Cum a reusit Oradea sa devina unul din orasele cu cei mai putini caini comunitari din Romania
Oradea ar putea figura la rubrica " Asa, da!" pentru felul in care a gestionat problema cainilor comunitari.
Aceasta apreciere este absolut justificata in conditiile in care, pe raza municipiului, bantuie la aceasta ora cel mult 200 de caini comunitari, fata de cateva mii in celelalte orase de aceleasi dimensiuni. Reusita a fost posibila printr-o colaborare excelenta intre municipalitate si fundatia SOS Dogs, care isi face treaba aproape fara greseala de zece ani incoace.
Fundatia SOS Dogs Oradea a luat fiinta in anul 2003, la initiativa unei oradence care a primit sprijin din partea catorva fundatii internationale pentru protectia cainilor. Multa vreme, fundatia s-a ocupat de cainii comunitari folosind exclusiv bani de la sponsorii din strainatate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
SOS Dogs a fost prima din tara care a implementat sistemul de dare spre adoptie a cainilor comunitari, dupa ce acestia sunt sterilizati in adapost.
In urma cu trei ani, municipalitatea oradeana a realizat ca poate rezolva problema cainilor comunitari mult mai bine daca sprijina efectiv activitatea fundatiei.
Sterilizarea cainilor comunitari se face, acum, permanent, numai in 2011 fiind sterilizati in Oradea aproximativ 1000 de caini. In ultimii trei ani, cifra sterilizarilor a fost de 3655. Mai mult, din primavara anului trecut, Primaria Oradea impreuna cu SOS Dogs organizeaza targuri pentru adoptia cainilor comunitari, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. In 2011 au fost dati spre adoptie un numar de 200 de caini, in timp ce alti 320 au fost adoptati de iubitorii de animale din alte tari.
Municipalitatea a amenajat pana acum patru tarcuri, destinate animalelor de companie, tarcuri care vin in sprijinul celor care ingrijesc astfel de animale. Acestea se afla in Parcul Linistii, Parcul Seleus, zona Sovata, zona Iosia Nord- mal drept Crisul Repede.