Iohannis, dupa acordul de la Bruxelles: "Nu s-au introdus cote suplimentare de migranti pentru Romania"

Ultimul update: Luni 21 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 18 Martie 2016 19:51
Categorie: Criza imigrantilor
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca deciziile adoptate de Consiliul European in cazul Turciei nu introduc cote suplimentare de migranti pentru Romania.

"Deciziile de astazi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru Romania. Aceasta relocare din Turcia in UE se face in cadrul cotelor care au fost aprobate anul trecut deja", a subliniat Iohannis, dupa Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat ca discutiile principale au vizat relatia de cooperare a UE cu Turcia in gestionarea migratiei. "Este deosebit de important ca am reusit sa ajungem la un acord in ceea ce priveste propunerile suplimentare de cooperare avansate de partea turca la summitul UE-Turcia din 7 martie. Am agreat o declaratie UE-Turcia care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migratiei. Salut intelegerea la care am ajuns si sper ca aceasta va conduce la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxurilor de migranti ilegali care patrund in UE dinspre Turcia", a subliniat Iohannis.

El a indicat ca prin acest acord se va consolida protectia frontierelor externe ale UE, punctand ca in cadrul reuniunii a sustinut necesitatea unei abordari cuprinzatoare si coerente a Uniunii in gestionarea provocarilor generate de migratie si ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de Turcia, cu conditia ca masurile agreate sa fie pe deplin compatibile cu legislatia europeana si internationala.

Seful statului a aratat ca s-a agreat asupra returnarii in Turcia a noilor migranti ilegali care ajung in insulele grecesti, subliniind ca returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european si international, cazurile de returnare urmand a fi analizate individual. "Nu poate fi vorba de expulzari colective", a evidentiat Iohannis.

Spiegel, despre Iohannis: De la "singur impotriva Mafiei” (2014), la "un amator, tacerea e marca lui inregistrata" (2016)

Presedintele a explicat ca acest mecanism are un caracter exceptional si temporar. "In ceea ce priveste mecanismul asa numit 1 la 1, respectiv pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal in insulele grecesti si a fost returnat in Turcia, UE va prelua un migrant sirian din Turcia, dar acest migrant preluat din Turcia va fi relocat din afara UE intr-o tara a UE, insa in cadrul schemelor deja existente", a precizat Iohannis.

Potrivit sefului statului, odata ce va fi stopat valul de migranti, va putea fi activata schema de admisie umanitara voluntara, la care statele membre pot contribui. "Am reiterat pozitia Romaniei privind caracterul voluntar al oricarui angajament de relocare din afara UE in interiorul Uniunii. Romania considera important parteneriatul UE cu Turcia in gestionarea crizei migratiei si in acest context am sustinut necesitatea implementarii rapide si eficiente a planului de actiune comun UE-Turcia de catre ambele parti", a afirmat seful statului.

Iohannis a mentionat ca UE s-a angajat sa accelereze procesul de utilizare a celor 3 miliarde de euro pentru facilitatea pentru refugiatii din Turcia si ca doar dupa ce aceste fonduri vor fi complet utilizate se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru aceasta facilitate de pana la 3 miliarde de euro pana la finele anului 2018.

El a mai spus ca Turcia s-a angajat sa ia toate masurile necesare pentru a preintampina crearea de noi rute ilegale de migratie inspre Europa. "Am subliniat necesitatea monitorizarii atente a eventualelor rute alternative de migratie in scopul contracararii acestora in situatia in care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este blocata", a aratat Iohannis.

Iohannis: Romania sustine propunerea CE privind ajutorul de urgenta al UE pentru Grecia si este dispusa sa ofere asistenta

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca la Consiliul European s-a insistat pe implementarea urgenta a masurilor de sprijin pentru Grecia, aratand ca Romania sustine propunerea CE in acest caz si ca este dispusa sa acorde asistenta.

"In context am precizat ca sustinem propunerea Comisiei privind ajutorul de urgenta la nivelul UE pentru Grecia si am exprimat disponibilitatea Romaniei de a acorda asistenta prin intermediul mecanismelor existente la nivelul Uniunii", a spus Iohannis dupa reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Pe de alta parte, referitor la procesul de liberalizare a procesului de vize pentru cetatenii turci, a indicat ca in Consiliul European s-a agreat accelerarea procesului, insa cu respectarea tuturor conditionalitatilor, in scopul finalizarii procesului pana la sfarsitul lunii iunie a anului curent. Seful statului a anuntat ca s-a decis deschiderea unui nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia, cel referitor la chestiuni bugetare.
 

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Intalnire intre Principesa Margareta si Iohannis la Cotroceni. Ce au discutat cei doi si ce i-a transmis presedintele regelui

Intalnire intre Principesa Margareta si Iohannis la Cotroceni. Ce au discutat cei doi si ce i-a transmis presedintele regelui

Spiegel, despre Iohannis: De la

Spiegel, despre Iohannis: De la "singur impotriva Mafiei” (2014), la "un amator, tacerea e marca lui inregistrata" (2016)

refugiati in Mediterana

"Zi tragică în Mediterana". Două mame din Libia s-au înecat salvându-şi copii

85.000 de migranti au ajuns in Italia in 2017. Localnicii sunt coplesiti, iar refugiatii, nemultumiti: "Europa nu e ca la TV"

100 de migranti disparuti dupa un naufragiu in largul coastelor Libiei. 23 de persoane au supravietuit dupa scufundarea navei

Un imigrant ilegal acuzat de viol a primit despagubiri mai mari decat victima sa. De ce nu a putut fi trimis in tara sa

Cel putin 146 de morti intr-un nou naufragiu in largul Libiei. Cosmarul, povestit de singurul supravietuitor

Circa 250 de migranti ar fi murit inecati in largul Libiei. In urma lor au fost gasite doar cinci cadavre si doua barci

imigranti plaja Libia

74 de migranti morti, gasiti de Crucea Rosie pe o plaja din Libia. Acestia voiau sa traverseze Marea Mediterana

Solutia gasita de UE pentru migrantii salvati in Mediterana. Unde vor fi trimisi, "in afara Europei"

Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului: "Risca moartea"

Ucigasul studentei din Freiburg a agresat o tanara si in Grecia, acum 3 ani. "M-a aruncat intr-o prapastie"

Refugiatii din Germania invata cum sa abordeze sexul opus. De ce nu a reusit Omar sa se apropie de nicio femeie

Paza de coasta italiana a reusit sa salveze 2.200 de migranti. Papa Francisc: "Mediterana a devenit un cimitir"