Manifestatie antiislam, in Danemarca. David Cameron: "Sa acceptam ca revistele pot publica lucruri ofensatoare"

Ultima actualizare: 22-01-2015 06:46
Pegida

O manifestatie antiislam este anuntata luni la Copenhaga la apelul miscarii Pegida, care si-a anulat reuniunea saptamanala prevazuta pentru aceeeasi zi la Dresda (Germania) dupa ce a primit amenintari, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Vom manifesta maine (luni) la ora 18.00 (19.00 ora Romaniei) la Copenhaga. Pe Facebook, 300 de persoane au spus ca vor participa", a anuntat duminica organizatorul acestei reuniuni, Nicolai Sennels, un psiholog scolar.

Miscarea Pegida ("Patrioti europeni impotriva islamizarii Occidentului") a luat fiinta in Germania in octombrie. In prezent, aceasta s-a raspandit si in alte tari europene.

La 12 ianuarie, aproximativ 200 de persoane care si-au declarat apartenenta la aceasta miscare au defilat impotriva islamului la Oslo.

Pegida a decis sa isi anuleze manifestatia saptamanala de luni de la Dresda dupa o amenintare cu moartea venind din partea gruparii Stat Islamic impotriva unuia dintre organizatori. Politia germana a "interzis orice reuniune publica in aer liber", luni, la Dresda din cauza unui "risc terorist concret" la aceasta manifestatie.

In Danemarca, "obiectivul este de a oferi clasei de mijloc o sansa de a-si exprima ingrijorarea fata de un islam violent", a explicat Sennels. Potrivit lui este vorba despre primul mars "de acest gen" organizat in aceasta tara.

David Cameron, in dezacord cu Papa Francisc asupra dreptului de a face glume pe seama unei religii

O societate libera are dreptul de a face glume pe seama unei religii, a apreciat, duminica, premierul britanic, David Cameron, dupa ce Papa Francisc a considerat, joi, ca libertatea de exprimare nu autorizeaza insultarea credintei altora, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Cred ca, intr-o societate libera, exista dreptul de a face glume pe seama credintei religioase a altora", a declarat David Cameron intr-un interviu pentru CBS.

"Sunt crestin. Daca cineva spune ceva ofensator despre Isus, as putea sa consider ca a facut o insulta, dar, intr-o societate libera, nu am dreptul de a-mi dezlantui razbunarea asupra" acestei persoane. "Trebuie sa acceptam ca publicatiile, revistele pot publica lucruri care sunt ofensatoare pentru unii, atat timp cat aceastea se inscriu in cadrul legislatiei", a continuat seful Guvernului britanic, care s-a intalnit cu presedintele american, vineri, la Washington.

"Treaba mea nu este de a spune unei publicatii ce poate sau ce nu poate sa publice. Treaba mea este de a face in asa fel incat legea sa fie respectata" de catre presa.

Papa Francisc a intervenit, joi, in dezbaterea privind libertatea de exprimare, lansata dupa atentatul sangeros de la sediul din Paris al revistei satirice franceze Charlie Hebdo, apreciind ca acest "drept fundamental" nu autorizeaza "insultarea" credintei altora.

Libertatea de exprimare este un "drept fundamental", a subliniat el. "Nu poti omori in numele religiei! (...) Este o aberatie", a adaugat Papa Francisc, continuand, totusi, ca libertatea de exprimare poate permite totul si trebuie sa fie exercitata "fara a ofensa".

"Pentru ca, daca un prieten spune lucruri rele despre mama mea, ii pot da un pumn, este normal. Nu poti provoca, nu poti insulta credinta altora, nu o poti lua in deradere", a insistat Suveranul Pontif.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO