Ancheta urgenta ceruta la centrul de plasament din Oradea,dupa imaginile prezentate la Stirile ProTV


Ultimul update: Marti 05 Noiembrie 2013 07:06
Data publicarii: Sambata 02 Noiembrie 2013 18:36
Categorie: Stiri actuale

Reportajul difuzat la Stirile ProTV despre abuzurile fizice si psihice la care sunt supusi copiii dintr-un centru de plasament din Oradea a declansat reactii in lant.

Un ONG a formulat chiar si o plangere penala catre mai multe institutii ale statului privind situatia revoltatoare de acolo.

Avocatul Poporului a cerut inceperea de urgenta a unei anchete, iar cei de la Consiliul Judetean Bihor au promis ca vor face public un raport.

Centrul de Resurse Juridice, o organizatie non-guvernamentala, a preluat imediat cazul de la Oradea. In ancheta s-a implicat si sefa Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul Romaniei.

 "Era un miros de urina persistent, stare de degradare destul de mare. Am avut o discutie cu copilul, care ne-a povestit abuzurile fizice, uneori bataile la care este supus, dar si abuzurile sexuale, un alt baiat din centru ne-a povestit ca, in trecut, a fost batut in acest centru, ca violentele verbale sunt la ordinea zilei", a declarat Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice.

Copiii din centru habar nu aveau unde si cum pot face o plangere in cazul unor abuzuri. Singurele lor declaratii, care au declansat scandalul, au fost facute psihologului. Ceva mai tarziu doi adolescenti au acceptat sa vorbeasca la Stirile Pro TV.

Apoi, rand pe rand, au iesit la iveala detalii uluitoare:

"Domnul A m-a luat de cap, m-a zgariat pe gat si mi-a dat cateva palme. Domnul M obisnuieste sa loveasca cu bastonul pe copii in palme, peste spate, alteori ne baga degetele la usa si trage usa."

"Sunt in centru de 11 luni si in acest timp mi s-au bagat degetele la usa, am fost batut cu pumnul in stomac si strans de gat. "

Toate aceste marturii sunt inca negate de cei de la Directia pentru Protectia Copilului Oradea, desi acuzatiile adolescentilor au fost sustinute si de o angajata din cadrul institutiei.

In schimb, reprezentantii Consiliului Judetean Bihor au deschis o ancheta si vor face publice rezultatele in zilele urmatoare.

Deocamdata doar sefulul centrului a fost singurul care a primit un avertisment.

Tags: anchete,

Acuzatii grave la un centru de plasament din Oradea.Copiii spun ca sunt batuti cu pumnii de angajati
VIDEO PROTVPLUS.RO