Viktor Orban anunta referendum in Ungaria in privinta cotelor de refugiati. Care este "ruta balcanica a migrantilor" in 2016
Premierul maghiar Viktor Orban a anuntat organizarea unui referendum in privinta cotelor obligatorii de distribuire a refugiatilor intre tarile Uniunii.
Iar Austria si tarile balcanice au cautat miercuri, la Viena, solutii pentru reducerea fluxului de migranti; o chestiune care tine de supravietuirea Uniunii Europene, dupa cum a spus ministrul austriac de interne.
La reuniune n-a fost insa invitata Grecia, care este sufocata de sosirea fara oprire a refugiatilor. Peste 100 de mii, doar de la inceputul acestui an.
Inghesuiti intr-o barca fragila, canta impreuna, ca sa-si mai ridice moralul. Spaima se citeste insa pe chipurile copiilor, aflati pentru prima data pe mare. Acesti sirieni au platit aproximativ 630 de euro de persoana pentru un loc pe vas. Sub suma cu care erau "taxati" refugiatii anul trecut.
Refugiat: "Cei mai multi dintre noi nu mai avem locuinte in Siria, au fost distruse de bombardamente".
La cateva zile dupa ce a fost deschis, cel mai nou centru pentru imigranti din Grecia este deja plin pana la refuz.
Danny Savage, corespondent BBC: "Pentru urmatoarele 24 de ore, autoritatile grecesti spun ca se asteapta sa preia inca 50.000 de migranti."
Cam 4.000 de migranti sunt blocati la granita dintre Grecia si Macedonia - tara care nu e membra a Uniunii. De duminica, macedonenii au oprit trecerea afganilor, lasandu-i doar pe sirienii si irakienii, care au acte de identitate, dar si un permis eliberat de un centru de inregistrare a imigrantilor.
Refugiat: "Trebuie sa trecem, nu ne putem intoarce in Afganistan, pentru ca vom fi ucisi".
"Nu am luat o decizie unilaterala. La fel procedeaza Croatia si Serbia" - a justificat decizia ministrul macedonean de Externe.
Alt blocaj, la granitele austriece. Din 19 februarie, Austria a instaurat cote zilnice de intrare pe teritoriul sau 80 de solicitanti de azil, plus 3.200 de persoane in tranzit.
Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe: "Austria doreste in continuare o solutie la nivel european, dar nu se intrevede niciuna. Pana atunci, trebuie sa adoptam solutii nationale."
La reuniunea de miercuri de la Viena au participat ministrii din tarile pe unde trece asa-numita "ruta balcanica a imigrantilor". N-a fost invitata, insa, si Grecia, care a denuntat o initiativa "unilaterala si inamicala". "Urmariti sa luati, in absenta noastra, deciziei care privesc frontierele Greciei - au acuzat oficialii de la Atena.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, migranti, grecia, refugiati, uniunea europeana, referendum, cote obligatorii,
Dată publicare:
24-02-2016 18:51