Din 2013 apare un NOU Bacalaureat. Ce examen vor da cei care NU vor sa urmeze o facultate

Ecaterina Andronescu

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a spus, sambata, ca bacalaureatul de anul viitor, probabil, va fi diferentiat, iar liceenii care nu vor sa urmeze o facultate, ci doresc sa intre pe piata muncii, pot da bacalaureatul profesional.

Andronescu a afirmat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu mai multi directori de scoala, precum si cu reprezentanti ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia ca trebuie introdusa o noua forma de finalizare a studiilor liceale.

"Se contureaza ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru inseamna ca vom avea bacalaureatul national, pe care-l si avem acum, cu aceleasi probe, cu acelasi continut, iar bacalaureatul profesional sa-l gandim ca o forma de finalizare pentru cei care nu tintesc invatamantul superior, dar vor sa mearga in productie. In felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dam o certificare a capacitatilor lor profesionale", a spus ministrul Educatiei, dupa sedinta de guvern.

Ecaterina Andronescu a precizat ca probele de competente la bacalaureatul profesional vor fi identice cu cele de la bacalaureatul national, dar vor fi adaugate un proiect si o proba practica, precum si un examen scris la educatia antreprenoriala.

"Daca absolventul de liceu sustine bacalaureatul national sau bacalaureatul profesional este optiunea lui. El decide ce face cu viata lui mai departe. Daca merge in invatamantul superior, atunci va opta, probabil, pentru bacalaureatul national, daca va merge spre intrarea pe piata muncii probabil ca va opta pentru acest bacalaureat profesional", a mai spus Andronescu.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Jumatate dintre elevii care au raspuns chestionarelor privind structura bacalaureatului din 2013, trimise de Ministerul Educatiei, au optat pentru pastrarea actualei forme a examenului, iar tot atatia vor probe diferentiate, a declarat pentru MEDIAFAX, in 26 iulie, secretarul de stat Stelian Fedorca.

"Raspunsurile sunt cam 50- 50. Adica, elevii de la uman si real au spus ca in 2013 ar putea fi pastrata forma examenului de bacalaureat din acest an. In schimb, elevii de la tehnologic ar vrea ca examenul sa fie diferentiat", a precizat secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei.

Fedorca a mai spus ca, in prezent, elevii de la filiera teoretica au la bacalaureat aceleasi subiecte cu cei de la tehnologica, insa un numar de ore diferit la materiile de examen.

Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.

In 3 iunie, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut insa USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a bacalaureatului, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de la acest examen.

"Reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant", s-a aratat intr-o scrisoare deschisa adresata USL si presedintilor PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

Liviu Pop, care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.
Fostul ministru Daniel Funeriu a spus ca introducerea bacalaureatului diferentiat inca de anul viitor este o eroare majora, intrucat elevii nu sunt pregatiti pentru aceasta schimbare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum s-au prezentat absolventii de liceu in ultima zi de BAC:
Cum s-au prezentat absolventii de liceu in ultima zi de BAC: "A fost OK...1,20 tot iau"

Pusi pe distractie si la fel de nepregatiti. Asa s-au prezentat la proba la alegere absolventii de liceu care n-au reusit sa ia bacalaureatul in vara.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.