Săptămâna de lucru de 4 zile: cum a fost testată în România și cum arată în Marea Britanie
Săptămâna de lucru de 4 zile, un vis pentru cei mai mulți români, dar un model de lucru experimentat de tot mai multe companii din întreaga lume, este testat de unii angajatori din țara noastră.
O bancă de la noi, de pildă, oferă această opțiune angajaților care își doresc să aibă un altfel de program decât cel clasic, de 8 ore pe zi, pentru a avea mai mult timp dedicat vieții personale.
Rezultatele sunt încurajatoare, spune Mihaela Ioniță, director de resurse umane în cadrul ING Bank România, invitată în emisiunea "Conectat la România" by stirileprotv.ro, realizată de Laura Culiță.
Mihaela Ioniță, director de resurse umane, ING Bank: "Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului de lucru și anume - muncești cu o oră în plus timp de 4 zile pe săptămâmă și ai opțiunea să-ți iei jumătate de zi a cincea zi sau o dată la 2 săptămâni o zi liberă.
Potrivit unui chestionar aplicat de bancă, 82% dintre angajați apreciază cu nota 5, pe o scară de la 1 la 5, că acest mod de lucru este unul preferat, iar 90% dintre manageri sunt încântați de acest test privind modul de lucru.
Cum funcționează săptămâna de lucru în Marea Britanie
În Marea Britanie, programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost deja testat anul trecut, vreme de 6 luni, în cadrul a peste 60 de companii cu 3000 de angajați, iar rezultatele au fost pozitive, spune pentru "Conectat la România" un oficial al comunității care a inițiat acest experiment – 4 Day Week.
Alex Pang, director de program, 4 Day Week: "Angajații spun că se simt mai bine în ce privește munca lor – le aduce o satisfacție mai mare și un sens mai profund, de asemenea spun că au un echilibru muncă – viață personală mai bun, pentru că reușesc să petreacă mai mult timp cu familia, chiar să aibă ceva mai mult timp pentru a dormi. Drept urmare, zilele libere luate pentru probleme de sănătate au scăzut cu aproximativ 60%''.
Majoritatea companiilor au ales să continue programul-pilot, iar rezultatele testului sunt analizate de cercetători de la Boston College și Cambridge University.
Sondaj în România: Diferențe majore între ce-și doresc angajații și angajatorii
Un sondaj realizat recent de o platformă de recrutare arată că, în România, sunt diferențe majore între ce-și doresc angajatorii și angajatorii.
Ana Vișian, director de marketing, Best Jobs: "Pe de o parte, candidații și angajații care își doresc lucrul acesta pentru că vine cu o zi în plus pe care și-o pot dedica vieții personale. Pe de altă parte, vine perspectiva angajatorilor care încă nu sunt pregătiți pentru așa ceva - implică pe de o parte reorganizare, costuri, analiza mai atentă a business-ului, unele business-uri poate nici nu se pretează pentru așa ceva."
Potrivit unui sondaj BestJobs, realizat recent, 8 din 10 angajați acceptă ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile. În schimb, doar 4 din 10 angajatori împărtășesc aceeași opinie.