afectate de razboi sau saracie crunta.
Peste un milion de refugiati sint acum pe teritoriul Turciei si ar putea sa se puna in miscare, la un moment, dat spre Europa. Traficantii de persoane castiga de la 5-6.000 de euro pentru fiecare imigrant pe care il duc spre Europa.
A doua ruta a acestui exod este din Africa de Nord, din Libia, peste Mediterana, spre Italia. In afara de faptul ca cel mai scurt traseu din nordul Africii spre Europa este spre Italia, Libia este o fosta colonie a Italiei. Aici se aduna imigrantii din Africa Sub Sahariana: Eritreea, Nigeria, Somalia.
Tari rapuse de foamete si aflate in plin razboi declansat de gruparile teroriste Boko Haram si Al Shabab. Retelele de traficanti, adesea dirijate de miscarile jihadiste, castiga si un milion de euro pentru fiecare barca tixita cu refugiati care traverseaza Mediterana.