Cum a ajuns o batrana de 105 ani pe traseul celor 700.000 de refugiati din Europa. Povestea incredibila a familiei ei
700.000 de refugiati au traversat de la inceputul anului Mediterana in cautarea unui trai mai bun. Desi suntem in prag de iarna, aceasta cifra va continua sa creasca, a avertizat marti seful Consiliului European.
Dovada a preocuparii constante la nivel inalt, criza migrantilor a ajuns sa domine intalnirile la nivel inalt, indiferent de agenda oficiala. De pilda, pe marginea unui summit despre antreprenoriat digital, Hollande si Merkel si-au armonizat pozitiile pe acest subiect.
560.000 din cei 700.000 de refugiati ajunsi in Europa au patruns pe continent prin Grecia. Tot mai multi sunt minori, care calatoresc singuri, potrivit organizatiilor umanitare elene. In Atena au fost infiintate 12 centre unde adolescentii primesc hrana, adapost si ajutorul unor psihologi. Fiecare aduce in Europa o poveste dureroasa.
Ahmed este din Irak si si-a pierdut tatal intr-un bombardament. "Auzeai explozii in fiecare zi. De patru sau cinci ori pe zi."
Hani are 16 ani si a fugit singur din Alep de teama ca va fi fortat sa lupte pentru jihadisti: "Am vazut cum au taiat mana unui om, drept pedeapsa pentru ca l-a vazut cineva fumand."
Ca sa fie lasati sa isi continue calatoria, multi adolescenti le spun autoritatilor elene ca au peste 18 ani, asa ca nu exista o cifra exacta a minorilor care au ajuns in Europa. De-a lungul traseului sunt si migranti ajunsi la cealalta extrema a vietii.
Bibihal Uzbeki, in varsta de 105 ani, a calatorit 20 de zile ca sa ajunga din Afganistan in Croatia.
"Ma dor picioarele, dar sunt bine", a spus femeia. Ea a marturisit ca cea mai grea parte a calatoriei ei a fost sa strabata muntii din Iran, unde au fost nevoiti sa mearga doar pe jos. Acolo, au carat-o fiul si nepotul ei.
Motivul pentru care si-au parasit tara a fost unul tragic: ceilalti doi fii ai femeii au fost ucisi. "Cu totii ne dorim si speram la un viitor mai bun. Poate ca nu voi trai sa-l vad, dar nu pot sa-mi las copiii, nepotii si stranepotii sa nu sansa asta."
Muhamet Mizai, refugiat din Afganistan: "Aceasta este bunica mea. Are 105 ani. Tatal meu are 67 de ani. Am venit toata familia, 17 oameni."
Batrana le-a povestit jurnalistilor ca a fost carata in spate de fiu si de nepoti, dar nu s-a pus problema sa fie lasata in tara natala.
"Am ramas fara adapost. Sunt o imigranta. Ma aflu pe drum de multa vreme."
Familia a ajuns in Croatia si spera sa isi poata continua cat mai repede calatoria spre Suedia. Acelasi drum il urmeaza alte zeci de mii de migranti. Croatia si Slovenia au anuntat ca, in sfarsit, comunica mai bine, iar zi si noapte trenuri si autobuze pline cu refugiati trec granita dintre cele doua tari. Pe de alta parte, autoritatile slovene, confruntate cu numere record de straini, au avertizat ca tara va fi fortata sa isi inchida frontiera cu Croatia daca numarul migrantilor nu va incepe sa scada.