Povestea tragica a unui refugiat sirian care a facut inconjurul lumii. Ce a facut ca sa aiba bani pentru a pleca in Europa

refugiati

Fotograful Brandon Stanton de la Humans of New York, una din cele mai populare pagini de pe Facebook, se afla in aceasta perioada in Europa, unde culege povestile refugiatilor.

Brandon s-a reintalnit pe insula Kos din Grecia cu Muhammad, un barbat din Siria a carui poveste a publicat-o in urma cu un an, pe cand l-a cunoscut intr-un hotel din Kurdistanul Irakian si i-a publicat povestea trista pe Humans of New York, unde a strans milioane de afisari.

Ca sa stranga bani sa ajunga in Europa, Muhammad a lucrat intr-un hotel, desi in Siria era student la Literatura Engleza.

“Cand am plecat din Siria, aveam doar 50 de dolari in buzunar. M-a gasit un barbat pe strada, care m-a luat la el acasa, mi-a dat mancare si un loc in care sa dorm. Dar mi-era rusine ca stau in casa lui, asa ca imi petreceam 11 ore pe zi cautand joburi. Intr-un final, am gasit un job la un hotel. Ma munceau 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana si imi dadeau 400 de dolari pe luna. Dupa un timp, am gasit un alt hotel. Munceam 12 ore pe zi, cu o zi libera si salariu de 600 de dolari. In orele mele libere, lucram la o scoala ca profesor de engleza. Munceam in total 18 ore pe zi, in fiecare zi. Si nu am cheltuit nimic. Nu mi-am cumparat nici macar un tricou. Am strans 13.000 de euro, bani care imi erau de ajuns sa imi cumpar acte false."

Inainte sa plece in Europa insa, a vrut sa-si mai vada familia inca o data.

“Inainte sa plec spre Europa, m-am dus in Siria sa-mi mai vad o data familia. Am dormit in hambarul unchiului meu tot timpul, pentru ca in fiecare zi politia batea la usa tatalui meu. Intr-un final, tatal meu mi-a spus: <>. Asa ca am luat legatura cu un contrabandist si am reusit sa ajung la Istanbul."

Citește și
Catedrala Alexandr Nevski din Sofia
Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor. "Riscam sa disparem ca stat"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Drumul lui spre Europa s-a intrerup brusc insa, in momentul in care a primit un telefon una dintre surorile lui. Aceasta l-a anuntat ca tatal lor fusese batut foarte tare de politie si ca, daca nu platesc 5.000 de euro pentru o operatie, va muri.

Asa ca barbatul a renuntat la banii care il puteau duce in Europa pentru a-si ajuta tatal. Doua saptamani mai tarziu, a primit o alta veste tragica din Siria: “Fratele meu a fost ucis de ISIS in timp ce lucra pe un domeniu petrolier. I-au gasit adresa din buletin si i-au trimis capul acasa, cu mesajul <>. Sora mea cea mica a fost cea care i-a gasit capul, in urma cu un an. De atunci, nu a mai scos niciun cuvant”.

Apoi, telefoanele primite de acasa il anuntau ca ISIS se apropie din ce in ce mai mult de satul lor. “Mi-am dat restul de bani pentru a-mi ajuta sora sa fuga in Irak. Am ramas blocat in Turcia cu doar cu 1.000 de euro. Tatal meu m-a sunat si m-a intrebat daca am ajuns in Europa. Pentru prima oara, l-am mintit. Nu am vrut sa se simta vinovat pentru operatia lui”, a povestit el.

 

“For two weeks my tears didn’t stop. Nothing made sense. Why did these things happen to my family? We did everything...

Posted by Humans of New York on Saturday, September 26, 2015

Intr-un final, barbatul a ajuns pe insula Kos, unde s-a reintalnit cu Brandon. El il va ajuta sa documenteze povestile refugiatilor care bat la poarta Europei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Autoritatile si Biserica se pregatesc pentru primirea refugiatilor.
Autoritatile si Biserica se pregatesc pentru primirea refugiatilor. "Noi consumam multa cafea, ei ceai, au un cult special"

Slujba de duminica a avut si o alta insemnatate la granita de vest a Romaniei. La initiativa Mitropolitului Banatului, fiecare preot i-a indemnat pe localnici sa le ofere o mana de ajutor posibililor refugiati, daca acestia ajung si in tara noastra.

Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor.
Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor. "Riscam sa disparem ca stat"

In contextul introducerii cotelor obligatorii, un mesaj extrem de dur privind refugiatii a venit din partea Bisericii Ortodoxe din Bulgaria.

Criza refugiatilor, analizata la
Criza refugiatilor, analizata la "Dupa 20 de ani". Cum am ajuns aliati cu "prietenii Moscovei" si de ce ne temem de imigranti

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si Vintila Mihailescu, antropolog au fost invitatii lui Cristian Leonte la "Dupa 20 de ani", unde au vorbit despre criza refugiatilor si rolul Romaniei in Europa, dar si in Siria.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E