Summit-fulger cu liderii Europei de Est pe tema refugiatilor. Inca o tara cere ajutorul UE pentru a face fata migrantilor
Criza refugiatilor pare fara solutie. Seful Comisei Europene a convocat pentru duminica, la Bruxelles, un nou summit special.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Participa tarile central si est-europene, inclusiv Romania, alaturi de Serbia si Macedonia, statele balcanice sufocate de valurile de pribegi. Jumatate de milion de refugiati au ajuns in Europa, prin Grecia, de la inceputul acestui an.
Si in fiecare zi mai vin altii, intr-un ritm de 8 -10 mii. Asa ca si tarile de tranzit trebuie sa se astepte la noi valuri de imigranti, chiar daca vremea e tot mai rea.
Femei si copii au fost evacuati dintr-o tabara de imigranti, de la Brezice, in Slovenia, din cauza unui incendiu, izbucnit la doi pasi de corturi. Se pare ca focul a pornit de la un protest. Furiosi ca sunt intarziati in drumul lor spre Occident, un grup de imigranti au aprins saltelele.
Aproximativ 1000 de oameni au fost adusi cu trenul prin Croatia, pana aproape de granita slovena, si lasati in camp, sa treaca pe jos frontiera. Extenuati si aflati pe teren necunoscut, o parte dintre ei au ajuns sa creada ca sunt nevoiti sa treaca direct printr-un rau, in miez de noapte, si pe un frig crunt. Un jurnalist incerca zadarnic sa-i indrume.
In urma lor, blocati inca la granita sarbo-croata, adultii si copiii stateau inghesuiti, ca sa isi tina de cald unii altora, in asteptarea unor autobuze.
Opt mii de refugiati au intrat in Croatia intr-o singura zi. Lipsiti de capacitatea de a-i gazdui pe toti, croatii ii imbarca in trenuri si autocare si-i expediaza catre Slovenia, tzara cu doar 2 milioane de locuitori. Liubliana acuza Zagrebul ca trimite haotic si fara preaviz mii de migranti la frontiera.
Marti, guvernul sloven a cerut parlamentului mobilizarea armatei, iar presedintele Borut Pahor s-a dus la Bruxelles ca sa ceara ajutor financiar si logistic. Politisti din alte tari europene ar putea fi desfasurati la frontiera Sloveniei cu Croatia, ca sa-i ajute pe colegii de acolo.
Speriati de apropierea iernii si ingrijorati ca granitele nu vor mai fi mult timp deschise, refugiatii si-au accelerat marsul fortat prin Balcani, catre Occident. Departe de a se diminua, numarul lor pare sa creasca de la o zi la alta.
Sumarul evenimentelor:
►Summit al tarilor central si est-europene, convocat pentru duminica de presedintele CE
►Confruntata cu sosirea a mii de migranti, Slovenia autorizeaza armata sa controleze frontiera
►Peste 12.000 de refugiati se afla in prezent in Serbia
►Avertisment de la ONU. Jumatate de milion de refugiati au ajuns in Europa, prin Grecia, de la inceputul acestui an
Summit al tarilor central si est-europene, convocat pentru duminica de presedintele CE
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a convocat pentru duminica, la Bruxelles, un summit al tarilor central si est-europene pentru a analiza situatia creata de criza refugiatilor din Balcanii Occidentali, transmit Reuters, AFP si DPA, relateaza Agerpres.
“In lumina situatiei de urgenta in tarile aflate pe ruta migratorie din Balcanii Occidentali, este nevoie de mai multa cooperare, de consultari mai extinse si de actiuni operationale imediate. Obiectivul intalnirii va fi acela de a conveni concluzii operationale comune care sa poata fi implementate imediat”, se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene.
Potrivit acesteia, Juncker i-a invitat pe sefii de stat sau de guvern din Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Grecia, Romania, Slovenia, Ungaria (state membre ale Uniunii Europene), Macedonia si Serbia. Minisummitul european survine in contextul in care zeci de mii de refugiati - majoritatea sirieni si afgani - care incearca sa ajunga in Germania sunt blocati in tari din Balcanii Occidentali dupa ce in ultimele cinci saptamani Ungaria si-a inchis granitele cu Serbia si Croatia.
La reuniunea de pe 25 octombrie, prevazuta sa inceapa la ora locala 16:00 (14:00 GMT) si urmata de o cina de lucru, vor mai lua parte Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Antonio Guterres, Biroul European de Sprijin pentru Azil si Agentia europeana pentru gestionarea cooperarii operationale la frontierele externe ale UE - Frontex.
Confruntata cu sosirea a mii de migranti, Slovenia autorizeaza armata sa controleze frontiera
Slovenia, depasita de situatie dupa sosirea a mii de migranti dinspre Croatia, a acordat miercuri dimineata noi competente armatei sale si a cerut un ajutor financiar suplimentar Uniunii Europene pentru a face fata acestui aflux, scrie AFP. In cursul unei sesiuni extraordinare care s-a tinut in zori, parlamentul sloven, cu un total de 90 de locuri, a adoptat cu 66 de voturi pentru si cinci contra o extindere a legii privind competentele armatei care prevede ca soldatii ajuta politia pe cei 670 de kilometri de granita cu Croatia si delimitand spatiul Schengen.
Prin aceasta lege, militarii sloveni sunt autorizati sa asiste politia in operatiunile de patrulare, sa gestioneze problema migrantilor, sa ii retina ori sa redirectioneze civilii in zona de frontiera. Pana in prezent, armata slovena era autorizata numai sa ofere sprijin tehnic si logistic fortelor de politie.
Guvernul de la Ljubljana, potrivit caruia aproape 19.500 de migranti au patruns de sambata pe teritoriul sau, a cerut sprijinul UE care din vara are probleme in a se mobiliza pentru a face fata afluxului de migranti. Dupa inchiderea de catre Ungaria a granitei sale cu Croatia si Serbia, migrantii tranziteaza aceasta mica tara cu doua milioane de locuitori, invecinata cu Croatia, Austria, Ungaria si Italia.
"Valul de migranti din ultimele trei zile a depasit toate capacitatile noastre", a avertizat marti guvernul sloven. Executivul de la Ljubljana a cerut, de asemenea, un ajutor exceptional de la UE. "Vom solicita ajutorul Uniunii Europene pentru a echipa politia, unitati de politie din partea altor tari membre si asistenta financiara", a declarat mass-media premierul Miro Cerar in marja sesiunii parlamentare care a avut loc marti seara. Comisarul european pentru migratie, grecul Dimitris Avramopoulos, este asteptat joi in Slovenia pentru a discuta despre aceste cereri, mai scrie AFP.
Peste 12.000 de refugiati se afla in prezent in Serbia
Guvernul de la Belgrad a anuntat marti ca in prezent cel putin 12.000 de refugiati se afla pe teritoriul Serbiei, dintre care, potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), circa 2.500 sunt blocati la granita cu Croatia asteptand sa li se permita intrarea in aceasta tara pentru a-si continua calatoria catre vestul Europei, transmite agentia Reuters. Autoritatile croate au limitat intrarile imigrantilor, dupa ce Slovenia a anuntat ca nu poate gestiona trecerea a mai mult de 2.500 de refugiati pe zi, aglomerari de imigranti fiind observate de asemenea la granita croato-slovena.
Dupa ce Ungaria a inchis vineri noaptea si granita cu Croatia - unde a fost ridicat un gard de sarma ghimpata, la fel ca la frontiera cu Serbia -, presiunea migratorie s-a mutat in directia Sloveniei, unde au ajuns de atunci aproape 20.000 de imigranti. Potrivit agentiei slovene de presa STA, in taberele din Slovenia se afla in prezent 8.390 de refugiati. Autoritatile de la Ljubljana au mai anuntat ca din cei circa 8.000 de imigranti care au intrat luni pe teritoriul sloven, numai aproximativ 2.000 au fost primiti in Austria, cifra avansata de politia austriaca fiind de 4.280.
Prin urmare, presedintele sloven, Borut Pahor, a declarat, dupa o intalnire avuta marti la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca va cere oficial partenerilor din UE sprijin financiar urgent sa trimiterea unor forte de politie la frontiera tarii sale cu Croatia pentru a ajuta politia de frontiera locala sa controleze afluxul de imigranti. El a subliniat ca nu va ezita sa foloseasca armata pentru a mentine ordinea si securitatea in tara.
De altfel, Slovenia a inceput desfasurarea armatei la granita croata. Potrivit agentiei EFE, televiziunea publica din Croatia, HTV, a aratat imagini cu soldati sloveni la granita dintre cele doua tari si coloane militare alcatuite din camioane si vehicule de lupta. Ministrul sloven de interne, Bostjan Sefic, a confirmat in fata presei ca 140 de soldati au fost deja desfasurati la granita, intrucat efectivele politiei sunt insuficiente pentru a putea gestiona situatia.
Avertisment de la ONU. Jumatate de milion de refugiati au ajuns in Europa, prin Grecia, de la inceputul acestui an
Jumatate de milion de refugiati au ajuns in Europa, prin Grecia, de la inceputul acestui an. Estimarea vine de la Natiunile Unite, care trimit si un avertisment. Numarul migrantilor sositi pe malurile elene a crescut in ultimele zile, asa ca tarile de tranzit din Balcani trebuie sa se astepte la tot mai multi straini care le trec granitele.
Slovenia - una dintre cele mai mici tari europene - s-a declarat depasita de situatie, iar guvernul a trimis soldati in sprijinul politistilor, la frontiera. La granita sarbo-croata, adultii si copiii stau inghesuiti, ca sa isi tina unii altora de cald. Unii sunt inveliti cu paturi, un minim confort intr-o mare de noroi si gunoaie.
Maryam, refugiata afgana: "Suntem de 22 de zile pe drum. Mergem in Germania."
Zilele trecute, oamenii au avut de infruntat, pe langa vant si frig, si ploaia.
Guy Delauney, corespondent BBC: "Unii dintre cei aflati aici au avut o calatorie grea. Puteti vedea hainele puse la uscat pe acest gard. Oamenii incearca sa se odihneasca."
8.000 de migranti au intrat in Croatia intr-o singura zi. Lipsiti de capacitatea de a-i gazdui pe toti, croatii ii imbarca in trenuri si autocare cu destinatia Slovenia, tara cu doar doua milioane de locuitori, care a acuzat Zagrebul ca trimite haotic si fara preaviz mii de migranti la frontiera.
Marti, guvernul de la Ljubljana a cerut Parlamentului mobilizarea armatei, iar presedintele sloven a mers la Bruxelles, unde a purtat discutii cu liderul Consiliului European. La final, a anuntat ca Slovenia va solicita ajutor financiar din partea Uniunii Europene si ar putea primi sprijinul unor echipaje de politie din alte tari europene.
Borut Pahor, presedintele Sloveniei: "Am inteles ca oficialii europeni ar fi in favoarea trimiterii de forte de politie la granita Sloveniei cu Croatia."
Pe de alta parte, ministrul sloven de interne a anuntat ca, daca situatia nu se va imbunatati, ar putea lua in considerare o solutie drastica: inchiderea frontierei, dupa model ungar.