UE incepe VANATOAREA calauzelor, dupa tragediile din Austria si Mediterana. Soferul camionului cu imigranti morti, arestat

×
Codul embed a fost copiat

Intr-o conferinta de presa organizata de politia din Burgenland a fost anuntata arestarea a trei persoane in ancheta mortii a 71 de refugiati intr-un camion in Austria.

Viena si Budapesta desfasoara o ancheta comuna pentru a elucida imprejurarile in care au pierit cei 71 de imigranti, in majoritate sirieni, gasiti intr-un camion abandonat zeci de ore in soare, pe o autostrada din Austria.

Contrar declaratiilor facute initial de oficialii ungari, primele investigatii NU confirma implicarea vreunui cetatean roman, in acest caz sfasietor si macabru in acelasi timp. Autoritatile ungare au anuntat vineri seara ca au arestat patru barbati, printre care si soferul camionului in care au fost gasiti cei 71 de imigranti morti.

Trei dintre persoane au cetatenie bulgara, in timp ce una dintre ele, afgana. De asemenea, politistii ungari au mai facut perchezitii la 20 de adrese ale unor suspecti in acest caz, potrivit The Guardian.

"Speram ca aceste arestari sa ne conduca la sefii retelei", a declarat un purtator de cuvant al politiei maghiare.

Citește și
50 de imigranti au murit sufocati intr-un camion
50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare: "Niciun roman nu e implicat"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Autoritatile austriece:  71 de imigranti, gasiti morti in camionul abandonat
Politia ungara a retinut trei persoane in acest caz, printre care si proprietarul camionului

Hans Peter Doskozil, seful politiei Burgenland: "Suntem in situatia de a va confirma ca 71 de oameni au murit in acest camion. Printre ei sunt 59 de barbati, 8 femei si 4 copii: o fetita mai mica de 2 ani si trei baieti cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani."

Camionul frigorific de 7,5 tone si doar 5 metri lungime, cu placute de inmatriculare ungare, a fost descoperit de angajatii Asfinag, operatorul autostrazilor din Austria. Investigatorii au stabilit ca vehiculul a plecat miercuri din Budapesta, iar joi dimineata a fost abandonat pe banda de stationare a autostrazii A4, nu departe de frontiera cu Ungaria. Usa din spate fusese lasata deschisa si din interior se scurgeau fluide corporale. Se presupune ca oamenii erau morti de cel putin 48 de ore. Chiar si criminalistii experimentati au fost zdruncinati de amploarea tragediei.

Helmut Marban, purtator de cuvant politia din Burgenland: "A fost o priveliste oribila. Cand usile s-au deschis, colegii mei au putut vedea un numar mare de cadavre, era clar ca niciunul dintre cei aflati inauntru nu mai era viu."

Vehiculul a fost dus la un institut veterinar cu facilitati de refrigerare, iar experti legisti au lucrat toata noaptea pentru a scoate si numara cadavrele. Joi seara, autoritatile ungare s-au pripit sa anunte ca masina fusese inmatriculata de un cetatean roman avand resedinta in Ungaria:

Janos Lazar, seful de cabinet al prim-minsitrului ungar: "Doresc sa va infrormez ca placuta de inmatriculare a camionului despre care am vorbit fost inregistrata e un cetatean roman din orasul Kecskemet, potrivit politiei."

Informatia a fost contrazisa inca de joi seara de Ministerul roman al Afacerilor Externe:

Raluca Lunculescu, purtatorul de cuvant al MAE: "Proprietarul camionului nu este cetatean roman. Niciun cetatean roman nu este implicat in acest caz. Informatia a fost confirmata de autoritatile austriece."

Nici oficialii austrieci n-au pomenit vineri de existenta vreunui roman printre persoanele implicate in ancheta.

Hans Peter Doskozil, seful politiei Burgenland: "Presupunem ca suspectul principal, un cetatean bulgar de orgine libaneza, este actualul proprietar al camionului. Ceilalti doi suspecti sunt: un cetatean bulgar si un barbat cu acte de identitate unguresti, a carui nationalitate nu a fost stabilita inca."

Cel mai probabil, acestia doi sunt soferii camionului si fac parte dintr-o retea de bulgari si unguri, traficanti de fiinte umane. Camionul avea logo-ul unei companii slovace de prelucrare a carnii de pasare. Reprezentantii firmei respective spun ca l-au vandut anul trecut.

Ca o coincidenta sinistra, compania slovaca a folosit analogia cu imigrantii pentru a promova o campanie de recunoastere a marfii de calitate din magazine. In spotul publicitar, se poate vedea cum pasarile sunt inghesuite in portbagajul unei masini, la un punct de frontiera.

Tragedia din Austria demonstreaza inca o data ca dorinta disperata de a ajunge in Occident elimina orice prudenta, iar refugiatii se lasa pe mana traficantilor fara sa se gandeasca la riscuri.

Traficantii isi ofera serviciile personal, dar si prin intermediul Facebook sau Twitter. Pretul depinde de punctul de pornire. De la granita Serbiei cu Ungaria si pana la Budapesta te costa intre 600 si 700 de euro. Daca vrei sa mergi mai departe de atat, trebuie sa platesti o mie de euro.

Departe de Austria, in Mediterana, zeci de trupuri au fost recuperate in ultimele ore dupa naufragiul unei ambarcatiuni ticsite cu peste 300 de oameni in largul Libiei. De asemenea, un vas al pazei de coasta suedeze a acostat in Sicilia cu 52 de cadavre de imigranti, care pluteau de zile intregi in deriva.

A fost nevoie de doua tragedii pentru ca europenii sa anunte ca vor incepe in sfarsit vanatoarea impotriva traficantilor de fiinte umane.

Camionul in care au fost gasiti 71 de imigranti morti ar apartine unei firme ungare

Camionul inmatriculat in Ungaria descoperit joi pe o autostrada din Austria, la bordul caruia se aflau cadavrele in descompunere a 71 de imigranti, ar putea apartine unei firme ungare, informeaza vineri publicatia on-line origo.hu, preluata de The Budapest Business Journal, relateaza Agerpres.

Desi camionul poarta sigla unei companiei slovace de carne Hyza, vehiculul nu mai apartine companiei, ci firmei ungare MasterMobilKer Kft., cu sediul la Budapesta, precizeaza origo.hu. Portalul ungar a descoperit ca proprietarul companiei este un cetatean ungar, avand adresa la o ferma situata in apropiere de Kecskemét, estul Ungariei. Insa, din 2015 compania a fost de asemenea reprezentata de un ucrainean, cu adresa in Ucraina, precizeaza origo.hu.

Trei arestari in Ungaria in ancheta mortii  a 71 de refugiati intr-un camion. Proprietarul masinii este un cetatean bulgar de origine libaneza

Seful politiei din landul austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, a confirmat vineri ca cele trei persoane au fost arestate in Ungaria sub banuiala ca ar fi implicate in tragedia produsa joi, cand 71 de imigranti au fost gasiti morti intr-un camion abandonat pe marginea unei autostrazi din Austria, transmite Reuters.

Intr-o conferinta de presa organizata in orasul austriac Eisenstadt, Doskozil a afirmat ca au fost emise mandate de arestare pe numele a patru persoane, dintre care trei au fost arestate. In cadrul conferintei nu a fost pomenita implicarea vreunui cetatean roman in aceasta tragedie. Potrivit lui Doskozil, citat de Reuters, sunt semne ca in spatele acestei tragedii ar sta o retea de traficanti bulgaro-ungara.

Conform EFE, persoanele arestate sunt doi cetateni bulgari, dintre care unul de origine libaneza, si un ungur. In camionul frigorific au fost gasite corpurile a 71 de persoane, cel mai probabil sirieni, intre care 59 de barbati, 8 femei si patru copii. Potrivit lui Doskozil, se crede ca imigrantii au murit sufocati si ca respectivul camion a fost abandonat pe autostrada cu cel putin 24 de ore inainte de a fi descoperit.

Camionul frigorific de 7,5 tone si de numai 5 metri lungime a fost descoperit de angajati ai Asfinag, operatorul autostrazilor din Austria. Vehiculul a fost dus la un institut veterinar cu facilitati de refrigerare, iar experti legisti au lucrat toata noaptea pentru a scoate si numara cadavrele. Vehiculul era inmatriculat in Ungaria si avea logoul unei firme slovace de carne de pasare. Soferul camionului a disparut.

Presa: Politia ungara a retinut trei presupusi traficanti de persoane in legatura cu imigrantii gasiti morti in Austria

Politia ungara a retinut trei persoane despre care se presupune ca ar fi implicate in tragedia produsa joi, cand peste 70 de imigranti au fost gasiti morti intr-un camion abandonat in Austria, a anuntat vineri in editia sa on-line ziarul austriac KroneUn purtator de cuvant al Ministerului de Interne austriac nu a putut confirma informatia oferita de Krone, in timp ce politia din Ungaria si cea din Austria nu au dorit sa faca niciun comentariu.

Potrivit ziarului austriac, arestarile au avut loc in Ungaria si se presupune ca presupusii capi ai acestei grupari care se ocupa cu traficul de persoane s-ar afla in Romania, scrie EFE. Peste 70 de cadavre ale unor imigranti au fost scoase din camionul descoperit abandonat joi pe banda de urgenta a unei autostrazi din estul Austriei, in apropiere de Ungaria si Slovacia, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne austriac.

Camionul frigorific de 7,5 tone si de numai 5 metri lungime a fost descoperit de angajati ai Asfinag, operatorul autostrazilor din Austria. Vehiculul a fost dus la un institut veterinar cu facilitati de refrigerare, iar experti legisti au lucrat toata noaptea pentru a scoate si numara cadavrele. Vehiculul era inmatriculat in Ungaria si avea logoul unei firme slovace de carne de pasare. Soferul camionului a disparut.

Potrivit EFE, se crede ca victimele au murit cu 36-48 de ore inainte de descoperirea camionului frigorific. Conform informatiilor furnizate de politia ungara, care a trimis doi agenti in Austria pentru a coopera cu autoritatile austriece in acest caz, camionul frigorific, cu placute de inmatriculare ungare, a fost vazut miercuri la sud de Budapesta si, ceva mai tarziu, la frontiera cu Austria. Potrivit ultimelor date oferite de presa austriaca, vehiculul a intrat miercuri in Austria si a fost abandonat joi in jurul orelor 6 dimineata.

Peste 70 de cadavre, gasite in interior

Peste 70 de cadavre ale unor imigranti au fost scoase din camionul descoperit abandonat joi pe banda de urgenta a unei autostrazi din estul Austriei, in apropiere de Ungaria si Slovacia, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne austriac, relateaza AFP. Potrivit informatiilor oferite joi, numarul cadavrelor ar fi fost intre 20 si 50. Stabilirea exacta a numarului acestora a fost ingreunata de starea de descompunere a cadavrelor.

Pentru moment nu au fost oferite informatii in legatura cu identitatile, varstele si tarile de origine ale persoanelor descoperite in camion. O conferinta de presa a politiei din landul austriac Burgenland - unde a fost descoperit vehiculul - este prevazuta la ora locala 11:00 (09:00 GMT).Camionul a fost abandonat joi la 50 de kilometri sud-est de Viena. Multe intrebari raman fara raspuns dupa descoperirea macabra in legatura cu modul in care acestia au murit, cine i-a abandonat in apropiere de Parndorf si de unde au venit imigrantii, noteaza DPA.

 

Anchetatorii austrieci incearca sa gaseasca explicatii pentru descoperirea macabra

Criminalistii austrieci au lucrat toata noaptea pentru a scoate trupurile neinsufletite din camion, iar in aceasta dimineata ele vor fi trimise la Viena pentru necropsie.  Inca nu se stie cine este proprietarul masinii si cine se afla la volan. Politistii unguri au spus ca aceasta fusese inscrisa pe numele unui roman, insa informatia a fost infirmata ulterior de Ministerul afacerilor externe.

Politistii unguri i-au informat pe colegii austrieci ca masina in care au fost descoperite cadavrele imigrantilor a fost localizata miercuri dimineata undeva la est de Budapesta. In orele care au urmat, a trecut granita cu Austria, dupa care a fost abandonata. Tinand cont de gradul inaintat de degradare al trupurilor fara viata, austriecii sunt aproape siguri ca oamenii erau deja morti cand camionul a intrat pe teritoriul Austriei.

Politistilor austrieci le-a atras atentia camionul de mare tonaj, parasit pe marginea autostrazii A4, in apropierea localitatii Pandorf. Usa din spate fusese lasata deschisa, iar agentii care s-au apropiat de vehicul au fost ingroziti de mirosul de cadavre intrate in descompunere.Helmut Marban, purtator de cuvant al politiei din Burgenlan: "A fost o priveliste oribila. Cand usile s-au deschis, colegii mei au putut vedea un numar mare de cadavre, era clar ca niciunul dintre cei aflati inauntru nu mai era viu."

Trupurile intrasera in decompunere atat de rau, incat politistii nu si-au putut da seama exact cate cadavre se aflau in interior.

Hans Peter Doskozil, seful politiei din Burgenland: "Camionul se afla in momentul de fata in Nickelsdorf, intr-o fosta clinica veterinara, situata aproape de granita cu Ungaria. In una din halele fabrici, temperatura poate fi redusa mult, pentru ca expertii criminalisti si politistii sa isi poata incepe munca dificila."

Camionul, cu numere de inmatriculare provizorii unguresti, avea logo-ul unei companii slovace de prelucrare a carnii de pasare. Aceasta spune ca l-a vandut insa anul trecut.

Janos Lazar, sef de cabinet al premierului Ungariei:"Imigrantii ilegali care au murit in urma acestei operatiuni de trafic de persoane incercau cel mai probabil sa ajunga in Vest, traversand Ungaria or primind probabil ajutorul unor cetateni ungari."

Ca o coincidenta macabra, compania slovaca ce a detinut in trecut camionul frigorific a folosit analogia cu imigrantii pentru a promova o campanie de recunoastere a marfii de calitate din magazine. In spotul publicitar, vedem cum pasarile sunt inghesuite in portbagajul unei masini, la un punct de frontiera.

Tragedia din Austria demonstreaza inca o data ca dorinta disperata de a ajunge in Occident umbreste orice temeri, iar refugiatii merg pe mana traficantilor fara sa se gandeasca la riscuri.

Omar, refugiat sirian:"Cred ca jumatate dintre noi apeleaza la ajutorul traficantilor."

Traficantii isi ofera serviciile personal, dar si prin intermediul Facebook sau Twitter. Pretul depinde de punctul de pornire. De la granita Serbiei cu Ungaria si pana la Budapesta te costa intre 600 si 700 de euro. Daca vrei sa mergi mai departe de atat trebuie sa platesti 1000 de euro.

Descoperirea macabra i-a tulburat pe liderii europeni care au participatjoii la summitul de la Viena, unde au discutat despre criza imigratiei. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca este "zdruncinata" de tragedie, pe care o califica drept " un avertisment" pentru intreaga Uniune Europeana.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Doua ambarcatiuni cu 450 de imigranti s-au scufundat in largul Libiei. Marinarii au reusit sa salveze doar 200 de persoane
Doua ambarcatiuni cu 450 de imigranti s-au scufundat in largul Libiei. Marinarii au reusit sa salveze doar 200 de persoane

Mediterana a cunoscut joi noi drame. Doua ambarcatiuni care transportau imigranti s-au scufundat in largul tarmurilor libiene. Una dintre ele avea la bord 400 de oameni, iar temerile sunt ca multi au pierit inecati.

50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare:
50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare: "Niciun roman nu e implicat"

Criza imigrantilor aflati in cautarea unei vieti mai bune pe continent a capatat noi valente tragice. 50 de refugiati au fost descoperiti morti, intr-un camion abandonat pe marginea unei autostrazi din Austria, in apropiere de granita cu Ungaria.

Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei
Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei

Serbia si Macedonia au facut apel joi la Uniunea Europeana sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor, in cadrul unui summit la Viena la care participa lideri din Balcanii de Vest si cancelarul german Angela Merkel.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.