Paguba uriasa pentru cativa apicultori bihoreni, dupa ce au gasit zeci de mii de albine, moarte in iarba. VIDEO
Paguba uriasa pentru mai multi apicultori din Bihor, care s-au trezit peste noapte ca albinele din stupii lor mor cu zecile de mii.
In numai doua zile, mai bine de jumatate din fiecare familie a fost decimata, iar apicultorii le-au gasit imprastiate prin iarba.
Oamenii spun ca de vina ar fi un pomicultor din zona, care ar fi stropit livada fara sa ii anunte si pe ei. Barbatul acuzat se apara si spune ca a dat cu un insecticid care nu afecteaza albinele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Florian Matis este apicultor cu experienta si are o stupina cu 140 de familii de albine, facuta din bani europeni. De doua zile, albinele au inceput sa-i moara, iar numarul familiilor s-au injumatatit.
Florian Matis, apicultor: "E afectata in jur de 60 la suta fiecare familie. Zic 60 ca sa nu zic mai mult. Albinele lucratoare care au iesit afara au murit".
La cateva case distanta, in localitatea Balaia, un alt apicultor isi vede si el afacerea ruinata.
Daniel Nemtut, apicultor: "Le-am facut toate tratamentele, din primavara am inceput, chiar din februarie, sa le stimulez ca sa creasca efectivul. Ieri dimineata, atunci am vazut ca-s moarte. Va dati seama, la atatea albine, am o pierdere de 40-50 la suta".
Apicultorii spun ca de vina ar fi proprietarul unei livezi care ar fi stropit pomii fara sa ii anunte ca sa isi tina albinele inchise in stup.
"Nu stiu din ce cauza au zis ei ca le-au murit. Noi am stropit livada, dar cu un insecticid care sa nu le afecteze", a spus ginerele celui care detine livada.
Apicultorii au dus mostre de albine moarte la Directia Sanitar Veterinara. Daca se va dovedi ca insectele au avut de suferit din cauza substantelor folosite in livada respectiva, proprietarul acesteia va fi dat in judecata, spun pagubitii. O familie de albine costa intre 450 si 600 de lei.