Cum sa-l faci pe copilul tau sa te asculte
O greseala trebuie corectata, o greseala repetata trebuie pedepsita. Iata ce le recomanda psihologii parintilor, cand vine vorba de copiii neascultatori.
Nici pedepsele prea dure nu sunt bune, dar nici nu trebuie sa inchidem ochii atunci cand micutul face o prostie. Ca intotdeauna, secretul este echilibrul.
O vorba inteleapta spune ca nu exista “baba frumoasa si copil cuminte”. Daca pentru prima parte a zicalei chirurgia estetica poate gasi o solutie, cu micutii e mult mai greu sa-i faci sa asculte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Putini parinti se pot lauda ca au un copil cuminte. Ori nu face ordine in camera, ori nu vrea sa-si faca temele, ori insista sa stea ore intregi la televizor. Intotdeauna vor exista discutii, dar important este ca micutul sa intelegea de ce este obligatoriu sa faca anumite lucruri si de ce nu are voie sa faca altele.
Comportamentul unui copil depinde de varsta si de temperamental lui, dar si de educatia pe care a primit-o. Cea mai mare greseala a parintilor este cand isi pedepsesc copiii fara sa le explice cu ce au gresit. “Nu ai voie sa faci asta!” “De ce?” “Pentru ca asa spun eu!” - acest dialog auzit deseori nu va avea niciun rol educativ.
O alta gafa a parintilor este bataia, care nu numai ca nu “este rupta din rai”, dar face mai mult rau decat bine. Un copil batut si agresat fizic sau emotional va deveni tot mai agresiv si va incerca sa se razbune facand intentionat tot ce i s-a interzis sa faca.
Medicul Simona Stiuriuc scrie pe site-ul www.la-psiholog.ro ca mediul familial este esential in cazul unui copil care are tendinta sa fie neascultator, de multe ori el imitand ce vede la parinti: “Comportamentul sfidator poate reprezenta o incercare din partea copilului de a se simti in siguranta sau de a cistiga controlul sau de a atrage atentia de la un parinte care nu raspunde.”
Specialistii site-ului www.depici.ro va ofera cateva solutii, ca sa o scoateti la capat cu micutul incapatanat:
1. Fiti un parinte model pentru copilul vostru, astfel incat sa invete din ce vede la voi.
2. Prezentati regulile care trebuie respectate si aplicati-le pentru toti membri familiei. Daca nu-I dati lui voie sa manance dulciuri la televizor, atunci nu mancati nici voi, pentru ca altfel nu va intelege de ce lui ii este interzis ceva ce altii au voie sa faca. Odata explicate regulile, nu acceptati ca acestea sa fie incalcat sub nicio forma (nici in concediu, nici in vizita, nici la bunici)
3. In loc de bataie apelati la pedepse: mai bine ii luati jucaria preferata sau ii interziceti sa iasa la joaca decat sa il loviti. Copilul va intelege mai repede ca nu trebuie sa repete greseala si nu va fi traumatizat.
4. Aplicati o pedeapsa doar daca greseste in mod repetat si intentionat, nu de la prima abatere.
5. Ajutati-l sa inteleaga ca orice actiune a sa are consecinte. Degeaba il certati cand refuza sa manance. Lasati-l in pace si asteptati sa i se faca foame, asa va intelege ca daca nu mananca atunci cand i se pune masa, nu va primi nimic mai tarziu.
6. Nu va lasati impresionat la lacrimi si rugaminti. In clipa in care luati o decizie, ramaneti fermi pe pozitie si nu dati inapoi, altfel va sti ca poate sa profite de slabiciunea voastra.
7.Nu uitati ca la fel de importante ca pedepsele sunt si laudele si recompensele.