VERDE pentru Bacalaureatul profesional. Senatul a votat proiectul de lege cu 73 de voturi pentru

Ultima actualizare: 31-10-2012 13:44
bacalaureat 2012

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si o abtinere.

Raportul comisiei de invatamant a fost aprobat cu 72 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si 4 abtineri.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.

Legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national.
Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.

In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

Legea are caracter organic, Senatul fiind for decizional.

Noul examen ar putea rezolva problema celor 150.000 de absolventi de liceu ramasi fara diploma in ultimii doi ani. Din cauza lor, Romania ar putea pierde pe termen mediu procente bune din PIB, scrie Business Magazin. Alti analisti vorbesc de 2 miliarde de euro.

Insa glumele nu ii pot ajuta pe liceenii care n-au bac-ul sa se angajeze. In vara anului trecut s-au inscris la somaj aproape 30.000 de absolventi, iar anul acesta 40.000.

La aceste costuri se adauga si cele de scolarizare. Pentru pregatirea unui elev se cheltuiesc, in medie, 2.500 de lei pe an.

Pentru ultimele doua generatii statul a dat 340 de milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO