Curtea Europeana de Justitie a decis: Migrantii care traverseaza ilegal frontierele europene NU pot fi arestati
Magistratii Curtii Europene de Justitie au decis marti ca migrantii care intra ilegal pe teritoriul unui stat din zona Schengen nu pot fi plasati in detentie de autoritatile nationale pentru traversarea granitei.
Importanta decizie luata de CEJ a fost declansata de arestarea unei migrante de catre autoritatile franceze, dupa ce femeia a folosit documente belgiene falsificate, scrie News.ro, citand BBC.
Insa, migrantii care locuiesc ilegal pe teritoriul unui stat european ar trebuie sa fie repatriati in tara lor de origine, protrivit Directivei Europene de Returnare.
Deicizia magistratilor CEJ se aplica pentru migrantii care au traversat ilegal granitele zonei Schengen. Intre timp, analistii sustin ca hotararea magistratilor ii va infuria pe eurosceptici si pe politicienii anti-imigrationisti.
Procesul a pornit de la experienta traita de o migranta originara din Ghana, care a fost arestata de autoritatile franceze la intrarea in Tunelul Canalului Manecii, pentru ca folosea documente belgiene falsificate.
Selina Affum a fost plasata in custodia politiei si acuzata ca a traversat in mod ilegal frontiera franceza. In schimb, migranta a reclamat ca detentia sa este ilegala, iar autoritatile franceze ar fi trebuit sa aplice Directiva Europeana de Returnare.
Potrivit directivei, migrantii ilegali au la dispozitie 30 de zile pentru a parasi in mod voluntar teritoriul tarii. Dupa expirarea perioadei, autoritatile pot sa actioneze, insa nu au voie sa foloseasca forta execesiva sau sa puna viata unei persoane in pericol.
”Directiva de Returnare previne ca un migrant non-european sa fie supus procedurii de detentie doar pentru ca a traversat o granita interna a zonei Schengen in mod ilegal. Acesta este cazul si cand este interceptat un migrant ce paraseste zona”, se arata in decizia CEJ.
Decizia nu se va aplica pentru Marea Britanie, Irlanda si Danemarca. De asemenea, magistratii au precizat ca migrantii pot fi retinuti in custodie pana la 18 luni, daca exista un risc ca returnarea lor sa fie compromisa.