Pentru a absolvi liceul, elevii danezi fac munca in folosul comunitatii, la Oradea. Cum ajuta familiile sarmane. VIDEO
Un grup de elevi si profesori din Danemarca au venit de cateva zile la Oradea ca sa ridice locuinte pentru familiile nevoiase din oras.
Unii dintre ei sunt la prima experienta de acest fel insa altii au mai participat la actiuni de voluntariat. Mai ales ca, dupa regulile daneze, nu poti trece examenul de bacalaureat daca nu acumulezi un numar de ore de munca in folosul comunitatii. Elevii nu iau acest lucru ca pe o corvoada ci, dimpotriva, ca pe o experienta care ii pregateste pentru viata.
Cei 25 de elevi si trei profesori insotitori au venit de la o scoala din Herlufsholm, Danemarca. Pentru ei, voluntariatul nu mai este de mult o optiune ci, potrivit programei scolare, o necesitate. Aceasta nu inseamna, insa, ca nu muncesc cu placere, pentru ca asa au fost educati, iar actiunile de ajutorare a semenilor fac parte din viata lor.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
„Aceasta actiune face parte din programa scolara pentru ca elevilor li se cer cam 50 de ore de munca voluntara de-a lungul celor 18 luni de pregatire”, a spus Cecilia, conducatoarea grupului de danezi.
Elevii spun ca munca in constructii nu este deloc usoara, insa toate parca merg struna daca o faci cu zambetul pe buze.
„Nu e usoara, e clar ca nu e usoara, dar fiecare incearca sa o transforme intr-o placere si e bine”, a spus Josie, o voluntara.
Emil Popa, director de programe Habitat Beius: „Voluntarii sunt in aceasta saptamana alaturi de noi si ne ajuta la ridicarea unor locuinte pentru familii cu venituri modeste. Lucreaza foarte bine, sunt indemanatici, progresul se vede deja dupa prima zi”.
Voluntarii danezi vor sta la Oradea o saptamana, dar santierul, care va numara la final 30 de locuinte noi, va functiona pana la sfarsitul verii. Pana atunci, acolo sunt asteptate echipe de voluntari din toata Europa.