Specie de pesti pe cale de disparitie, salvata de un print arab. Puietii au fost reprodusi in captivitate, la Oradea
O specie de peste unicat,Rosioara lui Racovita,a fost reprodusa in captivitate la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea. Naturalistii de la muzeu au pus in practica un proiect de salvare a speciei protejate cu ajutorul fondurilor donate de un print arab.
Dupa ce au fost reprodusi in captivitate, puietii au fost eliberati in apa lacului din rezervatia aflata la Baile 1 Mai si, spun specialistii, de acum inainte trebuie doar sa se adapteze la mediul natural al parintilor lor.
Din pacate, cealalta specie protejata, melcul Melanopsis, nu a putut fi reprodusa in afara mediului ei natural. Fundatia printului arab aloca peste doua milioane de dolari anual exclusiv pentru salvarea speciilor care sunt pe cale de disparitie.
Proiectul naturalistilor din Oradea s-a nascut din nevoia de a salva de la disparitie cele doua specii protejate, in conditiile in care in ultimii doi ani au fost perioade in care apa lacului din rezervatie aproape ca a disparut.
Specialistii au prelevat mostre de pesti si de melci si, in laboratoare speciale din Oradea, Galati si Debretin, au incercat reproducerea lor in mediu captiv. Au obtinut rezultate pozitive doar cu Rosioara lui Racovita, o specie de peste care traieste doar in lacul din Rezervatia „Paraul Peta”, din Baile 1 Mai.
Adrian Gagiu, coordonatorul proiectului: "Un rezultat concret este ca s-au reprodus pestii cu relativa usurinta in captivitate si spontan si prin inducere de anumite conditii de mediu, simuland conditiile din primavara cand, in mod natural, se reproduceau ei. Lucrul asta e posibil, deci faptul asta s-a demonstrat, deocamdata”.
In prima faza, recipientele din plastic in care puietul de Rosioara a fost transportat de la muzeu pana in rezervatie au fost atent asezate in lac. Abia dupa cateva minute, pestisorii au fost eliberati in apa lacului.
Ovidiu Pascu, participant la proiect: „Macar stim o treaba: cu acest proiect macar stim ca pestii pot fi inmultiti in captivitate, stim ca am adus peste 1000 de puieti. Mai avem inca doua hopuri: unul mare, cu nuferii, pentru ca n-am vazut inca nuferi, si cu melcul Melanopsis care vad ca nu se inmulteste in captivitate”.
Chiar daca reproducerea pestilor in captivitate a fost un succes, Rezervatia Paraul Peta de la Baile 1 Mai este inca in pericol, spun cei care o administreaza. Asta dupa ce, in urma cu doi ani cand, cel mai probabil din cauza exploatarii necontrolate a rezervelor de apa geotermala din zona, lacul aproape ca a secat, iar cele trei specii protejate erau pe cale de disparitie.
Radu Huza, reprezentantul Rezervatia Paraul Peta: "Chiar daca proiectul de inmultire a Rosioarei din Rezervatia de la Baile 1 Mai a fost de un real succes, totusi, problema de fond, cea a asigurarii debitului de apa termala ale izvoarelor sublacustre care intretin acest habitat nu e inca rezolvata".
Specialistii spera acum ca puietul de Rosioara sa se adapteze in mediul natural.