Ministrul ungar de Externe ii cere lui Ponta sa inceteze cu minciunile la adresa Ungariei. Reactia premierului roman

Victor Ponta

Ministrul de externe ungar a lansat marti un atac dur la adresa lui Victor Ponta dupa afirmatiile facute de premier la adresa Ungariei

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a calificat, marti, drept “simple minciuni” remarcile premierului roman Victor Ponta cu privire la gestionarea de catre Ungaria a crizei refugiatilor, apreciind ca respectivele afirmatii sunt nepotrivite pentru un lider din secolul XXI, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Szijjarto s-a referit la o declaratie facuta luni de catre premierul Victor Ponta.

"Ceea ce am spus si spun mereu este ca sunt impotriva discursurilor xenofobe (...) ideea sa inchidem granitele, ca toti cei care vin sunt niste teroristi, sunt prostii de Evul Mediu si ma opun total acestei abordari. Daca putem sa primim mai multi, o sa primim, problema este de capacitatea noastra logistica de a trata acei oameni ca pe niste oameni, nu cum ii trateaza vecinii nostri maghiari, cu bata si cu inseriatul. Cu asta nu sunt de acord", a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa la Targu-Jiu.

Victor Ponta a adaugat ca nu are semnale in sensul ca refugiatii si-ar schimba traseul prin Romania avand in vedere ca Ungaria a anuntat ca inchide granitele.

Citește și
Victor Ponta la sedinta de guvern din 28 iulie cu mustata si barba
Ponta, despre problema refugiatilor: "Valul de xenofobie nu ne face cinste, ma rusineaza ca oamenii pot gandi asa"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Seful diplomatiei ungare a mentionat ca “remarcile extremiste si mincinoase” ale premierului roman tin de criza politica interna din Romania si a precizat ca Budapesta asteapta scuze de la partea romana.

Victor Ponta a raspuns pe Facebook:

"NU doresc sa raspund la provocarile venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari.

Ca multi alti lideri politici europeni am datoria sa atrag atentia si sa sanctionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai inalt nivel din Ungaria. Acestia sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene; si in atitudinile antisemite, si in ceea ce priveste tratamentul minoritatilor de toate tipurile, si acum in timpul crizei refugiatilor!

Sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema - doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati!

Cred in solidaritate, in solutii rationale si sustenabile si mai ales in superioritatea valorilor europene - ce vedem in ultimele zile in Ungaria este in totala contradictie tocmai cu aceste obiective si valori!", a scris premierul pe contul sau.

Insarcinatul cu afaceri roman, convocat la MAE ungar dupa declaratiile lui Victor Ponta

Ministerul de Externe ungar l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Budapesta in legatura cu remarcile premierului roman Victor Ponta cu privire la gestionarea de catre Ungaria a crizei refugiatilor, se arata intr-un comunicat al diplomatiei ungare, transmite marti MTI.

Victor Ponta ''a facut recent comentarii neadecvate'' despre modul de gestionare a crizei refugiatilor de catre Ungaria, a mentionat MAE ungar.

Secretarul de stat ungar Levente Magyar si-a exprimat ''stupoarea in ceea priveste tentativele continue ale lui Victor Ponta de a-si salva controversata pozitie morala prin minciuni anti-ungare''.

Masura Ministerului de Externe de la Budapesta vine ca raspuns la unele declaratii ale premierului roman facute luni, la Targu-Jiu.

Ponta: Gardul ridicat la granite scoate Ungaria din Europa

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca decizia Ungariei de ridica un gard la granite nu rezolva nimic din problema refugiatilor si "scoate Ungaria din Europa".

"In primul rand, suntem in Uniunea Europeana - noi am vrut, si Romania si Ungaria si celelalte tari - problema este a tuturor nu este doar a Ungariei sau a Romaniei si o putem rezolva impreuna. Daca Ungaria isi face asa un gard, de jur imprejur, nu rezolva nimic din problema, ba unii oficiali ar trebui sa-i tinem acolo, dupa gard, sa nu-i mai lasam sa se plimbe prin Transilvania, prin cine stie ce alte tari si sa spuna tot felul de lucruri ciudate. In al doilea rand, avem o situatie pe care nu a provocat-o nici Romania si anume, un grup important, vorbim de zeci de mii de oameni care acum sunt prinsi, sunt in Serbia o parte dintre ei si in Macedonia. Nimeni nu se gandeste ca vor pleca inapoi in Siria, nici ca pot sa ramana doar in Serbia, Serbia are si ea probleme ei economice si trebuie gasita o solutie pentru cei care sunt acolo", a spus premierul, marti seara, la un post tv.

Potrivit lui Ponta, gardul din Ungaria seamana cu sacii de nisip pe care ii pun anumiti cetateni in jurul unei gospodarii inundate.

"Stilul acesta al Ungariei, care isi pune un gard, seamana cu urmatorul lucru: mi s-a intamplat in acesti ani sa merg in zonele afectate de inundatii, erau oameni pe care i-am intalnit si mi-au spus "eu mi-am pus asa, niste saci, ca un gard sa nu mai vina apa la mine, sa-l inunde pe vecinul". Nu se poate asa ceva, cand ai o problema, cand ai o inundatie, iesim toti din case, punem mana de la mana, incercam sa ne ajutam sa indreptam lucrurile. Asta nu e o atitudine normala nici intr-o comunitate, nici intre tari", a spus Ponta.

Acesta a adaugat ca pozitia Romaniei in cazul refugiatilor a fost una coordonata.

"Am avut o pozitie coordonata presedinte-guvern si am spus doua lucruri. Unu, intelegem ca suntem parte a Europei si avem si drepturi si obligatii. Daca e o problema a Europei, participam atat cat putem. Doi, nu putem sa ne angajam la mai mult de 1.700 de refugiati pentru simplu motiv ca, daca te angajezi sa ai grija de un om, trebuie sa fii si pregatit. Pentru cei 1.700 avem locuri, avem solutii, pentru 5.000 pentru 7.000 nu avem solutii, nu mai vorbesc ca oamenii aceia nu vor sa vina in Romania, ei vor sa ajunga in Germania. Ideea aceasta ca toti care vin sunt teroristi e o prostie dar pot sa fie printre zeci de mii de refugiati persoane predispuse la acte de terorism. Insa povestea ca Ungaria isi face un gard de jur imprejur si arunca toate problemele in Serbia, in Romania, in Austria denota un mod de gandire care, din punctul meu de vedere, scoate Ungaria din Europa si uite, noi suntem mai europeni decat ei si acesta e un lucru pe care il meritam", a subliniat premierul.
 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Victor Ponta, din nou la DNA. Premierul sustine ca a depus un document care ii dovedeste nevinovatia
Victor Ponta, din nou la DNA. Premierul sustine ca a depus un document care ii dovedeste nevinovatia

Premierul Victor Ponta s-a prezentat, marti dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Ponta, despre problema refugiatilor:
Ponta, despre problema refugiatilor: "Valul de xenofobie nu ne face cinste, ma rusineaza ca oamenii pot gandi asa"

Premierul Victor Ponta s-a desolidarizat, miercuri, de valul de "xenofobie si sovinism" aparut in Romania in contextul problemei refugiatilor si s-a aratat rusinat de faptul ca in Romania secolului XX oamenii pot gandi in acest mod.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.