Interviu cu Felix Pătrășcanu, unul dintre milionarii României: ”Banii sunt ceea ce te ajută să fii un om liber”
Felix Pătrăşcanu, unul dintre fondatorii companiei de curierat FAN Courier, o afacere de peste 1 miliard de lei, a fost invitat în noul episod al show-ului digital de business ”BIZ POWER”, prezentat de Marta Ușurelu.
Încă de la începutul discuției, Felix Pătrășcanu a mărturisit că cifra de afaceri pe care și-a propus-o anul acesta este de peste 200 de milioane de euro.
”Am atins și un prag de peste 1 miliard de lei.” - a continuat omul de afaceri.
Însă lucrurile nu au fost întotdeauna roz în compania sa, iar unul dintre cele mai dificile momente a fost în perioada pandemiei de Covid-19, când oamenii stăteau foarte mult în case, iar pe străzi umblau doar ambulanțele și ... curierii.
Felix Pătrășcanu: ”Să știi că ne-am chinuit. Vin la pachet creșterile astea. Ne-am chinuit, dar totuși am avut o creștere peste previziuni. A fost o creștere 30 %. Adu-ți aminte când, în lockdown, eram curierii și salvările care mișunau prin oraș. Și livratorii și salvările.
Era greu să ne convingem curierii, pentru că nu înțelegeam boala, nu înțelegeam gripa, pandemia, și era greu să să plece curierii din sedii, pentru că locuiau cu seniorii familiei și aveau o grămadă de probleme.”
Ce înseamnă banii pentru un milionar?
Marta Ușurelu: Toată viața ta este ca o poveste, până la urmă. Ți-ai dorit să fii avocat, mama ta voia să fii judecător. Ai ajuns, așa cum spui tu, și noi toți râdem, poștaș. Și ai ajuns, uite, un milionar al României. Ce înseamnă banii pentru tine?
Felix Pătrășcanu: ”Banii sunt ceea ce te ajută să fii un om liber. Asta în primul rând. Inițial, banii pentru mine au însemnat, ca pentru toată lumea, casa, mașina, piscina, Seychell-ul și așa mai departe. Când am avut pe toate lucrurile astea, nu neapărat că n-am mai avut ce să fac, ci pur și simplu am simțit nevoia să dau înapoi, să iau decizii singur și să-ți oferi acel confort psihologic prin care să gândești liber. E foarte important lucrul ăsta.
Și eu doresc câtor mai mulți oameni, nu neapărat cu foarte mulți bani, știi că e o vorbă pe la noi, pe la români, degeaba ai bani dacă n-ai mulți? Dar nu despre asta e vorba aici, ci să ai suma de bani care să-ți ofere confortul psihologic de a trăi liber. Da, vrând mâine să faci un lucru și să poți să-l faci, bineînțeles, într-un cadru legal și etic și de bun simț, ca să spun așa.”
Marta Ușurelu: Când ai atât de mulți bani, ce-ți mai dorești?
Felix Pătrășcanu: ”Oh, sunt o mulțime de lucruri, știi, asta mi se pare minunat. Ăsta-i motorul care duce în continuare omenirea mai departe. Să-ți dorești lucruri, să îți dorești din ce în ce mai multe lucruri și nu neapărat lucruri materiale, cât situații de a întâlni oameni noi, de a vedea civilizații noi după planeta asta, iată, călătoriile își au rolul ăsta senzațional, pe lângă frumusețea, nu știu, a naturii pe care o găsești pe acolo, ci modul de a gândi altor oameni, fenomenal. Și slavă cerului că iată, am prins vremurile că în România să avem deschiderea asta, să avem deschidere pentru copiii noștri să vadă alte culturi și alte sisteme de învățământ. Iată, se duc în UK, State, peste tot în lume, Japonia, o mulțime de tineri, și asta e o bogăție pentru fiecare om în parte.
Deci ai tot timpul, indiferent câți bani ai sau n-ai, ai tot timpul lucruri de făcut, plus că trebuie să dai înapoi. Viața e un dar până la urmă, toată. Și dacă tot ai avut darul ăsta trebuie să faci o dată ceva cu el. Nu poți să-l ții așa, pur și simplu, să nu faci nimic, ci de la un moment dat încolo să dai mai departe, să dăruiești și tu.”