Apa trece, dar raman urmari grave.Gospodarii intregi din Bihor au fost distruse in urma inundatiilor

08-04-2013 13:31


 Gospodaria unui bihorean a luat-o la vale in urma alunecarilor de teren provocate de precipitatiile abundente din ultimele saptamani.

 Una dintre case abia mai sta in picioare, insa gardul de piatra si cateva anexe au fost daramate sau acoperite cu pamant. In aceeasi comuna, alte trei drumuri au fost rupte de alunecarile de teren, iar unul dintre ele, care face legatura cu cimitirul satului, a fost acoperit pe mai bine de zece metri.

De departe, situatia cea mai grava este in gospodaria lui Dorel Bulzan, din comuna Dobresti. Dealul pe care are construite locuintele si acareturile s-a rupt pur si simplu si a luat-o la vale. Doua garduri, dar si coltul unei case au fost inghitite de pamant, la fel si un chiosc pe care omul il avea la cativa metri de gospodarie. Prin curte se vad crapaturi mari, chiar si in beton si intreaga lui avere este in pericol.

"In maxim doua zile s-a intamplat tot ce se vede aici. Deci a plesnit si a inceput sa plece. Tot ce-a plecat, a plecat in doua zile si pleaca in continuare”, a spus Dorel Bulzan.

In localitatea Cornisesti, in aceeasi comuna, o bucata din drumul comunal s-a rupt, iar oamenii care locuiesc in apropiere se tem pentru casele lor.

Intr-un sat vecin, tot din comuna Dobresti, drumul care duce spre cimitir a fost acoperit de o bucata dintr-un deal care s-a desprins cu copaci cu tot si a alunecat peste calea de acces.

"Am avut 5 cazuri cu calamitati, si aici avem cimitirul sus, Doamne fereste, daca moare un cetatean, cam greu avem de trecut cu el la groapa. Speram ca se stabilizeaza vremea”, a declarat viceprimarul din Dobresti, Florin Copos.

Autoritatile comunale au cerut sprijin atat de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, cat si de la prefectura judetului Bihor, pentru ca au nevoie urgenta de bani pentru a incerca sa mai salveze ce se poate.

VIDEO PROTVPLUS.RO