O noua inregistrare cu fratii Kouachi, dupa comiterea atacului de la Charlie Hebdo. Ce au facut cand s-au intalnit cu politia
O noua inregistrare video care ii surprinde pe autorii atacului comis pe 7 ianuarie la redactia Charlie Hebdo, in Paris, a fost difuzata marti de presa internationala.
O nouă înregistrare video surprinde momentul în care teroriştii părăseau redacţia Charlie Hebdo
Inregistrarea incepe imediat ce fratii Said si Cherif Kouachi ies calmi dupa ce au omorat 12 persoane in redactia revistei satirice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"L-am razbunat pe Profetul Mahomed", se aude spunand unul dintre cei doi teroristi.
Inregistrarea surprinde momentul in care unul dintre islamisti trage focuri de arma spre politie, din vehiculul Citroen C3. O masina a politiei vizata de focurile de arma este fortata sa dea inapoi.
Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morti si 11 raniti. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuţi caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Atacul a fost revendicat si de reteaua terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria si de organizatia Al-Qaida in Peninsula Arabia. Revista satirica Charlie Hebdo s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea Profetului Mahomed si a altor elemente religioase, in principal islamice, publicatia primind, ca reactie, o serie de amenintari teroriste.
Fratii Said si Cherif Kouachi au murit in schimburile de focuri cu fortele de ordine.
Adunarea Naţională din Franţa aprobă continuarea atacurilor aeriene în Irak
In total, 488 de deputati au votat pentru, unul impotriva si 13 s-au abtinut, in special din partea Frontului de Stanga (stanga radicala), potrivit Mediafax, care citeaza AFP.
Premierul francez, Manuel Valls, a invitat parlamentarii sa prelungeasca interventia franceza, deoarece "misiunea noastra inca nu a fost indeplinita".
"Trebuie sa obtinem victorie in acest razboi contra terorismului", a declarat el.
Aprobarea din partea deputatilor este obligatorie pentru orice interventie militara franceza cu o durata mai mare de patru luni.
Atacurile aeriene franceze au fost lansate pe 19 septembrie, o decizie salutata de presedintele american, Barack Obama.
Fostul mentor al lui Cherif Kouachi condamna actele teroriste ale acestuia
Fostul mentor si prieten al lui Cherif Kouachi, unul dintre cei doi autori ai atacului de la Charlie Hebdo la Paris, Farid Benyettou, a dezaprobat trecerea la acte a lui Kouachi, apreciind ca aceasta "este cea mai grava crima pe care o poate comite un musulman", relateaza AFP, citata de Mediafax.
In 2008, ei au comparut impreuna in fata unui tribunal parizian, fiind acuzati de asociere in legatura cu un act terorist in cadrul unei filiere de recrutare de ucenici jihadisti trimisi sa lupte impotriva armatei americane in Irak.
Condamnat la sase ani de inchisoare, Farid Benyettou, in varsta de 33 de ani, a fost eliberat, dupa care a reusit sa intre la scoala pentru infirmieri.
El efectua un stagiu la spitalul parizian Pitié Salpêtrière atunci cand a aflat ca fostul sau discipol, impreuna cu fratele lui, Said, a decimat la 7 ianuarie redactia saptamanalului satiric cu un Kalasnikov, strigand ca vrea sa il "razbune pe Profet".
"Condamn ceea ce s-a facut", a declarat el intr-un interviu acordat luni seara postului de stiri iTÉLÉ. "Vreau sa transmit acest mesaj: islamul condamna tot ce s-a facut. Asasinarea lasa si monstruoasa a unor jurnalisti, a unor politisti si membri ai comunitatii evreiesti. Acest lucru nu trebuie atribuit islamului. Este cea mai grava crima pe care o poate comite un musulman".
El a explicat ca a mers el insusi, inca de joi, la Directia generala pentru securitate interna (DGSI), unde a fost interogat, apoi pus in libertate.
Cherif Kouachi "a trecut sa ma vada neanuntat in urma cu doua luni", a declarat el. "Nu voia sa vorbeasca decat despre lupta. Bunele relatii cu vecinii, comportamentul unui bun musulman, nu le cunostea (...) Ceea ce l-a ghidat in toate acestea nu a fost altceva decat ignoranta", a explicat el.
Asigurand ca nu a intentionat niciodata sa ia calea jihadului violent, el a respins ideea ca Franta "oprima" musulmanii. "Eu sunt dovada contrara", a subliniat el. "Am un cazier judiciar dificil de asumat. Am fost condamnat pentru terorism, este cel mai grav cazier. in pofida acestui fapt, nu am fost niciodata discriminat".
Stagiar din februarie 2012 la institutul de formare de la Pitié Salpêtrière, Farid Benyettou si-a "prezentat condoleantele cu ocazia minutului de reculegere pastrat joi", a declarat reprezentanta institutului, Véronique Marin la Meslée.
"Autoritatile ne-au spus ca era cunoscut serviciilor si ca era supravegheat", a adaugat ea. "S-a convenit ca noi sa raportam daca se petrec lucruri anormale".
Din cauza legaturilor sale cu unul dintre ucigasii de la Charlie Hebdo, Farid Benyettou isi va putea obtine diploma, dar din cauza cazierului sau judiciar nu va putea ocupa niciodat o functie publica.