Ce a gasit la Galati familia de refugiati care auzise tot ce e mai rau despre Romania: "Ne-am schimbat impresia complet"

×
Codul embed a fost copiat

Primii refugiati care au ajuns in urma cu o saptamana la noi in tara au fost cazati intr-un centru din Galati.

Nici nu au apucat bine sa se instaleze, ca autoritatile au si inceput sa le explice toate formalitatile prin care vor fi nevoiti sa treaca: fiecare migrant va fi anchetat si ajutat sa se adapteze.

Pana sa vor hotari ce vor face de acum incolo, cei 15 migranti, veniti din Siria si Yemen, spun ca pana sa puna piciorul in Romania, nici macar nu auzisera de tara noastra.

Printre primii migranti ajunsi la noi in tara se numara si sotii Mohamed si Khaieria, cu trei copii. Au venit din Siria, prin Grecia si, prin conventia facuta de Romania cu Uniunea Europeana, au fost repartizati in tara noastra.

Familia face parte din primul grup de 15 refugiati alocati Romaniei, din Grecia, in cadrul mecanismului de relocare al Uniunii Europene. Mohamed Aboaisa este capul familiei, are 39 de ani si de profesie este bucatar. Sotia sa, Khaieria, are 37 de ani si este mama a doi gemeni, de patru ani, un baietel, Ahman, si o fetita, Etidel, si a unui alt baietel de numai sapte luni. Desi copiii sunt mici, cei doi soti au decis sa plece din Siria, de frica razboiului, scrie Agerpres.

Citește și
dinko valev
"Vanatorul de migranti". Gangsterul bulgar care patruleaza cu tancuri la granita cu Turcia si prinde refugiati ilegali. FOTO
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Inainte de razboi am avut in Siria o viata buna si aveam si un viitor fericit. Am plecat pentru ca este razboi si practic nu aveam de ce sa mai raman. Oricand putea sa vina o bomba sau o racheta asupra noastra fara niciun motiv. In ultimele doua zile inainte de a pleca nu am putut dormi deloc. Avioane rusesti bombardau peste tot. Si la ora actuala copiii mei se trezesc in somn speriati. I-am propus sotiei sa ramana in Liban cu copiii si sa plec numai eu, dar ea mi-a spus: ori traim cu totii, ori murim cu totii. M-am hotarat sa plec pentru siguranta copiilor mei si pentru viitorul meu. Acolo scolile sunt inchise, elevii merg la cursuri o data la o luna sau la doua luni. In plus, am fost solicitat sa fiu incorporat in armata, dar nu am vrut sa particip la razboi. Nu vreau sa omor pe nimeni, nu am niciun motiv sa omor pe nimeni", a povestit, sambata, Mohamed.

El a spus ca nu avut o tinta cand a plecat, o tara anume unde sa ajunga, pentru ca isi dorea doar un stat pasnic unde sa se stabileasca.

"Romania nu o cunosteam, auzisem de Germania. Am plecat in urma cu aproximativ trei luni si jumatate si am calatorit cu ce am apucat, pe jos, cu masina, cu vaporul. Am avut la noi 9.000 de dolari, dar nu mi-au ajuns, m-am imprumutat. Prima oara am fugit in Liban, dar m-am intors in Siria, de unde am intrat in Turcia (Antalya, Izmir, Istanbul), Grecia (Atena) si Romania (Bucuresti, Galati). Pe tot parcursul, nimeni nu m-a ajutat fara sa-mi ceara bani. Nimeni nu te intreaba de familie, de copii, ci cati bani ai in buzunar", a spus Mohamed.

Barbatul a marturisit ca a avut momente de cumpana cand a traversat din Siria in Turcia si a mers pe jos cu copiii aproape patru ore. Apoi foarte greu le-a fost cand au traversat pe mare spre Grecia.

"De mai multe ori am vrut sa ne intoarcem. Prima oara, cand am trecut prin padure din Siria in Turcia as fi vrut sa ne intoarcem, dar nu mai stiam cum pentru ca ne ratacisem. In Turcia am stat in arest noua zile. Am mai avut o cumpana pe vapor. Vasul a stationat trei ore cu motorul pornit pentru ca se ratacise. La un moment dat, a inceput sa ia apa, dar ne-au salvat niste pescari care ne-au dus in Grecia, unde am stat o luna si jumatate", a spus Mohamed.

El a adaugat ca, desi auzisera de la alti imigranti doar cuvinte urate despre Romania, ca este o tara saraca si ca oamenii sunt neprimitori, au avut o surpriza foarte frumoasa, fiind multumiti de conditiile de cazare, dar si de atitudinea romanilor cu care au interactionat pe strada sau la cumparaturi.

"Am auzit ce este rau despre Romania de la alti imigranti. O tara saraca unde imigrantii sunt tratati vai de capul lor, unde trebuie sa stai cu mana intinsa ca sa mananci, copiii o duc vai de capul lor. Cand am ajuns aici mi-am schimbat impresia complet, cu 180 de grade. Nu ma asteptam sa fie atat de bine, sa fim tratati foarte bine, oamenii sa fie atat de buni", a completat Mohamed.

"Romanii ne-au primit foarte bine. Chiar cand am ajuns, am fost intr-un supermarket unde o femeie le-a dat cate o lamaie la fiecare copil, iar alta le-a dat bani. E adevarat, lumea se uita cam ciudat la mine datorita hainelor pe care le port, dar nu-i o problema. Imi place Galatiul si vreau sa-mi continui scoala aici cu niste cursuri de coafeza", a spus si Khaieria, care are opt clase.

Mohamed vrea sa se angajeze la Galati ca bucatar. Ar vrea sa-si deschida un restaurant, dar nu are bani.

"Deocamdata vrem sa invatam limba romana, sa-mi gasesc un loc de munca prin care sa-mi intretin familia, sa-mi aduc aici si mama ca sa traim impreuna. Daca voi avea aceste posibilitati aici, nu am mai pleca nicaieri", a declarat barbatul.

O data ajunsi in Centrul Regional de Cazare din Galati, migrantii trebuie sa depuna o cerere de azil in Romania. Apoi li se iau amprentele si sunt fotografiati, iar elementele de identificare sunt introduse intr-o baza de date europeana.

Ulterior etrebuie sa treaca de un examen medical primar, apoi sunt cazati pe termen lung. Primesc 16 lei pe zi, bani din care trebuie sa isi cumpere mancare si imbracaminte. Dupa 3 luni, daca primesc un raspusn oficial favorabil, capata CNP, se pot angaja si iau viata de la capat.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Imaginea care a facut inconjurul lumii. Momentul in care un bebelus este spalat in mocirla, intr-o tabara de refugiati
Imaginea care a facut inconjurul lumii. Momentul in care un bebelus este spalat in mocirla, intr-o tabara de refugiati

12.000 de refugiati sunt inghesuiti in conditii mizerabile in tabara de la Idomeni, la granita Greciei cu Macedonia, in timp ce alte cateva mii stau in tabere improvizate in apropiere, asteptand deschiderea frontierei, inchisa de o saptamana.

"Vanatorul de migranti". Gangsterul bulgar care patruleaza cu tancuri la granita cu Turcia si prinde refugiati ilegali. FOTO

Un gangster bulgar este atat de pornit impotriva imigrantilor ilegali incat organizeaza patrule la granita cu Turcia pentru a-i prinde pe cei care trec ilegal in Bulgaria.

Angela Merkel:
Angela Merkel: "3.000 de irakieni se intorc acasa in fiecare luna". Motivul pentru care nu vor sa ramana in Germania

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi ca in jur de 3.000 de migranti se intorc in Irak din Germania in fiecare luna si numarul lor este in crestere, informeaza Reuters.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.