O poloneza decupeaza ouale de Paste, apoi le vopseste. Cat costa un ou lucrat zile intregi cu ustensile de stomatolog

05-04-2015 08:59


In timp ce restul lumii se pregateste de Paste vopsind oua, o poloneza in varsta de 66 de ani le decupeaza.

Cu ajutorul unei freze de stomatolog, ea transforma coaja intr-o dantela complicata, la care adauga cateodata si culori. Lucreaza si 4 zile la un astfel de ou, iar daca se indura sa il vanda, pretul este de ordinul sutelor de euro.

Izidora Smakulska, o poloneza in varsta de 66 de ani ce locuieste in orasul Konin, se pregateste pentru Paste tot anul. Impodobirea oualor este pentru ea o slujba cu norma intreaga, ce ii aduce bani frumosi, dar care a inceput ca un simplu hobby.

Izidora Smakulska: "Am invatat tehnica de la soacra mea. Ea facea ornamente din coji de oua, care mi s-au parut fascinante."

Lucrul incepe cu golirea oului de albus si galbenus, spalarea si uscarea lui, apoi tratarea cojii cu substante speciale, care o intaresc. Dupa care incepe migalosul proces de decupare a unor portiuni din coaja, cu ajutorul unei freze de stomatolog si al bisturielor foarte fine.

Izidora Smakulska: "Am invatat multe despre prelucrarea cojilor de ou si de la un artist german, pe care l-am intalnit la o expozitie."

Izidora lucreaza mai ales cu oua de gaina si de gasca, dar si-a pus talentul la incercare si cu ouale de strut. Cele mai frumoase exemplare sunt expuse la ea in sufragerie, sau la locuintele prietenilor, carora le daruieste oua la fiecare Paste. Rar se lasa convinsa sa vanda cate unul, iar atunci cere pe el de la cateva zeci, pana la 500 de euro - in functie de oul folosit si de complexitatea modelului.

VIDEO PROTVPLUS.RO