„In unele cazuri,violentele asupra minorilor sunt justificate”. Decizia judecatorilor in cazul anchetei la centrul din Oradea
In 24 octombrie 2013, Stirile Pro TV difuza un reportaj despre modul in care sunt tratati tinerii dintr-o institutie pentru copii cu probleme psiho-sociale.
Adolescentii ii acuzau pe educatori si chiar pe seful centrului de cruzimi de neimaginat. In urma reportajului, un ONG a formulat o plangere penala catre mai multe institutii ale statului privind situatia revoltatoare de la centru. In declaratiile pe care adolescentii le-au dat in fata asistentilor sociali apareau amanunte socante: de la injuraturi si jigniri, pana la batai cu pumnii si picioarele sau penitente, care amintesc de Evul Mediu.
Ancheta inceputa in acest caz de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea a culminat cu clasarea cazului, din lipsa de probe. Potrivit acestei institutii, in anumite cazuri, violentele asupra minorilor sunt justificate.
„Pornind de la premiza ca sarcina de a educa un minor (abandonat de familie si crescut intr-un mediu ostil) nu este o sarcina usoara si nici o sarcina ce poate fi indeplinita intotdeauna si in toate cazurile numai cu mijloace de maxima blandete. Sunt situatii in care trebuie sa se procedeze, dimpotriva cu fermitate si chiar cu severitate in scopul de a-l corija pe minor si de a-l determina la o conduita corespunzatoare. De aceea legea permite unei persoane careia i-a fost incredintat un minor sa recurga la asemenea masuri, cu conditia ca prin luarea lor sa nu primejduiasca sanatatea, dezvoltarea fizica, intelectuala sau morala a minorului”, potrivit Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.
Chiar daca mai multi dintre minorii audiati de politisti au declarat ca au fost batuti de educatorii din centru, agentul de politie care a instrumentat cauza a precizat ca “nu au fost martori prezenti, iar ceilalti copii audiati, doar au auzit fara a vedea aceste aspecte si fara a le putea sustine declaratiile”.
ONG-ul care s-a sesizat in acest caz si a depus plangere penala catre mai multe institutii ale statului, cu privire la situatia revoltatoare de la centru, cere acum redeschiderea cat mai rapida a cazului si sanctionarea disciplinara a persoanelor care au propus clasarea cazului.
„Consideram ca solutia pronuntata si argumentele pe care aceasta se bazeaza denota o grava lipsa de interes pentru situatia minorilor cu probleme psihosociale, precum si o neglijare a indatoririlor fundamentale ale Ministerului Public si ale organelor de politie”, au transmis reprezentantii ONG-ului Centrul de Resurse Juridice.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, Parchet, decizie, magistrati, judecatorie,
Dată publicare:
07-04-2014 12:29