Guvernul danez ii va obliga pe refugiatii care cer azil sa-si doneze bunurile. ONU: Legea va declansa teama si xenofobie

13-01-2016 10:17


refugiati danemarca

Guvernul danez a anuntat marti un acord de principiu cu principalul partid de opozitie care asigura o majoritate parlamentara pentru controversatul sau proiect de lege privind confiscarea de bunuri de valoare ale imigrantilor.

ONU a avertizat deja ca aceasta lege ar putea declansa teama si xenofobie, relateaza The Guardian.

Venstre, partidul liberal al premierului Lars Lokke Rasmussen, si partenerii sai de dreapta - Partidul popular danez (DF), Alianta liberala si Partidul popular conservator - au cazut de acord cu social-democratii privind continutul textului ce va fi dezbatut incepand de miercuri in parlament.

Comentat pe larg in strainatate, proiectul de lege a suscitat reticente pana in randul majoritatii. Ministrul imigratiei si integrarii, Inger Stojberg, a trebuit sa revizuiasca textul de doua ori de la anuntarea proiectului pe 10 decembrie.

Masura de dreptate sociala pentru unii, taxa pe saracie pentru altii, documentul le acorda politistilor puterea ''de a confisca bunuri pe care solicitantii de azil le aduc cu ei, in scopul de a acoperi cerintele lor in materie de hrana si cazare''.

Intr-o prima varianta, textul prevedea ca imigrantii vor fi autorizati sa pastreze asupra lor economii in valoare de 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) si bijuteriile la care tin. Dar, in fata nemultumirii provocate, dna Stojberg a prezentat pe 8 ianuarie o alta varianta, in care suma economiilor a fost majorata la 10.000 de coroane.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO