Criza migrantilor raceste relatia dintre Germania si Austria: "Am avut nevoie sa iau putin aer cand am aflat decizia"
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a criticat vineri guvernul austriac pentru ca nu s-a coordonat cu cel de la Berlin in decizia de plafonare a numarului de migranti pe care-i va accepta in anii urmatori, relateaza agentia EFE.
Guvernul austriac a anuntat miercuri ca a decis sa limiteze la cel mult 37.500 numarul cererilor de azil acceptate anul acesta, mai putin de jumatate fata de cele 90.000 de anul trecut, numar care in plus va scadea progresiv in anii urmatori. “Am avut nevoie sa iau putin aer cand am aflat ca decizia nu a fost coordonata impreuna cu noi. Cancelarul (Angela Merkel) a depus eforturi in ultimele luni pentru a se coordona intens cu Austria”, a spus Schauble intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel.
Dar el a recunoscut ca posibilitatile statelor UE de a primi solicitanti de azil nu sunt nelimitate, recunoscand totodata ca reprosurile reciproce pe acest subiect nu-si au rostul. “Toti acceptam ideea ca Suedia a introdus controale la frontiere si este vorba despre una dintre tarile cele mai deschise fata de imigratie”, a mentionat ministrul german de finante.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Schauble a afirmat in continuare ca statele Uniunii Europene sunt de acord cu ideea ca presiunea migratorie trebuie redusa, dar divergentele apar atunci cand vine vorba despre caile de actiune, pentru ca este nevoie sa se investeasca miliarde in Turcia, Iordania si in alte tari din regiune. Dupa ce a amintit ca timpul nu asteapta, el a avertizat ca, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat cu criza zonei euro, acele state din UE care cred ca nu sunt afectate de criza refugiatilor comit o greseala.
In Germania exista in prezent o dezbatere aprinsa pe tema limitarii numarului de migranti veniti din tarile arabe, africane si asiatice, numar care anul trecut a fost de aproape 1,1 milioane de persoane. Cancelarul Merkel respinge ideea si considera ca aceasta criza poate fi rezolvata prin masuri europene, precum sprijinirea tarilor invecinate cu zonele de conflict, consolidarea controlului la granitele UE si impartirea migrantilor intre statele blocului comunitar prin cote obligatorii automate.
Dar Uniunea Crestin-Sociala (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, insista asupra plafonarii numarului de migranti si i-a dat sefei guvernului un nou ultimatum, al treilea, sa ia o decizie in acest sens pana in luna martie.
Ministru: Germania nu vrea sa transforme Bulgaria si Macedonia intr-o sala de asteptare pentru refugiati
Ministrul de interne, al constructiilor si transportului din Bavaria, Joachim Herrmann, a declarat vineri, la Sofia, ca nici Bavaria, nici Germania nu vor sa transforme Bulgaria si Macedonia intr-o sala de asteptare pentru refugiati, relateaza BTA. Oficialul bavarez s-a aflat la Sofia intr-o vizita de doua zile, in cadrul careia a participat si la o conferinta ministeriala internationala privind combaterea terorismului in regiunea Dunarii.
Hermann a spus ca Germania incearca sa determine prin toate mijloacele o reducere durabila a numarului sosirilor de noi refugiati, pentru ca nu are capacitatea sa primeasca inca un milion de migranti in 2016. El a adaugat ca guvernul federal poarta convorbiri in acest sens cu autoritatile de la Ankara vineri, bazandu-se pe Turcia pentru a limita fluxul de migranti spre teritoriul sau.
In acelasi timp, Germania ar trebui sa afirme clar si raspicat ca nu poate primi tot atatia refugiati ca in 2015, a mai spus Joachim Herrmann, adaugand ca tara sa isi doreste ca acest mesaj sa ajunga in tarile de origine ale refugiatilor. Este lucru cunoscut ca refugiatii nu vor sa ramana in Bulgaria sau Macedonia si ca Germania este destinatia finala pentru majoritatea lor, a spus el.
Ministrul de interne bulgar Rumiana Bacivarova a declarat ca aderarea la spatiul Schengen ramane o chestiune importanta pentru Bulgaria. Totusi, a precizat ea, guvernul este constient de situatia grava din Europa si crede ca acum este mai important sa-si respecte angajamentele decat sa insiste asupra garantarii unor drepturi suplimentare pentru cetatenii bulgari. “De aceea nu vom cere includerea subiectului pe agenda, dar vom actiona in conformitate cu situatia si cu decizia comuna a UE”, a spus Bacivarova, adaugand ca Bulgaria corespunde standardelor Schengen pentru protectia frontierei.