Povestea tragica a unui refugiat sirian care a facut inconjurul lumii. Ce a facut ca sa aiba bani pentru a pleca in Europa

Ultima actualizare: 01-10-2015 11:05
refugiati

Fotograful Brandon Stanton de la Humans of New York, una din cele mai populare pagini de pe Facebook, se afla in aceasta perioada in Europa, unde culege povestile refugiatilor.

Brandon s-a reintalnit pe insula Kos din Grecia cu Muhammad, un barbat din Siria a carui poveste a publicat-o in urma cu un an, pe cand l-a cunoscut intr-un hotel din Kurdistanul Irakian si i-a publicat povestea trista pe Humans of New York, unde a strans milioane de afisari.

Ca sa stranga bani sa ajunga in Europa, Muhammad a lucrat intr-un hotel, desi in Siria era student la Literatura Engleza.

“Cand am plecat din Siria, aveam doar 50 de dolari in buzunar. M-a gasit un barbat pe strada, care m-a luat la el acasa, mi-a dat mancare si un loc in care sa dorm. Dar mi-era rusine ca stau in casa lui, asa ca imi petreceam 11 ore pe zi cautand joburi. Intr-un final, am gasit un job la un hotel. Ma munceau 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana si imi dadeau 400 de dolari pe luna. Dupa un timp, am gasit un alt hotel. Munceam 12 ore pe zi, cu o zi libera si salariu de 600 de dolari. In orele mele libere, lucram la o scoala ca profesor de engleza. Munceam in total 18 ore pe zi, in fiecare zi. Si nu am cheltuit nimic. Nu mi-am cumparat nici macar un tricou. Am strans 13.000 de euro, bani care imi erau de ajuns sa imi cumpar acte false."

Inainte sa plece in Europa insa, a vrut sa-si mai vada familia inca o data.

“Inainte sa plec spre Europa, m-am dus in Siria sa-mi mai vad o data familia. Am dormit in hambarul unchiului meu tot timpul, pentru ca in fiecare zi politia batea la usa tatalui meu. Intr-un final, tatal meu mi-a spus: <>. Asa ca am luat legatura cu un contrabandist si am reusit sa ajung la Istanbul."

Drumul lui spre Europa s-a intrerup brusc insa, in momentul in care a primit un telefon una dintre surorile lui. Aceasta l-a anuntat ca tatal lor fusese batut foarte tare de politie si ca, daca nu platesc 5.000 de euro pentru o operatie, va muri.

Asa ca barbatul a renuntat la banii care il puteau duce in Europa pentru a-si ajuta tatal. Doua saptamani mai tarziu, a primit o alta veste tragica din Siria: “Fratele meu a fost ucis de ISIS in timp ce lucra pe un domeniu petrolier. I-au gasit adresa din buletin si i-au trimis capul acasa, cu mesajul <>. Sora mea cea mica a fost cea care i-a gasit capul, in urma cu un an. De atunci, nu a mai scos niciun cuvant”.

Apoi, telefoanele primite de acasa il anuntau ca ISIS se apropie din ce in ce mai mult de satul lor. “Mi-am dat restul de bani pentru a-mi ajuta sora sa fuga in Irak. Am ramas blocat in Turcia cu doar cu 1.000 de euro. Tatal meu m-a sunat si m-a intrebat daca am ajuns in Europa. Pentru prima oara, l-am mintit. Nu am vrut sa se simta vinovat pentru operatia lui”, a povestit el.

 

“For two weeks my tears didn’t stop. Nothing made sense. Why did these things happen to my family? We did everything...

Posted by Humans of New York on Saturday, September 26, 2015

Intr-un final, barbatul a ajuns pe insula Kos, unde s-a reintalnit cu Brandon. El il va ajuta sa documenteze povestile refugiatilor care bat la poarta Europei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!