Ce se intampla in taberele pentru refugiati din Timis. Mitropolitul Banatului: "Preotii sa traga clopotul"

corturi pentru refugiati in Lunga, Timis

Reactii contradictorii in satele din Timis unde auitoritatile au organizat doua tabere pentru primirea refugiatilor.

Primaria comunei timisene Comlosu Mare a pus la dispozitia Ministerului Afacerilor Interne fosta pasune din satul Lunga, de 15.000 de metri patrati, unde s-au montat zeci de corturi, in cadrul exercitiului organizat in contextul crizei migrantilor. Locul este amplasat langa o fosta unitate militara, unde acum este Punctul de Trecere a Frontierei de la Lunga.

"Terenul este amplasat pe raza localitatii Lunga si are o suprafata de 15.000 mp. Refugiatii, dupa cate stiu, nu vor ajunge in zona noastra. Se efectueaza un exercitiu, dupa care vor fi demontate toate corturile si tot ce se afla acolo. Corturile au ajuns in zona sambata, cu camioanele de la ISU, iar duminica a inceput montarea. Am incheiat un Protocol cu Ministerul Afacerilor Interne, le-am pus la dispozitie suprafata. Elicopterele mai survoleaza deasupra frontierei", a declarat Ovidiu Stefanescu, primarul comunei Comlosu Mare.

El estimeaza ca la Lunga s-au montat in jur de 100 de corturi, fiecare avand o capacitate de 11 locuri. "Au toate utilitatile necesare, au apa curenta, curent, toalete ecologice, bucatarie amenajata intr-un cort, paturi, saltele, paturi. De la primarie nu mai au nevoie de nimic. Locul este amplasat langa o fosta unitate militara, unde acum are sediul Politia de Frontiera (Punctul de Trecere a Frontierei de la Lunga, n.r.)", a precizat Stefanescu.

Ce spun localnicii
Tabara este asezata la circa 50 de metri de primele case din sat, iar batranii locului, potrivit edilului localitatii, privesc cu ingrijorare actiunile din zona si faptul ca aici ar putea veni migranti.

Citește și
corturi, refugiati, romania
Zeci de corturi pentru refugiati ridicate in Timis, la granita cu Serbia. Reactia localnicilor: "O sa stam inchisi in casa"

"Oamenii sunt speriati de ceea ce prezinta televiziunile si mass-media, care amplifica acest fenomen al refugiatilor. (...) Speriati sunt cei mai batrani; ei stau si se uita la televizor si au informatii numai de la televizor. Daca televizorul si presa nu relateaza faptele exacte... Unii (media, n.r.) au dat informatii ca sunt deja cazati cativa migranti acolo. Nu este niciunul cazat, dar ei sunt speriati ca 'vin peste noi'. Eu zic ca va fi bine, sa nu ne speriem de ceva ce inca nu e real. Precauti suntem. Acum se testeaza si timpul de reactie al tuturor celor implicati in instalarea taberei, securitatea oamenilor", a apreciat primarul comunei Comlosu Mare.

Ovidiu Stefanescu considera ca nu este cazul se ia in discutie, acum, identificarea si a altor spatii incalzite. "Nu se pune problema aceasta. Sa nu ne gandim asa de departe. Daca va veni frigul, nici ei nu vor mai veni incoace. Avem si noi camine culturale, dar sa nu mergem asa de departe. Cred ca Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Afacerilor de Externe se gandesc si la aceasta. Pana acum, nu ne-au cerut astfel de spatii", puncteaza Stefanescu.

Satul Lunga apartine de comuna Comlosu Mare, situata la extremitatea vestica a judetului Timis, la circa 60 km de Timisoara. In toamna trecuta, aici a fost inaugurat Punctul de Trecere a Frontierei Lunga (judetul Timis) - Nakovo (Serbia).

Mesajul Mitropolitului Banatului
Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a plecat, marti, in zonele Moravita si Lunga, pentru a pregati lacasele de cult sa ajute refugiatii, daca acestia vor veni.

'Vrem sa dam un mesaj locuitorilor din zonele acestor campusuri de primire a lor (de la Moravita si Lunga, n.r.), sa-i linistim ca acesti oameni care vor veni nu vor locui cu miile in satul lor, ci sunt in tranzit si sa putem fi de folos 'la miez de noapte'. Pentru ca, pe langa barbati puternici, vor fi si biete femei, mame cu copii, iar la miezul noptii e mai greu ca autoritatile sa aiba un ceai si o bucata de paine. Si atunci, am vorbit cu preotii din anumite localitati sa traga clopotul si sa adune sfanta biserica si toata lumea sa mearga sa ajute, sa dam dovada de oameni civilizati, de oameni care ajuta pe cineva, pentru ca totul va dura zile, nu ani', a declarat marti, pentru AGERPRES, Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Acesta a mai spus ca a identificat in Timisoara o hala unde, daca va fi nevoie, vor fi adunate ajutoare - haine si alimente, Mitropolia fiind deja pregatita pentru a le putea depozita, iar apoi, prin parohiile si prin preotii care sunt in zona de granita, sa le poata distribui.

'Acesta este programul meu, de la ora 7.00 la 24.00, de cercetare a comunitatilor de pe frontiera, care sunt intr-o posibila asteptare de migranti', a adaugat Mitropolitul Ioan Selejan.

In aceste deplasari, IPS Ioan Selejan va fi insotit de presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin.

'Impreuna cu Mitropolitul plecam la manastirile din zona Lunga si Moravita, pentru ca IPS Ioan Selejan vrea sa-i puna 'in priza' si pe cei din manastiri, intrucat cei de acolo pot avea foarte rapid un ceai, un sandvici si pot sa le si distribuie, daca avem o prezenta inopinata de refugiati, in miez de noapte. Au pregatite si niste haine (...), care vor fi puse la dispozitie la unitatile de langa cele doua locatii, Moravita si Lunga', a spus Bojin.
 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Citește și...
A doua tabara pentru refugiati din Timis este aproape gata. Reactia localnicilor:
A doua tabara pentru refugiati din Timis este aproape gata. Reactia localnicilor: "S-ar putea sa fie teroristi printre ei"

A doua tabara de refugiati din judetul Timis este aproape gata. La doi kilometri de localitatea Moravita, langa punctul de trecere a frontierei catre Serbia, au fost ridicate 80 de corturi, pentru eventualii migranti care ar ajunge la noi.

Zeci de corturi pentru refugiati ridicate in Timis, la granita cu Serbia. Reactia localnicilor:
Zeci de corturi pentru refugiati ridicate in Timis, la granita cu Serbia. Reactia localnicilor: "O sa stam inchisi in casa"

Sute de jandarmi, pompieri, politisti si medici sunt mobilizati la granita Romaniei cu Serbia. Ministerul de Interne a ridicat zeci de corturi pentru refugiati in judetul Timis, in localitatile Lunga si Stamora-Moravita.

O femeie din Timis si-ar fi indemnat cele patru fiice sa se prostitueze. Una dintre fete, minora, a ramas insarcinata
O femeie din Timis si-ar fi indemnat cele patru fiice sa se prostitueze. Una dintre fete, minora, a ramas insarcinata

O femeie din Timis a fost arestata, fiind acuzata ca si-a trimis propriile fiice sa se prostitueze. Una dintre copile este minora si are doar 14 ani.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.