Este copilul vostru un mic Picasso? Iata cum il puteti ajuta
Cantaret? Pictor? Dansator? Orice parinte ar fi incantat ca micutul lui sa ajunga un artist de succes, dar cum anume trebuie sa ii dezvoltam talentul si sa-l incurajam? Este copilul nostru un talent innascut sau doar asa ne place noua sa credem?
Iata multe intrebari la care parintii asteapta cu interes raspuns.
Multi copii danseaza cand aud muzica la televizor sau se amuza fredonand cantecelele invatate la gradinita, dar asta nu inseamna ca toti sunt talentati la muzica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Parintele este primul professor al copilului sau, prin urmare, cel care trebuie sa observe anumite inclinatii mai speciale ale micutului.
Solutia este destul de simpla, spun specialistii. Trebuie sa-i dati copilului ocazia sa aleaga ce-l intereseaza si veti vedea astfel daca are sau nu un talent deosebit. Incurajati-l sa cante, sa danseze, oferiti-i in joaca mai multe instrumente muzicale la care poate exersa. Nu uitati de plastelina si de acuarele, stimulati-i imaginatia si inscrieti-l la cursuri sportive daca stiti ii place miscarea, scrie depici.ro.
Daca vedeti ca adora sa cante la tobe, nu va ambitionati sa-l faceti pianist, doar pentru ca asta considerati voi ca este “muzica adevarata.” O cariera artistica urmata in sila, numai de dragul parintilor, il va stresa si nu ii va oferi nicio bucurie. Incurajati-l sa-si urmeze pasiunea si inscrieti-l la cursuri tematice, unde isi va face noi prieteni cu aceeasi inclinatie ca el.
Primele aptitudini se observa de la varste fragede, de obicei dupa 3 ani, dar asta nu inseamna ca nu se vor schimba pe parcurs. Important este sa tineti cont si de dorinta copilului. Chiar daca stie sa cante foarte frumos, e posibil sa fie atras de o alta cariera decat cea de cantaret, iar psihologii avertizeaza ca nu este bine sa insistati.
Oricum, gusturile si planurile de viitor ale copilului se vor schimba mereu. Este foarte posibil ca azi sa-si doreasca sa fie cantaret, peste o luna politist, iar peste un an poate va decide sa urmeze cursuri de pictura.
Asta nu inseamna ca este nehotarat sau capricios, e normal sa-si doreasca mereu altceva si trebuie sa-l incurajati pana cand va afla ce isi doreste cu adevarat. Nu va ganditi ca banii dati cu luni in urma profesorului de muzica sunt bani pierduti, pentru micutul vostru acele cursuri au fost o experienta care l-a ajutat sa evolueze.
Daca nu sunteti sigur de talentul copilului, vorbiti mai intai cu educatoarea sau invatatoarea, care va observa daca are vreo inclinatie deosebita si va poate indruma catre un profesor de specialitate.
Copiii care au inclinatii spre artele frumoase sunt de obicei mai sensibili si de multe ori obtin rezultate mai bune la scoala. Sunt mai motivati, mai increzatori in ei insisi, mai creativi si stiu sa comunice mai bine.
Un studiu realizat in anul 2001 de specialisti de la Universitatea Columbia, SUA, arata ca micutii artisti invata mai usor materia de la scoala.
“Artele pot avea un rol crucial in imbunatatirrea capacitatii de invatare a elevilor, pentru ca ele fac apel la mai multe stiluri de invatare, nu doar la abilitatile lingvistice si matematice, pe care se bazeaza majoriatatea scolilor”, explica E.W. Eisner, citat de www.artsusa.org.
Parintii nu trebuie sa-i oblige insa pe copii sa urmeze cursuri de arta. Chiar daca voi aveti un talent deosebit, asta nu inseamna ca si micutul vostru va calca pe urme sau ca va fi interesat de acel domeniu.
Una din greselile pe care adultii le fac deseori este ca isi proiecteaza propriile dorinte asupra copiilor, uitand ca acestia au personalitatea si asteptarile lor. Nu exagerati, nu insistati, dar tineti minte ca un talent urias se poate pierde daca nu este sustinut si incurajat din timp, scrie site-ul www.depici.ro.