Destinatii alternative pentru vacanta de Paste. Peisaje de basm si pesteri misterioase in Dobrogea
De Paste, spargeti monotonia destinatiilor turistice traditionale si dati o fuga prin tinuturile batute de soare si vant din preajma marii.
Astazi va propunem o destinatie inedita, zona Cheilor Dobrogei, din judetul Constanta, un loc cu peisaje de basm si manastiri care pot concura prin frumusete cu cele din nordul Moldovei. Va puteti caza in chiliile pregatite special pentru turisti sau in statiunile de pe litoral.
La 40 de kilometri distanta de Constanta, in apropierea localitatii Targusor, manastirea Sfantul Ioan Casian se inalta, semeata, in mijlocul unui tinut incremenit in timp. Aici nu vezi tipenie, doar parintele Iustin staretul ne iese inainte. El singur gateste pentru toti calugarii. Inspiratia si-a gasit-o in invataturile sfintilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cu preponderanta cereale, legume, fructe, seminte si verdeturi. Sfintii parinti le foloseau acum 1500, chiar mai bine, 1700-1800 de ani", a spus parintele Iustinian.
Cei care ajung la manastirea Sfantul Ioan Casian pot gusta laptele din arahide, susan sau migdale sau pot incerca pasta de humus din floarea soarelui. Turistii se pot odihni in chiliile pregatite special pentru ei, cu vedere catre tinutul desprins parca din povesti.
"Acei credinciosi care vor sa vina sa iasa din rutina zilnica a oraselor, a marilor aglomeratii, pot sa vina sa se reculeaga, sa posteasca si sa se bucure de invierea Domnului, aici in Dobrogea", a spus Calin Gavrilas, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului.
Daca ajungeti in zona nu ratati pestera Casian, veche de sute de ani, un loc pe care unul dintre intemeietorii monahismului l-a ales pentru a duce o viata asceta.
"Ne-au spus niste prieteni care au fost ca este un loc minunat si ne-am gandit ca merita. Intr-adevar este minunat", a spus un tanar.
Ca sa ajungi in pestera trebuie sa urci pe o scara metalica. Nu este foarte usor, dar merita efortul. Odata ce-ai ajuns sus, peisajul iti taie rasuflarea. Te impresioneaza lacul Casian, unde in zilele calduroase daca vorbesti din timp cu localnicii te poti plimba cu barca.
Ne continuam calatoria spre Cheile Dobrogei, o rezervatie care se intinde pe aproape 3 sute de hectare, formata din recifuri coraliere, care acum milioane de ani faceau parte din mare.
Cheile Dobrogei se afla in topul preferintelor amatorilor de fotografii. De altfel, in aceasta rezervatie naturala se organizeaza periodic tabere de fotografie. O alta manastire cautata de turisti este Derventul, aflata la 130 de km distanta, in frumosul tinut al Ostrovului, dar si pestera sfantului apostol Andrei.