Europol: In Europa traiesc intre 2.500 si 5.000 de musulmani radicalizati. Dejucarea unor atentate, tot mai complicata
Europol estimeaza ca sunt intre 2.500 si 5.000 de musulmani radicalizati in Europa, iar dejucarea planurilor teroriste a devenit mult mai complicata in ultimii ani.
In Franta, tensiunea e palpabila pe strazi. Duminica au avut loc - in paralel - manifestatii ale extremei-drepte si ale musulmanilor care cer sa nu le mai fie insultat profetul.
Intre timp, se duce o dezbatere despre ce se poate face pentru ca tinerii musulmani sa nu se mai intoarca impotriva tarii de adoptie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atentatele de la Paris, apoi dejucarea altora in Belgia si arestarile din Germania au aruncat Europa in defensiva. In tarile europene, aparent perfect integrati, traiesc mii de musulmani radicalizati, greu de identificat si de urmarit.
"Nu mai e ca pe vremea atentatelor din 11 septembrie, cand exista o structura de comanda si control usor de identificat. E mult mai greu acum, deoarece teroristii se misca insidios in comunitatile noastre", a declarat Rob Wainwright, directorul Europo.
Ce se poate face pentru a preveni radicalizarea tinerilor musulmani - acesta e subiectul zilei in Franta. Originar din Egipt, Ahmed El Keiy este, de 7 ani, moderatorul unei emisiuni pe teme sociale, la televiziunea franceza. El crede ca educatia este cheia: "Trebuie sa vedem cum putea preda in mod diferit ceea ce numim valorile republicane - libertate, fraternitate, egalitate - si cum putem crea cetateni responsabili".
"Azi avem 10.000 de soldati pe strazile Frantei, dar exista un milion de profesori in scoli, iar un milion de profesori reprezinta tot atatia soldati care lupta pentru toleranta si libertate", a spus Francois Durpaire, profesor de pedagogie.
Dar, pentru a rezolva problema radicalizarii, Franta ar trebui, poate, sa-si reconcilieze mai intai cetatenii. "Nu te atinge de profetul meu" a fost motto-ul unei manifestatii a tinerilor musulmani de la Paris. Politia a intervenit si a tinut la distanta cateva zeci de protestatari de extrema-dreapta care se adunasera in acelasi loc.
Iar Federatia Franceza a Musulmanilor a condamnat actele teroriste de acum doua saptamani, dar a criticat si caricaturile cu profetul Mahomed publicate de revista Charlie Hebdo.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, paris, europol, atac terorist, manifestatii, charlie hebdo,
Dată publicare:
19-01-2015 09:06