"Sistemul UE va intra in colaps in 10 zile". Avertismentul lansat de comisarul european pentru migratie

26-02-2016 07:38

Sistemul pentru migratie al Uniunii Europene va intra in colaps in 10 zile, daca nu va fi redus rapid numarul de refugiati intrati in Europa.

 

Este avertismentul lansat de comisarul european pentru migratie, care spune raspicat ca situatia risca sa degenereze intr-o criza umanitara.

Totusi, europenii par mai departe ca oricand de solutii coordonate, dupa ce Austria, Serbia si Macedonia au refuzat sa mai primeasca zeci de mii de pribegi, care raman astfel blocati pe teritoriul Greciei.

Ca sa atraga atentia asupra situatiei lor disperate, doi pakistanezi au incercat sa se spanzure in piata Victoria din centrul Atenei. Camarazii lor au intervenit la timp si cei doi au fost dusi la spital. E doar una dintre dramele petrecute zilnic in Grecia, tara sufocata de zecile de barci care ajung zilnic pe coastele sale. Criza s-a agravat de cand tara vecina, Macedonia, le mai permite intrarea pe teritoriul sau doar sirienilor si a eritreenilor.

Refugiat: "Nu stim de ce au inchis frontierele. Noi asteptam aici, intinsi pe jos, iar copiii au inghetat."

Refugiat: "Singura mea dorinta este sa traiesc intr-un loc sigur. Mi-ar fi de ajuns. Ne-am aflat in razboi timp de 40 de ani, deci am fost crescut si nascut in razboi. Tot ce imi doresc este un loc sigur sa traiesc."

Dupa ce joi si-a rechemat ambasadoarea de la Viena pentru consultari, Atena ar fi refuzat sa-l primeasca pe ministrul austriac de interne. Relatiile bilaterale s-au inveninat de cand grecii acuza Austria ca a incurajat o serie de restrictii unilaterale la frontierele tarilor din Balcani, precum Macedonia si Serbia.

Ioannis Muzalas, ministrul grec pentru migratie: "Grecia nu va accepta sa devina Libanul Europei, o magazie de suflete, chiar daca am primi finantare substantiala pt asta".

Pe de alta parte, Ungaria ia deja masuri impotriva unui nou posibil asalt al refugiatilor.

Zoltan Kovacs, purtatorul de cuvant al guvernului: "Guvernul a cerut cresterea productiei de sarma ghimpata pentru cazul in care am fi nevoiti sa construim garduri la granita cu Romania sau in cazul in care alte tari au nevoie de astfel de materiale. "

In acest context survine semnalul de alarma tras de responsabilul european pentru migratie.

Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migratie: "In urmatoarele 10 zile avem nevoie de rezultate tangibile pe teren. In caz contrar, exista riscul ca intreg sistemul sa se prabuseasca".

Tensiuni intre Grecia si Austria; Ungaria creste productia de sarma ghimpata

In acelasi timp, alti aproape 3.000 au incercat fara succes sa treaca granita, in Macedonia. Intre timp, guvernul Ungariei a cerut sporirea productiei de sarma ghimpata, in cazul in care va fi nevoie de ingradirea frontierelor.

Grecia isi recheama ambasadorul in Austria si ameninta ca va bloca deciziile UE. "Mentalitati din secolul al XIX-lea"

Valuri de refugiati ajung zilnic la frontierele tarilor europene, iar autoritatile inca nu gasesc o cale sa gestioneze situatia. Joi, un tribunal din Franta a aprobat demolarea taberei din Calais, unde traiesc aproape 3.000 de migranti. Guvernul a promis insa ca cei care locuiesc acolo vor fi tratati omeneste.

Bernard Cazaneuve, ministru de interne: "Nu am avut niciodata intentia sa evacuam brutal sau sa trimitem buldozere in zona de sud din Calais, ca sa dispersam migrantii in zonele din nordul tarii."

Pe de alta parte, Ungaria ia deja masuri impotriva unei posibile invazii a refugiatilor si creste productia de sarma ghimpata si a altor elemente necesare pentru construirea gardurilor la frontiere. Anul trecut, tara vecina vindea Sloveniei 24.000 de role de sarma si alte materiale pentru garduri si dona Macedoniei 100 de kilometri de sarma ghimpata.

Intre timp, Grecia este sufocata de zecile de barci care ajung zilnic pe coasta. In ultimele zile, refugiatii nu au gasit nici o cale de a trece frontierele spre Macedonia sau Croatia, pentru ca nu aveau toate actele in regula.

Cei mai norocosi dintre ei, care au reusit sa ajunga in Serbia, nu au avut nici acolo parte de o primire calduroasa. Este a 4-a zi in care sunt blocati fara haine, apa sau mancare. Ca sa ajunga in Croatia sau Austria, trebuie sa aiba toate actele in regula.

"Nu stiu ce va fi, nu stiu ce ni se va intampla, stam aici si asteptam, insa nimanui nu-i pasa de noi" - spune un refugiat.

Din cei aproximativ 3.000 de refugiati care se aflau la granita dintre Grecia si Macedonia, joi, doar 100 au trecut frontiera. In functie de ce criterii? Nimeni nu stie.

Giorgi Sanikidze, ofiter: "Regulamentul se schimba zilnic. Ieri am avut cativa afgani care au reusit sa treaca, dar au fost si care au fost opriti. In acest moment, nu ne este clar care sunt noile reguli si criterii stabilite de politia din Zagreb."

Grecia a inceput sa controleze fluxul de refugiati, iar joi a permis trecerea doar celor care veneau din Siria si Irak.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO