Austria a returnat peste 5.000 de migranti catre statele prin care au trecut, in special Romania si Bulgaria

Ultima actualizare: 27-09-2015 07:29
refugiati - agerpres

Austria a returnat mai mult de 5.000 de migranti catre state din Uniunea Europeana pe care acestia le-au traversat anterior, mai ales Bulgaria si Romania, a declarat joi ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner.

In urma cu trei saptamani, Austria si Germania au anuntat ca ii excepteaza temporar pe refugiatii sirieni de la prevederile Regulamentului Dublin, care obliga refugiatii sa solicite azil in statul prin care au intrat in Uniunea Europeana. Masura a infuriat state vecine precum Ungaria, care au considerat-o o incurajare pentru sosirea si mai multor migranti.

"Daca isi amintesc corect, am trimis mai mult de 5.000 sau de 5.500 inapoi din Austria, mai ales catre Bulgaria si Romania printre altele", le-a declarat Johanna Mikl-Leitner jurnalistilor.

"Pentru un sistem functional de azil, este nevoie de o politica eficienta de returnare, in legatura cu care este inca nevoie de multa munca, mai ales in privinta tarilor nord-africane", a adaugat ea.

Mikl-Leitner a mai punctat ca in state sigure, precum Croatia ori Slovenia, nu a fost depusa aproape nicio cerere de azil, ceea ce denota ca migrantii care le-au traversat nu cautau securitate, ci doreau sa aleaga tara cu situatia economica cea mai atractiva.

"Daca refugiatii vin din Slovenia si Croatia in Austria si cer azil in Austria (...) atunci ii vom trimite inapoi in Croatia si Slovenia", a declarat ministrul austriac.

Ea nu a facut nicio referire la Ungaria, vecinul estic al Austriei, al carui tratament aplicat refugiatilor a fost comparat anterior de cancelarul austriac Werner Faymann cu deportarile naziste din timpul Holocaustului.

In inchisorile din Austria se afla 545 de traficanti de persoane si este probabil ca in acest an sa aiba loc in jur de 2.000 de procese impotriva unor traficanti, de doua ori mai multe decat in 2014, a adaugat ministrul de interne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO