Refugiatii ajunsi in Finlanda fac cale intoarsa: "Detest Finlanda. E prea frig, nu au ceai, nu au restaurante"

refugiati, europa - agerpres

Ajunsi pana in nordul extrem al Europei, in Laponia, sute de refugiati au hotarat sa se intoarca din drum, dezamagiti de Finlanda, tara unde au descoperit ca este prea frig si pe care o considera trista si chiar ostila, potrivit Agerpres.

“Puteti sa spuneti lumii ca detest Finlanda. E prea frig, nu au ceai, nu au restaurante, nu e nimeni pe strada, doar masini”, se plange un imigrant in varsta de 22 de ani venit dintr-o tara araba.

El a fost intervievat de AFP la punctul de frontiera Tornio, la granita cu Suedia. A revenit acolo desi a trebuit sa parcurga din nou cei 750 de kilometri care despart acel punct de frontiera de capitala Helsinki. Ar fi avut posibilitatea sa scurteze mult drumul daca se imbarca intr-un feribot care sa-l duca de la Helsinki la Stockholm, dar pentru a fi primit pe feribot trebuia sa prezinte acte, pe care nu le are.

Dupa ce au traversat toata Europa, si alti imigranti clandestini ajunsi in ultimele saptamani pana la Haparanda, in nord-estul Suediei - nu departe de Cercul Polar - cu intentia de a trece granita in Finlanda, au ales in final sa se intoarca pentru a se instala in alta parte pe continentul european. Pe 19 septembrie, mai multi imigranti au renuntat sa intre in Finlanda cand au vazut ca sunt intampinati de o manifestatie ostila. Altii, la fel ca cel intervievat de AFP, au intrat in aceasta tara si apoi au parasit-o fara sa depuna vreo cerere de azil.

“In Finlanda nu e bine”, este parerea exprimata de un grup de circa 15 irakieni care astepta intr-o autogara de la granita un autocar pentru a se intoarce in sudul Suediei. Aceasta tara are o clima asemanatoare cu cea din Finlanda, insa indelungata traditie a integrarii imigrantilor in Suedia face diferenta dintre ele. Spre deosebire de Finlanda, in Suedia o “bariera umana” in calea imigrantilor este greu de imaginat, la fel ca incidente de genul celui petrecut in noaptea de joi spre vineri, cand la circa 100 de kilometri de Helsinki un autobuz cu refugiati a fost atacat cu petarde de zeci de manifestanti, unul fiind imbracat precum membrii organizatiei rasiste americane Ku Klux Klan.

Citește și
refugiati - agerpres
Situatia continua sa fie tensionata la frontiera croato-sarba. Grecia se teme ca Vestul va prelua doar refugiatii calificati
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

De altfel, autoritatile finlandeze au constatat o sporire a numarului cererilor de azil anulate, dar nu stiu cati imigranti au plecat inapoi catre Suedia, mai ales ca multi nici nu au avut vreun contact cu autoritatile.

Valul masiv de imigranti arabi, africani si asiatici veniti in sudul Europei afecteaza considerabil si Finlanda, desi aceasta este din punct de vedere geografic printre cele mai greu accesibile tari de pe continentul european, fiind in schimb si una foarte prospera, element de atractie pentru imigranti. Autoritatile de la Helsinki au inregistrat anul acesta circa 14.000 de cereri de azil, cifra ce ar putea ajunge pana la finele anului la 30.000, de opt ori mai multe comparativ cu 2014.

Dar aceasta previziune ar putea sa nu se realizeze, imigrantii fiind descurajati de dificultatea obtinerii efective a azilului in Finlanda si de postarile de pe Facebook ale compatriotilor care au trait experienta de a vedea aceasta tara.

Localnicii din Tornio, Finlanda, despre imigranti: “colorati”, “indivizi veniti din sud”

Totusi, in fiecare zi la Tornio ajung circa 500 de imigranti, fapt ce pune la incercare infrastructurile acestui mic oras linistit cu numai 20.000 de locuitori. Desi este doar un punct de trecere, in oras sunt in permanenta circa 1.000 de imigranti.

O localnica in varsta de 66 de ani afirma ca o perioada situatia a fost scapata de sub control, dar autoritatile au reusit apoi sa impuna ordinea. “Mi-era frica si am evitat sa ies seara la cumparaturi, pentru ca nu stiu cine sunt acesti oameni”, marturiseste ea.

Unii comercianti vorbesc despre acesti imigranti folosind expresii de genul “colorati” sau “indivizi veniti din sud”, ori ii acuza de hotie sau ca hartuiesc pe strada femeile localnice, altii in schimb afirma ca nu impresia sa existe mai multa insecuritate, mai noteaza AFP.

Autoritatile din Finlanda au restabilit controalele la frontiera cu Suedia (ambele tari fac parte din spatiul Schengen) si au deschis marti in acest oras un centru de inregistrare a imigrantilor, care sunt obligati sa treaca pe acolo inainte de a-si continua calatoria pe teritoriul national. Dar acest aflux obliga guvernul de la Helsinki sa deschida noi centre de primire a imigrantilor, in timp ce in randul populatiei locale cresc resentimentele provocate de sosirea acestora.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Criza refugiatilor, analizata la
Criza refugiatilor, analizata la "Dupa 20 de ani". Cum am ajuns aliati cu "prietenii Moscovei" si de ce ne temem de imigranti

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si Vintila Mihailescu, antropolog au fost invitatii lui Cristian Leonte la "Dupa 20 de ani", unde au vorbit despre criza refugiatilor si rolul Romaniei in Europa, dar si in Siria.

Situatia continua sa fie tensionata la frontiera croato-sarba. Grecia se teme ca Vestul va prelua doar refugiatii calificati
Situatia continua sa fie tensionata la frontiera croato-sarba. Grecia se teme ca Vestul va prelua doar refugiatii calificati

Afluxul de refugiati catre vestul Europei via Balcani continua sa fie important vineri, la doua zile dupa un summit european extraordinar privind gestionarea crizei imigratiei, relateaza AFP.

Cinci cetateni irakieni, retinuti de politistii de frontiera Mehedinti. Tinerii incercau sa ajunga
Cinci cetateni irakieni, retinuti de politistii de frontiera Mehedinti. Tinerii incercau sa ajunga "intr-o tara din Schengen"

Politistii de frontiera mehedinteni vor preda vineri autoritatilor din Bulgaria cinci cetateni irakieni retinuti joi la kilometrul fluvial 815 dupa ce au trecut ilegal Dunarea la bordul unei ambarcatiuni.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.