Iohannis, dupa acordul de la Bruxelles: "Nu s-au introdus cote suplimentare de migranti pentru Romania"

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca deciziile adoptate de Consiliul European in cazul Turciei nu introduc cote suplimentare de migranti pentru Romania.

"Deciziile de astazi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru Romania. Aceasta relocare din Turcia in UE se face in cadrul cotelor care au fost aprobate anul trecut deja", a subliniat Iohannis, dupa Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat ca discutiile principale au vizat relatia de cooperare a UE cu Turcia in gestionarea migratiei. "Este deosebit de important ca am reusit sa ajungem la un acord in ceea ce priveste propunerile suplimentare de cooperare avansate de partea turca la summitul UE-Turcia din 7 martie. Am agreat o declaratie UE-Turcia care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migratiei. Salut intelegerea la care am ajuns si sper ca aceasta va conduce la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxurilor de migranti ilegali care patrund in UE dinspre Turcia", a subliniat Iohannis.

El a indicat ca prin acest acord se va consolida protectia frontierelor externe ale UE, punctand ca in cadrul reuniunii a sustinut necesitatea unei abordari cuprinzatoare si coerente a Uniunii in gestionarea provocarilor generate de migratie si ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de Turcia, cu conditia ca masurile agreate sa fie pe deplin compatibile cu legislatia europeana si internationala.

Seful statului a aratat ca s-a agreat asupra returnarii in Turcia a noilor migranti ilegali care ajung in insulele grecesti, subliniind ca returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european si international, cazurile de returnare urmand a fi analizate individual. "Nu poate fi vorba de expulzari colective", a evidentiat Iohannis.

Citește și
Klaus Iohannis in vizita in Palestina
Spiegel, despre Iohannis: De la "singur impotriva Mafiei” (2014), la "un amator, tacerea e marca lui inregistrata" (2016)
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Presedintele a explicat ca acest mecanism are un caracter exceptional si temporar. "In ceea ce priveste mecanismul asa numit 1 la 1, respectiv pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal in insulele grecesti si a fost returnat in Turcia, UE va prelua un migrant sirian din Turcia, dar acest migrant preluat din Turcia va fi relocat din afara UE intr-o tara a UE, insa in cadrul schemelor deja existente", a precizat Iohannis.

Potrivit sefului statului, odata ce va fi stopat valul de migranti, va putea fi activata schema de admisie umanitara voluntara, la care statele membre pot contribui. "Am reiterat pozitia Romaniei privind caracterul voluntar al oricarui angajament de relocare din afara UE in interiorul Uniunii. Romania considera important parteneriatul UE cu Turcia in gestionarea crizei migratiei si in acest context am sustinut necesitatea implementarii rapide si eficiente a planului de actiune comun UE-Turcia de catre ambele parti", a afirmat seful statului.

Iohannis a mentionat ca UE s-a angajat sa accelereze procesul de utilizare a celor 3 miliarde de euro pentru facilitatea pentru refugiatii din Turcia si ca doar dupa ce aceste fonduri vor fi complet utilizate se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru aceasta facilitate de pana la 3 miliarde de euro pana la finele anului 2018.

El a mai spus ca Turcia s-a angajat sa ia toate masurile necesare pentru a preintampina crearea de noi rute ilegale de migratie inspre Europa. "Am subliniat necesitatea monitorizarii atente a eventualelor rute alternative de migratie in scopul contracararii acestora in situatia in care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este blocata", a aratat Iohannis.

Iohannis: Romania sustine propunerea CE privind ajutorul de urgenta al UE pentru Grecia si este dispusa sa ofere asistenta

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca la Consiliul European s-a insistat pe implementarea urgenta a masurilor de sprijin pentru Grecia, aratand ca Romania sustine propunerea CE in acest caz si ca este dispusa sa acorde asistenta.

"In context am precizat ca sustinem propunerea Comisiei privind ajutorul de urgenta la nivelul UE pentru Grecia si am exprimat disponibilitatea Romaniei de a acorda asistenta prin intermediul mecanismelor existente la nivelul Uniunii", a spus Iohannis dupa reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Pe de alta parte, referitor la procesul de liberalizare a procesului de vize pentru cetatenii turci, a indicat ca in Consiliul European s-a agreat accelerarea procesului, insa cu respectarea tuturor conditionalitatilor, in scopul finalizarii procesului pana la sfarsitul lunii iunie a anului curent. Seful statului a anuntat ca s-a decis deschiderea unui nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia, cel referitor la chestiuni bugetare.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Intalnire intre Principesa Margareta si Iohannis la Cotroceni. Ce au discutat cei doi si ce i-a transmis presedintele regelui
Intalnire intre Principesa Margareta si Iohannis la Cotroceni. Ce au discutat cei doi si ce i-a transmis presedintele regelui

Principesa Margareta s-a intalnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis. Cei doi au discutat aspecte legate de activitatea publica a Familiei Regale, in tara si in strainatate.

Spiegel, despre Iohannis: De la
Spiegel, despre Iohannis: De la "singur impotriva Mafiei” (2014), la "un amator, tacerea e marca lui inregistrata" (2016)

Saptamanalul german, care l-a laudat pe presedintele Iohannis dupa castigarea alegerilor, considera acum administratia sa “un dezastru”.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.