Gara din Budapesta, ultimul obstacol in fata imigrantilor care cauta paradisul in Germania. O femeie a nascut chiar in pasaj

Dată publicare: 28-08-2015 18:47
Dată actualizare: 31-08-2015 07:42


Gara din Budapesta este sub asediul refugiatilor care se indreapta spre Germania sau tarile nordice. Dupa o calatorie lunga de cateva saptamani, sute de oameni asteapta sa prinda un tren spre vest.
 

Sunt obositi si infometati, iar autoritatile ungare nu ii lasa deocamdata sa inainteze. Vineri, in gara din Budapesta s-au petrecut scene dramatice: o femeie a nascut o fetita chiar intr-un pasaj, inconjurata doar de cateva paturi.

Acest barbat este disperat sa isi ajute sora insarcinata. Disperarea lui se transforma in furie pentru ca este neputincios si temator ca nu primeste ajutor. In timp ce astepta trenul sa plece spre vestul Europei, unei femeii i-a venit sorocul chiar in pasajul de sub gara din Budapesta.

Imediat, in pasaj, oamenii ajutati de medici au incercuit-o pe femei cu niste paturi. Peste cateva minute, glasul bebelusui, o fetita, rasuna in pasajul rece din gara. Refugiatii aplauda si se bucura. O viata noua care le da sperante pentru siguranta pe care o cauta in Europa, departe de razboaie. Mama este preluata apoi de medici pe o targa si dusa la spital. Din urma, i se va aduce si fetita.

Nimeni nu stie ce se va intampla cu ele peste cateva zile. Se vor intoarce aici, in gara din Budapesta, alaturi de ceilalti refugiati, care asteapta de zile intregi sa ia drumul Europei, sau va ajunge intr un centru de refufgiati.

Pe cimentul din gara, refugiatii si au incropit o tabara. Dorm pe paturi direct pe asfalt, se spala pe unde pot si mancanca ce apuca. Pasajul de sub gara din Budapesta a fost transofrmat in zona de tranzit pentru migranti. Exista si un punct de ajutor, oamenii se plang ca primesc hrana cu intaziere si nu este suficienta.

Imigrant: "Stam pe jos in cort, cu familia. Vrem sa mergem in Austria, Germania. Politia nu ne lasa sa luam trenul."

Hamad impreuna cu cei trei frati au plecat impreuna acum o luna din Siria. Au strabatut drumul pana aici cu zece copii sub cinci ani si alti sase putin mai mari.

De patru zile, stau cu totii in gara si spera sa urce intr un tren spre Germania sau tarile nordice. Fratele sau, medic hematolog, poveste cat au platit sa ajunga pina aici.

Imigrant: "Am dat 21 de mii de euro ca sa ajungem pana aici. Pentru toata familia, doua mii de persoana. Am vandut totul"

Cativa voluntari stau cu copiii. Stiu ca parintii lor sunt atat de obositi si ingrijorati de ce vor face maine incat nu mai au putere sa se joace cu ei.

Autoritatile din Ungaria spun ca vor prelua o parte din refugiatii din gara si ii vor duce in centre speciale.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO