Bruxelles-ul a propus ridicarea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in UE. Care sunt conditiile impuse Ankarei

Ultima actualizare: 07-05-2016 00:05
Angela Merkel - Agerpres

Comisia Europeana a propus miercuri scutirea de vize a turcilor care efectueaza calatorii de scurta durata in spatiul Schengen, in anumite conditii, in cadrul unui acord perfectat la 18 martie intre UE si Turcia privind gestiunea crizei migrantilor.

Intr-o postare pe Twitter, comisarul european Margrethe Vestager a publicat o fotografie care afiseaza documentul prin care executivul european oficializeaza masura, foarte asteptata de guvernul turc, relateaza Agerpres, citand AFP.

Dintre cele 72 de criterii care trebuie indeplinite pentru a face masura posibila, Ankara mai are inca cinci de indeplinit 'pana la finalul lui iunie', a explicat apoi intr-o conferinta de presa prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Guvernul turc a sporit presiunea in ultimele saptamani, amenintand ca nu va mai aplica partea sa din acordul privind migratia de la 18 martie daca 'promisiunea' europeana privind scutirea de vize nu este respectata.

Acest acord controversat prevede ca toti migrantii noi care ajung pe insulele grecesti sunt retrimisi in Turcia, inclusiv solicitantii de azil.

Potrivit lui Frans Timmermans, acordul 'a dat in mod clar rezultate', intrucat acum 'mai putin de 100 de oameni ajung zilnic in insulele grecesti, in loc de mii in toamna'.

Printre criteriile care trebuie inca indeplinite, prim-vicepresedintele Comisiei a mentionat ameliorarea luptei autoritatilor turce impotriva coruptiei, negocierea unui acord cadru cu Europol sau o revizuire a legislatiei tarii privind terorismul.

Timmermans a mai precizat ca de asemenea Comisia propune amendarea legislatiei din domeniu privind scutirea de vize pentru a include un mecanism care le-ar permite guvernelor sa suspende rapid acest drept in caz de probleme. Mecanismul a fost propus saptamana trecuta de Franta si Germania, ingrijorate ca 79 de milioane de turci vor avea acces la vize de scurt sejur.

Totusi, mentioneaza Reuters, putini vor fi turcii care vor putea calatori inca din iulie in UE fara viza, intrucat scutirea ii priveste pe cetatenii cu pasapoarte biometrice, iar Turcia nu elibereaza in prezent astfel de documente.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO