Cum putem să facem economie la energie și la încălzire fără să stăm pe întuneric ori în frig. Sfaturile specialiștilor
Putem să ne scădem facturile la energie și încălzire și fără să stăm pe întuneric ori în frig, spun specialiștii.
Becurile cu led, aparatura modernă, cu consum redus, dar și câteva schimbări de comportament ne protejează buzunarul, mai ales în sezonul de iarnă.
De pildă, iluminatul în casă poate fi folosit mai eficient dacă ne monitorizăm consumul și îl eficientizăm prin automatizare. Un astfel de sistem costă între 500 și 1.500 de euro pentru o locuință cu două-trei camere. Fiți foarte atenți ce becuri folosiți.
Adrian Chelaru, fondator Asociația Ro-Electric: „Becuri led, lumina alb-neutru este indicat, nici rece, nici caldă, depinde de zonă. Cele de putere mare să fie în zonele în care într-adevar ai treabă și își desfășori activitatea, în zonele de tranzit ai un hol, în zona toaletă, de serviciu - trebuie puși senzori astfel încât să nu consumi aiurea”.
Dacă aveți în plan construcția unei case și vreți să aveți facturi foarte mici, o idee sunt casele pasive. Sunt locuințe sustenabile, verzi, cu un consum redus de energie, pentru care însă și investiția este mai mare comparativ cu o casă obișnuită.
Claudiu Butacu, cofondator EFDEN: „Noi am reușit să construim între 120.000 de euro și 300.000 de euro pe suprafață de la 75 de mp până la 170 de mp. Ultima casă, de exemplu, am folosit baloți de paie pentru pereții exterior, chiar și lână sau celuloză, urmărim blugi sau materiale textile care pot fi refolosite”.
Urmăriți pe site-ul știrileprotv.ro ce sfaturi ne dau specialiștii, în emisiunea Conectat la Romania, realizată de Laura Culiță.