A doua tabara pentru refugiati din Timis este aproape gata. Reactia localnicilor: "S-ar putea sa fie teroristi printre ei"
A doua tabara de refugiati din judetul Timis este aproape gata. La doi kilometri de localitatea Moravita, langa punctul de trecere a frontierei catre Serbia, au fost ridicate 80 de corturi, pentru eventualii migranti care ar ajunge la noi.
Prima tabara a fost ridicata duminica, intr-o alta localitate de granita, Lunga, unde au fost mobilizati, sute de jandarmi, pompieri si politisti de frontiera.
La iesirea din localitatea Moravita spre granita cu Serbia au aparut 80 de corturi militare, unul de la crucea rosie si unul pentru pastrarea alimentelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In fiecare dintre aceste corturi ar putea fi primiti intre 4 si 8 refugiati. Inauntru sunt paturi, saltele mese si scaune, iar la marginea taberei si toalete publice.
Pe langa forte de ordine, adica jandarmi, politisti de frontiera si pompieri, vor fi adusi voluntari de la Crucea Rosie, daca vor veni refugiati.
Francisc Hopitean, viceprimar Moravita: "Primaria Moravita s-a pregatit, a alocat 7 hectare de teren din pasunea comunala, a luat masuri de curatarea terenului si chiar acum lucram cu un buldoexcavator la acces la aceasta desfasurare. Si in afara de ce vedeti aici, comuna Moravita are 4 camine culturale din cele 4 localitati apartinatoare, unde suntem pregatiti sa primim circa 400 de refugiati."
Cealalta tabara ridicata este tot la granita cu Serbia, in localitatea Lunga. Acolo sunt 50 de corturi mai mari. In total in cele doua tabere ar putea fi pot adapostiti aproximativ 1500 de refugiati.
In taberele ridicate de vecinii sarbi la granita cu Ungaria, corturile sunt dotate cu electricitate, prize, unde migrantii isi pot incarca telefoanele, internet wireless gratuit, dar si dusuri.
In taberele noastre, refugiatii ar trebui sa fie triati, amprentati si dusi in centre de refugiati, care pot primi in total 1700 de persoane. In zona, localnicii au pareri impartite despre refugiatii care ar putea veni.
Localnic: "Oamenii astia nu au fugit de bine, ei sunt in goana. Isi cauta pacea, linistea si acolo se duc unde o gasesc, iar noi trebuie sa primim ce avem de primit."
Localnic: "O parere buna n-as prea avea. Prea bine nu e, un lucru gresit. Nu se stie ce se poate intampla, s-ar putea sa fie teroristi printre ei, nu acum, maine, dar cine stie ce se poate intampla."
Localnic: "Si aia is oameni. Ce sa mai, sunt oameni ca si noi."
Pentru a ajunge in Europa, refugiatii au platit mii de euro calauzelor care s-au imbogatit din disperarea lor. Ca sa descurajeze astfel de actiuni ilegale, Ministerul de Interne a propus modificarea legii privind traficul de migranti. Cei care duc peste granite refugiati ar putea fi condamnati la 5 ani de inchisoare si la 12 ani cei care ii supun la tratamente inumane, ii tin inchisi in spatii insalubre, fara apa si fara mancare.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, romania, timis, imigranti, tabere,
Dată publicare:
21-09-2015 19:49