Sondaj: Romanii, cei mai ostili dintre europeni fata de cotele obligatorii. Ne plac strainii, dar numai daca sunt cetateni UE
Un Eurobarometru dat publicitatii la mijlocul lunii octombrie arata ca suntem printre cei mai reticenti cetateni ai UE cand este vorba despre refugiati.
Doar 44% dintre romani sunt de acord cu cotele obligatorii de refugiati, cel mai mic procent din tarile Uniunii Europene. Potrivit unui Eurobarometru comandat de Parlamentul European si realizat intre 19 si 29 septembrie, suntem singura tara din UE unde mai multi cetateni sunt ostili decat favorabili cotelor obligatorii, Media europeana este de 75% pentru aceste cote iar in tari ca Cipru, Germania, Croatia sau Grecia mai putin de o zecime dintre repondenti se declara impotriva cotelor.
Interesant este si faptul ca la intrebarea “Care sunt principalele 3 provocari cu care se confrunta UE si statele membre”, romanii nu au mai pus pe primul loc “accesul tinerilor la piata fortei de munca”, ca in anii precedenti, ci imigratia. De asemenea, terorismul e privit de romani ca fiind o provocare cel putin la fel de importanta ca inegalitatea sociala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
28% dintre romani sunt de acord ca tara lor are nevoie de “migranti legali care sa lucreze in anumite sectoare ale economiei” – un procent mic, dar peste cele ale Cehiei, Ungariei, Bulgariei si Slovaciei.
Pe de alta parte 53% cred ca prezenta unor straini e benefica pentru economia Romaniei si 55%, ca acestia contribuie la diversitatea vietii culturale in tara noastra. Dar asta cu conditia sa fie vorba despre straini din state membre ale UE. Chiar si asa, exista tari europene mai intolerante decat noi: de pilda, in Ungaria 56% dintre cetateni nu cred ca strainii ar contribui la economia tarii si 49% sustin ca rolul cultural al acestora ar fi negativ.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, ue, criza, migratie, sondaj, imigrant, cote obligatorii,
Dată publicare:
15-10-2015 15:07