Klaus Iohannis, despre refuzul de a accepta cotele obligatorii: "Suntem solidari. Romania NU e o tara xenofoba sau autista"
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca Romania este solidara cu Uniunea Europeana si cu refugiatii, dar isi mentine ferm refuzul de a primi mai mult de 1700 de refugiati.
Asta nu face din Romania o tara xenofoba, autista sau separatista, a subliniat Iohannis.
"Nu cred ca dosarele de migratie si dosarul de aderare la Schengen a Romaniei ar trebui amestecate. Trebuie sa fim constienti de ce se intampla in Europa. Am avut o discutie cu presedintele Junker despre cotele obligatorii. Cred ca incet, incet, tematica acestor cote obligatorii ceva disparea. nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca.
Romania este solidara si cu ceilalti membri din Uniune si este solidar si cu imigrantii. Noi am facut o oferta chiar generoasa pentru relocarea acelor 40.000 de imigranti despre care se vorbea in iunire.
Romania NU este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista. Noi dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum vom face asta, ramane de stabilit prin negocieri, discutii si un plan al Guvernului", a declarat presedintele.
Klaus Iohannis: "Spatiul Schengen este nefuntional in momentul de fata"
Intrebat daca actuala criza a refugiatilor a aratat ca Romania a fost nedreptatita prin refuzul de a fi primita in spatiul Schengen, Iohannis a afirmat ca aceasta chestiune nu poate fi discutata "in termeni de nemeritat sau in alte categorii mai degraba emotionale".
"Putem cu totii sa constatam ca spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen este nefunctional in momentul de fata. Este o preocupare a noastra si aceasta chestiune va fi obiectul unei discutii in CSAT", a adaugat Klaus Iohannis, mentionand si ca "dosarele migratiei si cel de aderare a Romaniei la Schengen" nu trebuie amestecate, ci tratate ca doua probleme separate.
Afirmatiile sefului statului vin in contextul in care Ungaria a inchis cu gard de sarma ghimpata frontiera cu Serbia si a mobilizat armata si politia. Nimeni nu va mai trece dupa bunul plac sau, daca incearca, va fi arestat. Austria trimite si ea cateva mii de soldati in sprijinul politiei la frontiere si, cireasa de pe tort, si Germania, a suspendat de fapt libera circulatie la granita.
Practic, acordul Schengen e suspendat temporar. Ce spera pentru viitorul apropiat, tarile Europei este sa stavileasca, pe de o parte afluxul imigrantilor, iar pe cei care deja sunt pe continent sa-i trimita in mod controlat spre destinatiile pe care le va hotari Uniunea.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, refugiati, imigranti, jean-claude juncker,
Dată publicare:
15-09-2015 11:12