"Dupa Paris, situatia s-a schimbat." Polonia vrea revizuirea acordului UE privind cotele de repartizare a refugiatilor
Noul guvern polonez a declarat luni ca atacurile teroriste din Paris demonstreaza necesitatea de revizuire a acordului Uniunii Europene privind redistribuirea refugiatilor intre tarile membre pe baza unor cote obligatorii, relateaza Reuters.
Sute de mii de refugiati au ajuns in Europa in ultimele luni, intre care si o persoana care a folosit un pasaport gasit la locul atacurilor de la Paris. Se crede ca barbatul ar fi calatorit impreuna cu un altul, care s-a aruncat in aer in apropiere de Stade de France, relateaza Agerpres.
Fostul guvern polonez de centru-dreapta a sprijinit acordul in luna septembrie, insa noul guvern, format la inceputul acestei luni de Partidul Lege si Justitie (PiS), conservator, doreste se pare modificarea pozitiei Poloniei fata de acest sistem.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Dupa Paris, situatia s-a schimbat”, a declarat noul premier polonez Beata Szydlo.
“Vom propune sa ne asezam la masa si sa ne gandim daca solutiile care au fost propuse sunt bune. Din punctul nostru de vedere, nu suntem pregatiti sa acceptam aceste cote de refugiati”, a mai spus ea
Polonia s-a distantat de pozitia Ungariei, Cehiei si Slovaciei care nu au sprijinit acordul privind repartizarea celor 120.000 de refugiati intre cele 28 de state membre ale UE. In cadrul planului, Polonia urma sa primeasca 4.500 de refugiati, adaugandu-se celor 2.000 deja acceptati.
Orice revizuire a acordului ar adanci probabil diviziunile in cadrul UE privind modul de gestionare a celor peste 800.000 de migranti care au intrat in UE in acest an, majoritatea fugind de razboi si saracie din Orientul Mijlociu si Africa, noteaza sursa citata