Greselile comise de serviciile de securitate franceze in cazul celor 3 teroristi. Detaliile unei anchete pline de necunoscute

teroristi

Publicatia franceza Liberation dezvaluie intr-un material despre ancheta atacurilor teroriste de saptamana trecuta din Franta ca fratii Kouachi nu mai erau urmariti de serviciile secrete franceze de cateva luni.

Fratii Said si Cherif Kouachi care au ucis 12 persoane miercuri, strigand Allah Akbar (Allah este mare), intr-un atac la redactia revistei satirice Charlie Hebdo, erau cunoscuti autoritatilor franceze pentru legaturile lor cu grupari jihadiste.

Publicatia Liberation noteaza ca cei doi nu mai erau urmariti de Directia Generala de Securitate Interna (DGSI) de cateva luni. In ceea ce-l priveste pe Cherif, "ascultarile de telefoane si supravegherea fizica s-au oprit la finalul anului 2013 din lipsa de probe concludente" a explicat o sursa guvernamentala, citata. Aceasta a mai adaugat ca: "autorizarile de ascultare a telefoanelor in cazul lui nu au fost reinnoite pentru ca la acel moment existau alte prioritati si pentru ca Cherif se ocupa mai mult de contrabanda. Nu mai frecventa cele mai periculoase persoane din sfera islamului radical. Ne intrebam ce va face in viitor".

Cel mai mic dintre fratii Kouachi era apropiat de "teroristi jihadisti cunoscuti ca fiind antrenati in Yemen si despre care stim ca se afla in prezent in Yemen si Siria", a dezvaluit vineri procurorul francez Francois Molins. In cazul lui Said, fratele mai mare, supravegherea s-a intrerupt din acelasi motiv in iulie 2014. In varsta de 34 de ani, acesta era urmarit de serviciile franceze din toamna lui 2011 cand a vizitat Yemenul, unde isi afla sediul Al-Qaida in Peninsula Araba, in numele careia Cherif a marturisit ca a comis crimele intr-o conversatie prin telefon cu postul de televiziune BFMTV.

"Said Kouachi nu a fost niciodata cercetat sau condamnat, a fost audiat in cazul filierelor irakiene, dar niciodata inculpat", a declarat vineri Francois Molins.

Citește și
marsul solidaritatii Paris, cover
Parisul, capitala lumii care spune NU terorismului. 1,5 MILIOANE de oameni si 50 de lideri straini la marsul solidaritatii
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

A existat un al treilea barbat implicat in atentatul de la Charlie Hebdo?

Potrivit Parchetului din Paris, un singur martor a mentionat existenta unui al treilea barbat implicat in atentatul de la redactia revistei Charlie Hebdo, derulat miercuri, 7 ianuarie. Acesta a povestit ca a auzit numele "Mourad" ceea ce i-a condus pe anchetatori pe urmele cumnatului lui Cherif, banuit ca ar fi fost soferul atacatorilor. Dupa ce numele sau a fost citat de presa franceza in aces caz,  tanarul de 18 ani s-a predat singur politiei. Dupa audieri, politistii au stabilit ca acesta se afla la scoala in momentul atacului si a fost eliberat.

Au fost mai multi autori in luarea de ostatici de la supermarketul din Paris?

A fost o confuzie generala in presa franceza dupa luarea de ostatici de vineri, 9 ianuarie, intr-un magazin evreiesc din estul Parisului. O sursa importanta din ancheta a precizat pentru Liberation ca Amedy Coulibaly a fost singur in momentul actiunii, asta insa nu inseamna ca nu a beneficiat de complicitate in organizarea acestui atac. Zvonurile lansate de o sursa din politia franceza ca partenera sa, Hayat Boumeddiene, ar fi fost prezenta in supermarket de unde a scapat dandu-se drept o ostatica nu s-au adeverit.

Este Hayat Boumeddiene implicata in aceste acte de terorism?

Liberation sustine ca ancheta urmeaza sa stabileasca asta. Exista informatii ca ea ar fi parasit Franta pe 2 ianuarie si ca se afla cel mai probabil in Siria de pe 8 ianuarie. Potrivit unui oficial turc, Boumeddiene ar fi ajuns la Istanbul, la bordul unei aeronave care decolase la Madrid. Avea bilet de intoarcere pe 9 ianuarie, in ziua in care iubitul ei a dat atacul de la magazinul evreiesc, unde a luat numerosi ostatici si a omorat patru oameni. Nu s-a prezentat insa la aeroport, iar acum, este foarte posibil sa fi trecut granita in Siria, declara acelasi oficial.

O sursa turca, citata de Le Monde sustine ca ca Hayat Boumeddiene nu a fost arestata de catre autoritatile de la Ankara "in lipsa unor informatii din partea Parisului". "Noi credem ca ea a fost la Urfa (n.r - sud-estul Turciei) o saptamana mai tarziu, insa nu avem dovezi. In prezent, suspecta se afla probabil in Siria”, a precizat sursa citata. In plus, aceeasi sursa sustine ca autoritatile turce nu au arestat-o pe Hayat Boumeddiene deoarece nu au fost informate de catre autoritatile franceze privind „caracterul periculos” al acesteia. "Nu a avut loc niciun schimb de informatii care ne-ar fi permis sa impiedicam" intrarea ei pe terioriul Turciei, a adaugat sursa turca.

Numele ei a fost legat de aceste atentate dupa ce Amedy Coulibaly a ucis joi in Paris o politista. Identificat, insa nu localizat, se presupune ca dupa acest atac Coulibaly s-ar fi ascuns in apartamentul lui Hayat. Boumeddiene a intrat in atentia serviciilor franceze de securitate in 2010, anul in care l-a cunoscut pe Amedy Coulibaly. Intr-un interval scurt, el a fost inchis pentru implicarea intr-un complot ce avea ca scop sa il scape din inchisoare pe un cleric islamist. Coulibaly a fost eliberat in primavara anului trecut, iar Boumeddiene l-a asteptat la poarta inchisorii, dupa care au plecat intr-o vacanta in Malaezia.

Pentru prieteni, Amedy Coulibaly era un tip normal, care traia din vanzarea de droguri usoare. Anchetatorii stiu ca Amedy Coulibaly l-a cunoscut in inchisoare pe unul dintre fratii Kouachi, iar Hayat Boumeddiene era prietena apropiata cu partenera unuia dintre ei.

Autoritatile franceze trebuie sa gaseasca un raspuns la o intrebare dureroasa: "De ce trei indivizi cunoscuti pentru legaturi cu medile extremiste nu se erau pusi sub urmarire si cum au reusit ei sa planifice atacurile ce au luat 17 vieti? Premierul francez Manuel Valls a recunoscut deja ca serviciile de securitate franceze au comis greseli in acest dosar de terorism.


 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Familia jihadistului Amedy Coulibaly
Familia jihadistului Amedy Coulibaly "condamna" atentatele de la Paris: "Nu sustinem deloc ideile extremiste"

 Mama si surorile jihadistului francez Amedy Coulibaly au "condamnat" atentatele de la Paris, prezentand "sincere condoleante" familiilor victimelor, relateaza AFP, potrivit Mediafax

Parisul, capitala lumii care spune NU terorismului. 1,5 MILIOANE de oameni si 50 de lideri straini la marsul solidaritatii
Parisul, capitala lumii care spune NU terorismului. 1,5 MILIOANE de oameni si 50 de lideri straini la marsul solidaritatii

LIVE-TEXT| Peste un milion si jumatate de oameni au participat la un urias mars de solidaritate cu cele 17 victime ale atacurilor teroriste din ultimele zile.
 

Presa franceza: Hayat Boumeddiene, partenera teroristului Coulibaly, s-ar afla in Siria. A parasit Franta dinainte de atac
Presa franceza: Hayat Boumeddiene, partenera teroristului Coulibaly, s-ar afla in Siria. A parasit Franta dinainte de atac

Presa franceza anunta ca Hayat Boumeddiene, complicele lui Amedy Coulibaly, teroristul care a luat ostatici vineri in magazinul evreiesc din Paris si a ucis patru dintre ei s-ar afla in Siria.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E