Grecia a inceput EVACUAREA refugiatilor din tabara de la Idomeni. Mesajul de pe autocarele ce au transportat 800 de migranti

24-05-2016 08:26

tabara de refugiati de la Idomeni - Agepres

700 de politisti si jandarmi greci au evacuat marti dimineata peste 800 de migranti din tabara improvizata de la Idomeni, aflata la granita cu Macedonia, relateaza News.ro, citand AFP.

Oamenii au fost dusi in tabere noi, instalate in apropiere de al doilea oras ca marime al Greciei, Salonic, la circa 80 de kilometri distanta de Idomeni, potrivit autoritatilor. O parte dintre refugiati au fost transportati cu autocare ce par a fi ale unor agentii de turism. In imaginile filmate la Idomeni, pe unul dintre autocare scrie "Crazy Holidays". 
Politia a precizat ca au prioritate minorii neinsotiti si familiile monoparentale.


Majoritatea presei a fost tinuta la distanta, insa postul national elen de televiziune ERT si agentia de presa ANA au avut acces si au distribuit imagini. In acestea se vad miranti care stau la coada pentru a se urca in autobuze. Unii dintre ei fac cu mana, iar multi isi duc toata averea in saci de gunoi sau in carucioare.
Un grup de copii – dintre care unul in scaun cu rotile – au fost filmati jucandu-se in timp ce asteapta sa le vina randul pentru a se urca in autobuze.


Oficialii au dat asigurari ca operatiunea se desfasoara in liniste, dar incet. Informatia a fost confirmata de un reprezentant al ONG-ului Medici fara Frontiere. Acesta din urma a atras, insa, atentia ca politistii care au inconjurat tabara au impiedicat accesul voluntarilor. “Acest lucru complica eforturile de impartire a alimentelor si de curatenie pentru cei ramasi in tabara”, a precizat reprezentantul ONG-lui.

Procesul de evacuare ar urma sa dureze maxim 10 zile, a declarat anterior un purtator de cuvant al Guvernului pentru criza migratorie, Giorgos Kyritsis. Intrebat daca autoritatile intentioneaza sa transfere in alte tabere toti cei aproximativ 8.000 de migranti de la Idomeni, Kyritsis a raspuns: “Da. Un lucru ca Idomeni nu poate fi mentinut. Serveste numai intereselor traficantilor” de persoane.

Luni, politia a inceput sa ii indeparteze pe cei aproximativ 2.000 de oameni care au blocat sinele de tren la granita. Sinele sunt blocate de peste o luna, astfel ca trenurile care circula din Macedonia in Grecia au fost nevoite sa isi schimbe ruta prin Bulgaria.

Kyritsis a precizat ca Guvernul intentioneaza sa reia circulatia pe sine, dar nu pregateste raiduri ale politiei in tabara. “Indepartarea tuturor refugiatilor din rusinea pe care o reprezinta Idomeni este in interesul lor. Sinele de tren vor fi redeschise pentru ca garniturile sa treaca normal, dar ideea de baza este ca oamenii sa fie transferati unde conditiile sunt umane”, a adaugat el.

Comisia Europeana a anuntat luni ca saluta initiativa Greciei de a evacua migrantii de la Idomeni si de a-i muta in centre organizate. Tabara imensa, unde locuiesc circa 8.400 de oameni, a aparut in luna februarie, dupa ce tarile de pe ruta balcanica si-au inchis granitele. Majoritatea migrantilor blocati la Idomeni se indreptau spre Germania si alte tari europene bogate.

 

 

 

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO