"Jungla", noul oras aparut pe harta Europei. Nu are apa sau curent, dar s-au deschis restaurante, biserici si moschei

Jungla de langa Calais

La marginea portului francez Calais, imigrantii au inaltat in acest an un mic oras din corturi si baraci, ce aduce mai degraba cu bidonville-urile Lumii a Treia.

Fotografii: Agerpres/EPA/YOAN VALAT

I se spune “Jungla” si arata mai degraba ca un ghetou, un bidonville de la marginea uneia din metropolele africane sau asiatice. Aglomerarea de baraci si corturi in care traiesc intre 5.500 si 6.000 de suflete se gaseste insa intr-una dintre cele mai prospere regiuni ale lumii: pe coasta de nord a Frantei, langa Calais. Inghesuiti pe jumatate de kilometru patrat, imigrantii traiesc aici in conditii insalubre, relateaza AFP. Vin din Afganistan, Siria si Irak, dar si din teatre de conflict mai exotice, precum Eritrea sau Darfur.

Pana de curand, nu era decat un teren viran mlastinos la marginea zonei industriale a orasului Calais. Dovada stau imaginile din Google Street View, in care nu se vede nici macar un cort. “Jungla” s-a nascut anul trecut, dupa ce autoritatile au demolat alte tabere, mai mici, de imigranti. Oamenii s-au refugiat in cele din urma pe acest maidan pe care nimeni nu si-l dorea si unde sunt “tolerati”. In plus, zona avea pentru ei marele avantaj ca este situata in apropierea portului, de unde majoritatea spera ca vor putea trece in Marea Britanie, pentru a beneficia de sistemul de asistenta sociala din aceasta tara.

Citește și
hotnews
Fotoreportaj. Tabara de la Kanjiza, ultimul popas al refugiatilor inainte de teritoriul ostil al Ungariei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dupa mai multe interventii in forta impotriva taberelor, in cele din urma, in iulie 2015 autoritatile franceze au acceptat situatia. Asa ca au deschis, chiar langa “Jungla”, Centrul de Primire Jules Ferry, singurul loc unde miile de imigranti au acces la electricitate si apa curenta.

In afara Centrului, bolile abunda, relateaza un reporter de la Guardian care s-a aventurat in “Jungla”: de la scabie si diaree pan la boli de piele si enteroviroze. Un imigrant afgan povesteste: “Noaptea e ca un film de groaza. Nu credeam ca un asemenea loc poate exista. Ca sa aduc apa intr-o canistra trebuie sa merg pe jos un sfert de ora pana la Centru”.

Recent, jurnalistii de la Liberation au descoperit si ca fabricile care se afla practic peste drum de “jungla” nu sunt tocmai benefice pentru sanatatea imigrantilor. Si asta pentru ca e vorba de uzine chimice, care lucreaza cu produse toxice de mare risc.

Un alt risc sunt luptele intre diversele factiuni, dar si traficantii de oameni care profita de ultimele resurse financiare ale refugiatilor. Pe de alta parte, reporterii cotidianului local Voix de Nord au descoperit ca locuitorii “Junglei” au improvizat in ultimele luni doua scoli, o biblioteca, un teatru si multe lacasuri de culte musulmane si crestine – asta pe langa magazine si restaurante. O situatie normala, dat fiind ca "Jungla" e la ora actuala al treilea oras din zona Calaisis. Are si cartiere: Afganistan, Pakistan, Eritreea, Etiopia.

Autoritatile nu au incercat sa imbunatateasca conditiile de trai ale refugiatilor, singurele eforturi fiind facute de organizariile caritabile, care au amenajat cateva toalete ecologice si au impartit corturi si saci de dormit. Jean Francois-Corty, de la “Medicins de Monde”, spune ca “este incredibil ca autoritatile franceze au creat oficial un ghetou. Suntem nevoiti sa mobilizam o operatiune umanitara intr-o tara care este a cincea putere economica a lumii”.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Autoritatile si Biserica se pregatesc pentru primirea refugiatilor.
Autoritatile si Biserica se pregatesc pentru primirea refugiatilor. "Noi consumam multa cafea, ei ceai, au un cult special"

Slujba de duminica a avut si o alta insemnatate la granita de vest a Romaniei. La initiativa Mitropolitului Banatului, fiecare preot i-a indemnat pe localnici sa le ofere o mana de ajutor posibililor refugiati, daca acestia ajung si in tara noastra.

Fotoreportaj. Tabara de la Kanjiza, ultimul popas al refugiatilor inainte de teritoriul ostil al Ungariei
Fotoreportaj. Tabara de la Kanjiza, ultimul popas al refugiatilor inainte de teritoriul ostil al Ungariei

Pe masura ce ma apropii de centru, apar grupurile de refugiati. Cativa barbati tineri, cu putine lucruri, “periferia”. Contrasteaza puternic cu majoritatea, cei care vin cu autobuzele, ramasitele middle-class-ului de prin orasele siriene.

Conditiile inumane in care sunt tinuti refugiatii in tabara de la Roszke, din Ungaria:
Conditiile inumane in care sunt tinuti refugiatii in tabara de la Roszke, din Ungaria: "Nu avem apa, nici acces la toalete"

432 de mii de imigranti, un numar record, au ajuns in Europa de la inceputul acestui an.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.