Portareii, disparuti oficial acum 100 de ani, readusi in atentie de Primaria Oradea. Ce rol au ei

28-06-2013 15:08


 Disparuti oficial de mai bine de 100 de ani, portareii au fost readusi in atentie de Primaria din Oradea. Acum ei se numesc inspectori si sunt angajati la Serviciul de Impuneri Taxe si Impozite.

 Rolul lor este, insa, unul similar cu cel al predecesorilor antebelici. Umbla prin oras si incearca sa recupereze sumele, pe care rau-platnicii le datoreaza bugetului local. Si, pentru ca lumea sa stie cine le bate la poarta, noii portarei circula cu o masina pe care este inscriptionat, cu litere de-o schioapa: " taxe si impozite".

Inspectorii care merg pe teren ii atentioneaza pe rau platnici, apoi ii someaza si, in cele din urma, le pot pune sechestru pe bunuri. Pe unul dintre clienti, de la care au de recuperat aproape 6.000 de lei, restanta la plata impozitului pe masina, nu l-au gasit acasa. Inspectorii i-au lasat o invitatie si l-au atentionat ca nu poate vinde apartamentul daca nu plateste toate darile.

Activitatea inspectorilor de la "impuneri" este una destul de ingrata. Legea trebuie insa respectata, iar cei care nu isi platesc impozitele pentru masina, teren sau casa, se pot trezi cu portareii la usa.

Mirela Macra, purtator de cuvant Primaria Oradea: “Intr-adevar este o initiativa inedita care vine si in ajutorul primariei, pentru a-si putea recupera din bani, dar si in ajutorul restantierilor care mai scapa de datorii”.

La ora actuala, Primaria Oradea are de incasat de la restantieri peste 14 milioane de euro. Din cei 27.000 de rau-platnici, majoritatea sunt persoane fizice.

VIDEO PROTVPLUS.RO