Povestile romanilor care au salvat imigranti din Mediterana. "Aveam sute de oameni la bord, izbucneau revolte"

Ultima actualizare: 08-04-2016 07:01

Nava Stefan cel Mare a Garzii de Coasta Constanta s-a intors cu bine din misiunea care a avut loc in Marea Mediterana. Iar povestile echipajului despre fenomenul migratiei sunt emotionante.

Politistii de frontiera romani au salvat in cele trei luni aproape o mie de refugiati aflati in pericol de moarte. Printre ei s-au numarat si copii si femei insarcinate.

Politistii de frontiera romani au patrulat zi si noapte la bordul navei Stefan cel Mare, in zona de sud a Siciliei. Aproape o mie de refugiati, aflati in barci supraaglomerate, au fost salvati de ai nostri.

"Din aceasta zona plecau foarte multe ambarcatiuni gonflabile cu imigranti supraincarcate care riscau oricand sa se sparga si dupa circa 15 mile marine sunau in Malta sau Italia si cereau ajutor", explica comandantul.

Nu putine au fost situatiile in care si militarii romani s-au aflat in pericol in fata numarului mare de migranti nervosi, infometati si disperati sa scape cu viata.

Comisar-sef Catalin Paraschiv, comandant nava: "Cel mai greu moment a fost atunci cand am luat 381 de persoane la bord. I-am recuperat din apa aproape de coastele Libiei, am fost nevoiti sa-i calmam caci izbucneau mici revolte intre ei. Pe timpul distribuiri mancarii isi furau mancarea unii la altii."

"I-am imbarcat la bord ne-am asigurat ca sunt bine din punct de vedere medical si am asteptat noi ordine erau copii, femei gravide”, spune un politist

"Am fost impresionata de copii care veneau cu partintii la bordul acestor nave si curajul parintilor de a-i transporta in acele ambarcatiuni precare. O barca avea in jur de 100-115, 120 de imigranti”, povesteste agentul Oana Buga.

Politistii de frontiera vor pleca din nou in misiune peste o luna, de aceasta data in sprijinul autoritatilor grecesti. Garda de Coasta va trimite sase vehicule dotate cu camere cu termoviziune care vor patrula in sudul Greciei.

Foto: Politia de frontiera

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO