Paza de coasta italiana a reusit sa salveze 2.200 de migranti. Papa Francisc: "Mediterana a devenit un cimitir"

Ultima actualizare: 09-11-2016 00:33

Operatiune de salvare de amploare sambata, in Marea Mediterana. Aproximativ 2.200 de refugiati au fost salvati de paza de coasta italiana, din 13 barci pneumatice, cu care incercau sa ajunga pe continentul european.

Trupurile neinsufletite ale altor 10 migranti au fost recuperate din apa. Lupta acestor oameni pare fara sfarsit. Zeci de mii de refugiati isi risca zilnic vietile in drumul lor spre tarile de pe tarmul Mediteranei.

Papa Francisc a denuntat diferenta colosala dintre banii cheltuiti de guvernele occidentale pentru consolidarea bancilor si sumele alocate refugiatilor.

In total, 16 operatiuni de salvare au fost intreprinse sambata de catre paza de coastă italiana, o navă militara spaniola si mai multe ambarcatiuni ale unor organizații umanitare. Asta dupa ce vineri alte 8 interventii au salvat 1.200 de migranti, inclusiv numerosi bebelusi si copii.

Sambata, 10 trupuri neinsufletite au fost recuperate din apa, un bilant dramatic, dar incomparabil cu tragedia de la mijlocul saptamanii, cand 240 de oameni au murit în două naufragii in largul coastelor libiene.

In primele 10 luni ale acestui an, aproximativ 334 de mii de refugiaţi au sosit in Europa traversand Mediterana. Alti 5.500 de oameni au murit incercand sa strabata marea cu barci precare, o cifra in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Papa Francisc: "Cand o banca e in pragul falimentului, se scot imediat sume scandaloase pentru salvarea ei, dar cand pe oameni ii paste moartea, nu se gaseste nici macar a mia parte din bani dati bancilor pentru fratii nostri care sufera atat de mult. Mediterana a devenit un cimitir."

O statistica sumbra arata ca 13 migranti mor in fiecare zi, iar trupurile a peste 60% dintre ei nu sunt recuperate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO